Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co zrobiła Magda, aby zrzucić kilogramy? Poznaj jej dietę

Kaśka Borek
Kaśka Borek
Co zrobiła Magda, aby zrzucić kilogramy? Stosowała m.in. specjalną dietę. Prezentujemy ją wraz ze szczegółowymi przepisami na kolejnych slajdach. Menu propozycja 17.00, śniadanie - SAŁATKA Z ŁOSOSIA/ TUŃCZYKA, 1 porcja10.00, drugie śniadanie - SAŁATKA Z BRĄZOWEGO RYŻU Z ORZECHAMI LASKOWYMI, 1 porcja14.00, obiad - BURGERY WOŁOWE Z PUREE Z KALAFIORA I POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI, 1 porcja17.00, podwieczorek - KOKTAJL MOCY, 1 porcja20.00, kolacja - SAŁATKA Z RUKOLĄ, 1 porcja, SKRZYDEŁKA NA MIODZIE, 1 porcja
Co zrobiła Magda, aby zrzucić kilogramy? Stosowała m.in. specjalną dietę. Prezentujemy ją wraz ze szczegółowymi przepisami na kolejnych slajdach. Menu propozycja 17.00, śniadanie - SAŁATKA Z ŁOSOSIA/ TUŃCZYKA, 1 porcja10.00, drugie śniadanie - SAŁATKA Z BRĄZOWEGO RYŻU Z ORZECHAMI LASKOWYMI, 1 porcja14.00, obiad - BURGERY WOŁOWE Z PUREE Z KALAFIORA I POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI, 1 porcja17.00, podwieczorek - KOKTAJL MOCY, 1 porcja20.00, kolacja - SAŁATKA Z RUKOLĄ, 1 porcja, SKRZYDEŁKA NA MIODZIE, 1 porcja Archiwum The Body Team by Ewa Pigulska
Co zrobiła Magda, aby zrzucić kilogramy? Stosowała m.in. specjalną dietę. Prezentujemy ją wraz ze szczegółowymi przepisami na kolejnych slajdach.

Poniedziałek
Godzina 7.00, śniadanie - ZAPIEKANKA, 1 porcja
10.00, drugie śniadanie - SAŁATKA Z SUROWYCH BURACZKÓW, 2 porcje
14.00, obiad - CHIŃSZCZYZNA, 1 porcja
17.00, podwieczorek - JABŁKO PIECZONE, 1 porcja
20.00, kolacja - SAŁATKA Z BROKUŁU I KREWETEK, 1 porcja

Wtorek
7.00, śniadanie - SAŁATKA Z ŁOSOSIA/ TUŃCZYKA, 1 porcja
10.00, drugie śniadanie - SAŁATKA Z BRĄZOWEGO RYŻU Z ORZECHAMI LASKOWYMI, 1 porcja
14.00, obiad - BURGERY WOŁOWE Z PUREE Z KALAFIORA I POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI, 1 porcja
17.00, podwieczorek - KOKTAJL MOCY, 1 porcja
20.00, kolacja - SAŁATKA Z RUKOLĄ, 1 porcja, SKRZYDEŁKA NA MIODZIE, 1 porcja

Środa
7.00, śniadanie - SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ W SOSIE WINEGRET, 1 porcja
10.00, drugie śniadanie - SAŁATKA Z POMARAŃCZY I ANANASA Z MIĘTĄ, 1 porcja
14.00, obiad - TAJSKA ZUPA TOM YUM, 1 porcja
17.00, podwieczorek - KABANOSY Z KURCZAKA, 120 g
20.00, kolacja - SAŁATKA Z BOBU, 1,5 porcji

Czwartek
7.00, śniadanie - JAJKA SADZONE NA BOCZKU Z WARZYWAMI, 1 porcja
10.00, drugie śniadanie - FASZEROWANE POMIDORY, 1 porcja
14.00 - obiad - PEŁNOZIARNISTE SPHAGETTI, 1 porcja
17.00, podwieczorek - KOKTAJL MIĘTOWO-TRUSKAWKOWY, 1 porcja
20.00, kolacja - STEK WOŁOWY WARZYWAMI NA PARZE, 1 porcja

Piątek
7.00, śniadanie - PASTA Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA, 1 porcja
10.00, drugie śniadanie - INDYJSKA SAŁATKA Z KURCZAKA, 1 porcja
14.00, obiad - WŁOSKA ZUPA MINESTRONE, 1 porcja
17.00, podwieczorek - OWSIANE KOKOSANKI, 1 porcja
20.00, kolacja - ZAWIJANA PIERŚ Z KURCZAKA Z JAJKIEM, 1 porcja

PRZEPISY

ZAPIEKANKA, śniadanie, 1 porcja
Składniki:
bazylia (10 g),
bułka grahamka - 1 sztuka (100 g)
pomidor - 2/3 sztuki (100 g)
ser mozzarella - 1/2 sztuki (120 g)
Przygotowanie: bułkę przekroić położyć pomidory, liście bazylii i plastry mozzarelli. Zapiec w 180 st. C. przez ok. 5-8 min.

SAŁATKA Z SUROWYCH BURACZKÓW, drugie śniadanie, 1 porcja
Składniki:
buraki - 1/2 sztuki (53 g)
musztarda - 1/3 łyżeczki (3 g)
ogórek - 1/4 sztuki (45 g)
oliwa z oliwek - 1/3 łyżki (3 ml)
sok z limonki - 1/2 łyżki (3 ml)
Przygotowanie: zmieszać oliwę, sok z cytryny i musztardę - tak aby powstał jednolity sos. Wylać na buraczki i wymieszać. Plasterki ogórków ułożyć dookoła na talerzu sałatkowym. Buraczki z sosem położyć w środku i posypać ziołami.
Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.

CHIŃSZCZYZNA, obiad, 1 porcja
Składniki:
czosnek - 1 sztuka (5 g)
imbir, korzeń - 1/8 sztuki (10 g)
indyk, białe mięso bez skóry - 1 i 1/2 sztuki (150 g)
mieszanka chińska, mrożonka - 1/2 sztuki (350 g)
olej kokosowy - 1 i 1/2 łyżki (15 ml)
sos sojowy - 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie. indyka pokroić w paski, natrzeć przyprawami i usmażyć na łyżeczce oleju kokosowego. Zdjąć z patelni, wrzucić warzywa chińskie. Dusić pod przykryciem 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na drugiej niedużej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego i wrzucić ząbek przeciśniętego czosnku, kawałek imbiru. Mieszając, smażyć 10-15 sekund.
Dolać łyżkę sosu sojowego i dwie łyżki wody oraz pół łyżeczki przyprawy 5 smaków. Wymieszać, połączyć z warzywami i mięsem. Smażyć, mieszając.

JABŁKO PIECZONE, podwieczorek, 1 porcja
Składniki:
jabłko - 1 sztuka (160 g)
żurawina - 1/2 garści (20 g)
Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Jabłko przygotować odcinając plaster z góry, który stworzy pokrywkę. Wydrążyć gniazdo nasienne. Nadziać żurawiną i przykryć. Piec ok. 20 min.

SAŁATKA Z BROKUŁU I KREWETEK, kolacja, 1 porcja
Składniki:
jaja kurze - jedno średnie jajko (60g), 2 sztuki (100 g)
brokuł - 1/2 sztuki (250 g)
czosnek - 2 sztuki (10 g)
jogurt naturalny - 3 łyżki (75 g)
krewetki, mrożone - 1 i 2/3 szklanki (150 g)
olej kokosowy - 1/2 łyżki (5 ml)
Przygotowanie: brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente. Jajko ugotować na twardo, krewetki przesmażyć 3 minuty na oleju kokosowym z czosnkiem i pieprzem. Jogurt wymieszać z czosnkiem i przyprawami. W salaterce ułożyć brokuły, krewetki i jajko. Polać sosem.

SAŁATKA Z ŁOSOSIA/ TUŃCZYKA, śniadanie, 1 porcja
Składniki:
tuńczyk w wodzie - 6 i 2/3 łyżki (200 g)
dynia, pestki - 2/3 garści (10 g)
czosnek - 1 sztuka (5 g)
jabłko - 1/3 sztuki (60 g)
jogurt grecki - 1 i 1/2 łyżki (30 g)
przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)
sałata lodowa - 1/7 sztuki (60 g)
sok z limonki - 2/3 łyżki (4 ml)
sól biała - 1/6 łyżeczki (1 g)
Przygotowanie: w salaterce wymieszać jogurt czosnek i sok z cytryny. Jabłka pokroić w kostkę. Rybę odcedzić z oleju, rozdrobnić i dodać do sosu. Dorzucić jabłka i pestki dyni. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu ułożyć liście sałaty, a na nich sałatkę rybną.

SAŁATKA Z BRĄZOWEGO RYŻU Z ORZECHAMI LASKOWYMI, drugie śniadanie, 1 porcja
Składniki:
cebula, szczypiorek (górna część zielonej cebulki) - 1 sztuka (20 g)
oliwa z oliwek - 1/3 łyżki (4 ml)
orzechy laskowe - 1/6 garści (5 g)
papryka czerwona - 1/8 sztuki (25 g)
pieczarka uprawna - 1/2 sztuki (9 g)
pietruszka, natka - 3/4 łyżeczki (5 g)
ryż brązowy - 1/6 szklanki (32 g)
seler naciowy - 1/8 sztuki (23 g)
Przygotowanie: ugotować ryż na sypko. Ostudzić, wymieszać z wodą i oliwą z oliwek z dodatkiem ziół. Przełożyć do salaterki, dodać drobno posiekane pozostałe składniki i wszystko starannie wymieszać.

BURGERY WOŁOWE Z PUREE Z KALAFIORA I POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI, obiad, 1 porcja
Składniki:
kalafior - 1/3 sztuki (300 g)
pomidor koktajlowy - 10 sztuk (200 g)
wołowina, mielona (10 proc. mięsa tłustego) - 1 i 1/4 szklanki (200 g)
Przygotowanie: kalafior pokroić na różyczki i gotować w wodzie z solą, łyżeczką curry, wiórkami kokosowymi, imbirem i łyżką masła orzechowego. Gdy będzie miękki, odcedzić i blendować na gładką masę. Burgery smażyć na patelni grillowej, po obu stronach dwie minuty. Podać z pomidorami koktajlowymi.

KOKTAJL MOCY, podwieczorek, 1 porcja
Składniki:
buraki - 1 sztuka (100 g)
marchew - 2 i 1/4 sztuki (100 g)
pomidor - 1 sztuka (150 g)
seler naciowy łodyga - 2 i 1/4 sztuki (100 g)
Przygotowanie: warzywa obrać ze skórki, umyć i pokroić na kawałki. Blendować razem z ziołami. Po zblendowaniu uzupełnić sokiem z cytryny i wodą do pożądanej gęstości.

SAŁATKA Z RUKOLĄ, kolacja, 1 porcja
Składniki:
słonecznik, nasiona - 1 garść (10 g)
olej rzepakowy, uniwersalny - 1/2 łyżki (5 ml)
pomidor koktajlowy - 10 sztuk (200 g)
rukola - 3 garście (60 g)
Przygotowanie: składniki sałatki: pomidory koktajlowe i rukolę myjemy i osuszamy. Słonecznik prażymy 3 min. na suchej patelni. Wsypujemy uprzednio rozdrobnione i umyte składniki do miski i mieszamy je z prażonym słonecznikiem. Na koniec polewamy łyżką oleju.

SKRZYDEŁKA NA MIODZIE, kolacja, 1 porcja
Składniki:
cytryna - 1/8 sztuki (7 g)
kurczak brojler, skrzydło bez skóry - 4 sztuki (240 g)
miód pszczeli - 1/2 łyżki (12 g)
olej rzepakowy, uniwersalny - 1 łyżka (10 ml)
sos sojowy - 3 i 1/3 łyżeczki (17 g)
sól biała - 2/3 łyżeczki (4 g)
Przygotowanie: wycisnąć sok z połowy cytryny. Miód, olej, sos sojowy, sok z cytryny i sól mieszamy w misce, tworząc marynatę. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Grillując na grillu gazowym, wystarczy nam 20 min. Grillując na grillu klasycznym, skrzydełka będą gotowe po około 35min. Jeżeli korzystasz z piekarnika w domu, to nastaw go na temperaturę 220 st. C. i piecz skrzydełka przez 20 min.

SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ W SOSIE WINEGRET, śniadanie, 1 porcja
Składniki:
olej rzepakowy tłoczony na zimno - 1/2 łyżki (5 ml)
kasza gryczana - 1/3 szklanki (80 g)
liście szpinaku - 2 i 1/3 garści (60 g)
miód lipowy - 1/3 łyżki (10 g)
musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
ocet winny, balsamiczny - 1/2 łyżki (3 ml)
ogórek - 2/3 sztuki (100 g)
papryka czerwona - 1/3 sztuki (100 g)
papryka zielona - 3/4 sztuki (100 g)
słonecznik łuskany - 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie: kaszę ugotować i ostudzić. Warzywa pokroić. Sos przygotować mieszając olej, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę miodu, mały ząbek czosnku, pół łyżeczki octu balsamicznego, łyżkę wody sól i pieprz. Kaszę połączyć z warzywami i sosem. Słonecznik uprażyć i posypać sałatkę.

SAŁATKA Z POMARAŃCZY I ANANASA Z MIĘTĄ, drugie śniadanie, 1 porcja
Składniki:
ananas - 1/6 sztuki (120 g)
mięta pieprzowa, świeża - 2 łyżeczki (10 g)
pomarańcza - 1 sztuka (220 g)
Przygotowanie: pomarańczę i ananasa obrać, pokroić w kostkę. Posypać miętą. Wymieszać.

TAJSKA ZUPA TOM YUM, obiad, 1 porcja
Składniki:
cebula - 2 sztuki (200 g)
cukier - 1/3 łyżki (5 g)
imbir, korzeń - 1/2 sztuki (50 g)
kurczak brojler, białe mięso bez skóry - 1/7 sztuki (250 g)
limonka - 1/3 sztuki (30 g)
mleczko kokosowe - 6 łyżek (60 g)
pomidor - 1 i 1/2 sztuki (250 g)
Przyprawy - kolendra liście, suszona - 3 i 1/3 łyżeczki (10 g)
Przygotowanie: kurczaka kroimy na paski, cebulę i pomidora na ósemki, imbir i trawę cytrynową - na kawałki, chilli - na cienkie paseczki. Kolendrę siekamy. Na 700 ml wrzącej wody wrzucamy kolejno: imbir, liście kaffiru, trawę cytrynową, chilli , kurczaka, cebulę i pomidor - jeden po drugim , gdy woda zaczyna wrzeć. Na koniec zmniejszamy ogień i
dodajemy mleko kokosowe i sól, odrobinę cukru i sok z limonki, starając się zrównoważyć wszystkie smaki. Posypujemy kolendrą.

SAŁATKA Z BOBU, kolacja, 1 porcja
Składniki:
bób - 1 i 1/3 garści (113 g)
groszek zielony - 1/6 szklanki (25 g)
oliwa z oliwek - 1/3 łyżki (3 ml)
pomidor - 3/4 sztuki (128 g)
sok z limonki - 1/3 łyżki (2 ml)
szpinak, świeży - 2 garście (50 g)
Przygotowanie: listki szpinaku pokroić w paseczki i ułożyć na dużym talerzu. Ugotowany bób i groszek wymieszać i ułożyć na środku szpinaku. Plasterki pomidorów ułożyć między listkami.

JAJKA SADZONE NA BOCZKU Z WARZYWAMI, śniadanie, 1 porcja
Składniki:
jajka kurze, całe - 3 sztuki (150 g)
ogórek kiszony - 2 sztuki (120 g)
papryka czerwona - 1/2 sztuki (120 g)
sałata lodowa - 1/5 sztuki (80 g)
wieprzowina, boczek bez kości - 2 plastry (20 g)
Przygotowanie: plastry boczku podsmażyć na patelni, wbić jajka. Smażyć ok. 2 minuty pod przykryciem. Podać na sałacie z papryką i ogórkiem.

FASZEROWANE POMIDORY, drugie śniadanie, 1 porcja
Składniki:
cebula - 1/8 sztuki (3 g)
cytryna - 1/8 sztuki (5 g)
papryka zielona - 1/8 sztuki (3 g)
pomidor - 1 sztuka (170 g)
przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)
sałata lodowa - 1/8 sztuki (40 g)
seler naciowy - 1/8 sztuki (12 g)
sól biała - 1/6 łyżeczki (1 g)
Tuńczyk kawałki w sosie własnym - 1 i 1/4 łyżki (38 g)
Przygotowanie: tuńczyk z niewielką ilością oleju, w którym była zakonserwowany, przełożyć do salaterki, dodać seler, cebulę, zieloną paprykę, sos francuski (składniki sosu: czosnek, musztarda, ocet winny, oliwa z oliwek) i dobrze wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Pomidory ułożyć na talerzykach na liściach sałaty, naciąć od czubka na sześć części, ale nie przecinać do końca. Cząstki rozchylić i posolić lekko.
Sporządzone z ryby nadzienie podzielić na sześć części i nałożyć do środka każdego pomidora. Podawać na talerzykach sałatkowych, ozdobione plasterkami cytryny.

PEŁNOZIARNISTE SPHAGETTI, obiad, 1 porcja
Składniki:
cebula - 1/2 sztuki (50 g)
czosnek - 1 sztuka (5 g)
indyk, mięso mielone - 1/3 szklanki (80 g)
makaron pełne ziarno - spaghetti - 2/3 garści (100 g)
olej kokosowy - 1/2 łyżki (5 ml)
pieczarka uprawna - 4 sztuki (80 g)
pomidory całe bez skórki - 1 szklanka (250 g)
Przygotowanie: czosnek przesmażyć na łyżeczce oleju kokosowego , wlać pomidory puszki, wsypać zioła i dusić pod przykryciem. Na drugiej patelnie przesmażyć cebulę i pieczarki, dodać do sosu. Następnie na drugą patelnię (suchą) wrzucamy mielone mięso z indyka i przesmażamy kilka minut. Łączymy z sosem i dusimy razem kilka minut. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy pełnoziarniste spaghetti . Makaron polewamy sosem.

KOKTAJL MIĘTOWO-TRUSKAWKOWY, podwieczorek, 1 porcja
Składniki:
ksylitol - 3/4 łyżeczki (5 g)
mięta pieprzowa, świeża - 4 łyżeczki (20 g)
mleko migdałowe, bio - 1/8 szklanki (1 ml)
truskawki - 1/2 szklanki (75 g)
Przygotowanie: mleko migdałowe blendujemy z truskawkami, ksylitolem i kostkami lodu. Przelewamy do wysokiej szklanki. Drugą połowę jogurtu razem z miętą blendujemy, po czym wlewamy jako drugą warstwę naszego koktajlu.

STEK WOŁOWY WARZYWAMI NA PARZE, kolacja, 1 porcja
Składniki:
masło - 1 łyżka (5 g)
warzywa mrożone - 1/2 sztuki (240 g)
wołowina, rostbef, stek porterhouse - 2 i 1/4 sztuki (150 g)
Przygotowanie: warzywa gotować na parze. Stek smażyć na patelni grillowej lub zwykłej, wg uznania krwisty, półkrwisty lub wypieczony. Warzywa polać łyżką stopionego masła z ulubionymi ziołami, stek oprószyć solą i pieprzem.

PASTA Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA, śniadanie, 1 porcja
Składniki:
łosoś wędzony - 1/4 sztuki (63 g)
cytryna - 1/2 sztuki (40 g)
koperek świeży - 2 i 1/4 łyżeczki (9 g)
przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)
sałata lodowa - 1/7 sztuki (60 g)
ser twarogowy chudy - 1 i 2/3 plastra (50 g)
sól biała - 1/6 łyżeczki (1 g)
Przygotowanie: do blendera wrzucamy łososia i ser. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyciskamy ze świeżej cytryny 10 ml soku. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i koperek po czym mieszamy łyżką. Gotową pastę najlepiej odstawić na15 min. do lodówki . Zawijamy rulony z sałatą lodową .

INDYJSKA SAŁATKA Z KURCZAKA, drugie śniadanie, 1 porcja
Składniki:
orzechy włoskie - 1/3 garści (9 g)
ananas w lekkim syropie, plastry z puszki - 2/3 plastra (20 g)
awokado - 1/5 sztuki (30 g)
jogurt naturalny 0% - 1/8 szklanki (30 g)
kurczak brojler, białe mięso bez skóry - 1/8 sztuki (120 g)
miód pszczeli - 1/5 łyżki (5 g)
przyprawy - curry, proszek - 1/3 łyżeczki (1 g)
przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)
sałata lodowa - 1/8 sztuki (14 g)
seler naciowy - 1/8 sztuki (27 g)
sok z limonki - 1/6 łyżki (1 ml)
sól biała - 1/6 łyżeczki (1 g)
Przygotowanie: zmieszać składniki sosu (jogurt, curry, miód, sok z cytryny), przyprawić solą i pieprzem. Do salaterki wrzucić cienko pokrojone łodygi selera, pokrojony ananas oraz orzechy, zalej sosem i wymieszaj. Dodaj ugotowany kurczak i ponownie starannie wymieszaj. Pokrojoną w paski sałatę rozłóż na dużym talerzu. Obrane kawałki awokado wymieszaj z sokiem z cytryny, ułóż na sałacie. Kurczaka połóż środku.

WŁOSKA ZUPA MINESTRONE, obiad, 1 porcja
Składniki:
fasolka szparagowa mrożona - (50 g)
bazylia, świeża - 1/2 łyżki (10 g)
boczek wędzony - 1 plaster (10 g)
cebula - 1/2 sztuki (50 g)
cukinia - 3/4 sztuki (200 g)
czosnek - 1 sztuka (5 g)
fasola biała, surowa - 1/4 szklanki (50 g)
groszek zielony - 1/7 szklanki (20 g)
kapusta włoska - 1/8 sztuki (50 g)
kurczak brojler, białe mięso bez skóry - 1/8 sztuki (100 g)
marchew - 1 sztuka (50 g)
pietruszka, natka - 1 łyżeczka (6 g)
pomidor - 1 i 3/4 sztuki (300 g)
seler naciowy - 1/8 sztuki (20 g)
Przygotowanie: na początek drobno posiekaj boczek z cebulą i czosnkiem, przełóż do dużego garnka. Dodaj fasolkę szparagową, posiekaną natkę pietruszki, białą fasolę, obrany z włókien i rozdrobniony seler, pokrojoną marchewkę, ziemniaki, cukinię, bazylię oraz obrane ze skórki pomidory. Wszystkie warzywa wraz z boczkiem zalej 2 litrami wody, dodaj sól i zacznij gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po jej upływie wrzuć do garnka poszatkowaną kapustę oraz zielony groszek, gotuj całość przez 15 minut. Na
koniec dopraw solą i pieprzem.

OWSIANE KOKOSANKI, podwieczorek, 1 porcja
Składniki:
jaja kurze - JEDNO średnie jajko (60g) - 1 sztuka (50 g)
wiórki kokosowe - 1 i 2/3 łyżki (10 g)
ksylitol - 1 i 1/3 łyżeczki (10 g)
płatki owsiane - 1/2 szklanki (50 g)
Przygotowanie: płatki owsiane blendujemy z jajkiem, ksylitolem i wiórkami kokosowymi. Formujemy łyżką 3 ciastka i pieczemy w 180 stopniach 15 min.

ZAWIJANA PIERŚ Z KURCZAKA Z JAJKIEM, kolacja, 1 porcja
Składniki:
jaja kurze całe - 2 sztuki (100 g)
cebula - 1/2 sztuki (50 g)
filet z piersi z kurczaka - 1 sztuka (200 g)
mleko migdałowe, bio - 1/5 szklanki (50 ml)
pieczarka uprawna - 6 i 1/4 sztuki (125 g)
przyprawy - bazylia, suszona - 1 łyżeczka (1 g)
przyprawy - majeranek, suszony - 1/3 łyżeczki (1 g)
przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)
przyprawy - tymianek, suszony - 1/3 łyżeczki (1 g)
sól biała - 1/6 łyżeczki (1 g)
Przygotowanie: filety rozbijamy tłuczkiem na płasko. Majeranek, tymianek i bazylię mieszamy w osobnej misce. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kładziemy na filet wraz z ziołami i owijamy go wokół jajka. Następnie owijamy zawijasy folią aluminiową i zabezpieczamy wykałaczkami. Do osolonej wrzącej wody wkładamy klopsy i gotujemy na średnim ogniu około 35 min. Na patelni na oleju kokosowym smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy, następnie dolewamy mleko migdałowe, sól i pieprz. Mięso polewamy sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co zrobiła Magda, aby zrzucić kilogramy? Poznaj jej dietę - Gazeta Lubuska

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska