Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cząber to zioło, które doda smaku potrawom i poprawi trawienie. Wyhodujesz go w ogrodzie i na balkonie. Sprawdź, jak uprawiać cząber

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Cząber ma aromatyczne listki o pikantnym smaku. To świetna przyprawa do wielu dań oraz ładna roślina.
Cząber ma aromatyczne listki o pikantnym smaku. To świetna przyprawa do wielu dań oraz ładna roślina. Agnieszka Kwiecień, Nova, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Cząber to znakomita przyprawa, ale też zioło, a w dodatku ładna roślina. Sadząc ją w ogrodzie lub doniczce można mieć prawdziwe „3 w 1”. Cząber świetnie rośnie w słońcu, nie boi się suszy i jest trwały. Można go uprawiać zarówno w ogrodach, jak i na balkonach. Radzimy, jak uprawiać i wykorzystać cząber.

Spis treści

Cząber ogrodowy i cząber górski

Cząber (Satureja) pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i południowo-zachodniej Azji i ma sporo gatunków. Jest popularny w kuchni tych regionów, szczególnie bałkańskiej, ale nie tylko. W Polsce uprawia się przede wszystkim cząber ogrodowy (Satureja hortensis) oraz cząber górski (Satureja montana), który jest bardziej aromatyczny i wieloletni.

Jak wygląda cząber?

Cząber ma postać niewielkich krzaczków o częściowo zdrewniałych pędach. Gałązki cząbru mogą być wzniesione lub lekko pokładać się. Liście są wydłużone, wąskie i mocne, o ciemnozielonym kolorze. Roślina zachowuje je na zimę. Cząber wytwarza kwiaty, najczęściej białe, rzadziej różowe. Nie są one duże, ale bardzo miododajne i chętnie odwiedzane przez pszczoły.

Jak uprawiać cząber w ogrodzie i doniczce?

Cząber jest łatwy w uprawie. Potrzebuje przede wszystkim słońca, a także przepuszczalnej ziemi, najlepiej lekko wapiennej. Do podłoża można dodać skorupki jajek lub mączkę bazaltową. Jeśli sadzimy cząber w doniczkach, w ziemi uniwersalnej, warto ją rozluźnić perlitem. Cząber dobrze znosi suszę, jednak ten w doniczkach będzie trzeba podlewać. Jednak ziemia nie może być mokra!
Cząber górski dobrze znosi mróz, ale jeśli uprawiamy go w doniczce, musimy zadbać, żeby nie przemarzła. Nie przycinajmy też go mocno jesienią.

Kiedy i jak siać cząber?

Cząber można wyhodować samodzielnie. Nasiona sieje się wprost do gruntu, pod koniec kwietnia. Ważne jest to, żeby tylko lekko oprószyć je ziemią (lub lekko wcisnąć w podłoże), bo cząber kiełkuje w świetle. Młodych roślin nie wolno przesuszać (ani zalewać).

Sadzonki cząbru można też kupić w sklepach ogrodniczych, a nawet na targowiskach. Najlepiej rozglądać się za nimi z kwietniu-maju. Zakup sadzonki wyjdzie drożej niż uprawa z nasion, za to jest mniej kłopotliwy. A ponieważ cząber ładnie rozrasta się i jest trwały, to dobra inwestycja. Najczęściej nie potrzebujemy też większej liczby jego krzaczków.

Sprawdź: Kiedy siać bazylię, tymianek, lubczyk i inne zioła? Tak wyhodujesz je z nasion

Gdzie sadzić cząber?

Cząber można sadzić wśród innych ziół o podobnych wymaganiach, czyli np. tymianku, oregano lebiodki), rozmarynu, szałwii. Ale to również dobre towarzystwo dla niektórych warzyw, w szczególności fasoli i innych strączkowych. Cząber można także posadzić na słonecznym skalniaku, gdzie będzie i ozdobny, i użyteczny.

Cząber, czyli fasolowe ziele. Jak i do czego wykorzystać cząber?

Cząber to smaczna i aromatyczna przyprawa. Ma dość ostry, a jednocześnie ziołowy smak. Doskonale pasuje do dań z fasoli i innych roślin strączkowych. Nie tylko podbija ich smak, ale także… ułatwia ich trawienie i niweluje wzdęcia i gazy. Bywa nawet nazywany fasolowym zielem. Ponadto cząber warto dodawać do innych ciężkostrawnych potraw, takich jak np. tłuste mięsa czy potrawy z kapusty. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, ryb, można go też dodawać do marynat. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać go także do lżejszych potraw, czy sałatek. Cząber bywa też składnikiem mieszanki znanej jako pieprz ziołowy oraz bałkańskiej czubrycy.

Jak i kiedy zbierać i suszyć cząber?

Cząber możemy pozyskiwać na bieżąco. Pamiętajmy jednak, by ścinać jego gałązki, a nie – obrywać listki. Tnijmy je, pozostawiając kilka centymetrów pędu, dzięki czemu roślina będzie się rozkrzewiać. Jeśli chcemy ściąć cząber do suszenia, najlepiej to zrobić, gdy roślina zaczyna kwitnąć. Gałązki można związać w niewielkie pęczki i powiesić „do góry nogami”. Można je też suszyć rozłożone. Pamiętajmy jednak, że zioła trzeba suszyć w miejscach przewiewnych i zacienionych, a nie w słońcu.

Polecjaka Google News - RegioDom

Zadbaj o swój ogród przy pomocy niezbędnych narzędzi!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Cząber to zioło, które doda smaku potrawom i poprawi trawienie. Wyhodujesz go w ogrodzie i na balkonie. Sprawdź, jak uprawiać cząber - RegioDom.pl

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska