Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na słodki weekend (przepisy)

Redakcja
Muffinki marchewskowe
Muffinki marchewskowe Czytelniczka Izabela Kowalik
Dzień zaczynamy od omleta fitness, a po obiedzie proponujemy muffinki marchewkowe z polewie z białej czekolady. I weekend na pewno będzie udany.

Przepis na muffinki marchewkowe w polewie z białej czekolady

Składniki:
Na ciastka:
* ok. 1,5-2 szklanki marchewki startej na drobnej tarce (ok. 4 niewielkie marchewki)
* szklanka cukru (najlepiej trzcinowego)
* półtorej szklanki mąki
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody
* 3 spore jajka
* przyprawy (cynamon, imbir)
Polewa:
* tabliczka białej czekolady
* dwie łyżki kwaśnej śmietany 18%.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Wszystkie składniki na ciastka mieszamy razem w misce aż do momentu otrzymania gładkiej masy. Napełniamy foremki masą do 3/4 wysokości. Blachę z foremkami układamy mniej więcej pośrodku wysokości piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut (do suchego patyczka).
Wyjmujemy babeczki z foremek i układamy na talerzu lub kratce do ostygnięcia. W tym czasie łamiemy czekoladę na kawałeczki i razem z dwiema łyżkami śmietany rozpuszczamy w rondelku umieszczonym na małym ogniu. Taką polewą ozdabiamy przestudzone babeczki, można potem je jeszcze posypać posypką cukrową, startą skórką z cytryny bądź pomarańczy, wiórkami kokosowymi lub wiórkami czekoladowymi, wedle uznania.

Przepis nadesłała nam Izabela Kowalik

Omlet fitness:

Składniki:
* 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
* 1 łyżki posiekanych migdałów
* 1 żółtko
* 4 białka z jajek
* 3 łyżki mleka
* oliwa
* serek homogenizowany, waniliowy
* czekolada

Przygotowanie:

Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i polać roztopioną czekoladą

Autorką przepisu jest Monika Chyczewska

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska