Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co zrobić z resztkami jedzenia? Przepisy na pyszne zupy

oprac.(vp)
Ciekawe i pomysłowe przepisy na pyszne zupy poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk. Tak, jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak przygotować smaczne i proste dania jednogarnkowe. Pyszne i aromatyczne zupyZupy mają wiele zalet – są treściwe, rozgrzewają w chłodne dni, a także zawierają składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Wbrew pozorom do ich przyrządzenia wcale nie potrzeba dużo czasu, wiedzy i zaangażowania. Niezależnie, czy będzie to krem porowo-ziemniaczany, czy zupa chlebowa z boczniakami, możemy wykorzystać wszystkie dostępne składniki, jakie mamy pod ręką i eksperymentować ze smakami. Doprawiając je aromatycznymi przyprawami i ziołami, zaskoczymy wszystkich domowników i przegonimy kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do naszej kuchni. Czym jest projekt „Kulinarnie Mocni”? To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności, organizacji społecznych i McCormick Polska, właściciela marki Kamis. W ramach projektu „Kulinarnie Mocni” edukatorzy Banków Żywności przez kilka miesięcy prowadzą zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski, które zostały objęte Programem Operacyjnym Pomocy Żywnościowej. Dzięki temu uczestnicy lokalnych warsztatów poznają sposoby na proste, zdrowe i pomysłowe posiłki, a także uczą się, jak wykorzystywać zioła i przyprawy, by wydobyć głębię smaku tych dań.To niezwykła inicjatywa, która przełamuje kulinarną niemoc wielu z nas. Podczas warsztatów kulinarnych uczestnicy dowiadują się, jak mądrze gospodarować żywnością, by nie trafiła do kosza. Wykorzystując produkty, które np. zostały nam z dnia poprzedniego i doprawiając je aromatycznymi przyprawami w kilka chwil możemy przygotować pyszny posiłek, którym zachwycimy swoją rodzinę i przyjaciół. Włączmy zatem kreatywne myślenie, by przełamać kulinarną niemoc i mądrze gospodarować żywnością.– mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności.
Ciekawe i pomysłowe przepisy na pyszne zupy poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk. Tak, jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak przygotować smaczne i proste dania jednogarnkowe. Pyszne i aromatyczne zupyZupy mają wiele zalet – są treściwe, rozgrzewają w chłodne dni, a także zawierają składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Wbrew pozorom do ich przyrządzenia wcale nie potrzeba dużo czasu, wiedzy i zaangażowania. Niezależnie, czy będzie to krem porowo-ziemniaczany, czy zupa chlebowa z boczniakami, możemy wykorzystać wszystkie dostępne składniki, jakie mamy pod ręką i eksperymentować ze smakami. Doprawiając je aromatycznymi przyprawami i ziołami, zaskoczymy wszystkich domowników i przegonimy kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do naszej kuchni. Czym jest projekt „Kulinarnie Mocni”? To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności, organizacji społecznych i McCormick Polska, właściciela marki Kamis. W ramach projektu „Kulinarnie Mocni” edukatorzy Banków Żywności przez kilka miesięcy prowadzą zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski, które zostały objęte Programem Operacyjnym Pomocy Żywnościowej. Dzięki temu uczestnicy lokalnych warsztatów poznają sposoby na proste, zdrowe i pomysłowe posiłki, a także uczą się, jak wykorzystywać zioła i przyprawy, by wydobyć głębię smaku tych dań.To niezwykła inicjatywa, która przełamuje kulinarną niemoc wielu z nas. Podczas warsztatów kulinarnych uczestnicy dowiadują się, jak mądrze gospodarować żywnością, by nie trafiła do kosza. Wykorzystując produkty, które np. zostały nam z dnia poprzedniego i doprawiając je aromatycznymi przyprawami w kilka chwil możemy przygotować pyszny posiłek, którym zachwycimy swoją rodzinę i przyjaciół. Włączmy zatem kreatywne myślenie, by przełamać kulinarną niemoc i mądrze gospodarować żywnością.– mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności. 38pr
Resztki jedzenia z poprzedniego dnia można wykorzystać do przygotowania zup. Nie musimy ograniczać się do klasycznej pomidorowej czy rosołu. Świat zup jest znacznie bogatszy. Aby nadać zupom bogatego smaku warto odważyć się doprawić je aromatycznymi przyprawami i ziołami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska