O jej cudownych właściwościach i wpływie na zdrowie przekonani byli już starożytni Majowie.
Francuz Anthelme Brillant Savarin, słynny król smakoszy, doradzał ją każdemu, kto "trochę za wiele wypił z kielicha rozkoszy, kto ciesząc się bystrym umysłem, poczuje, że chwilowo ogłupiał, komu powietrze zda się wilgotne, czas nadmiernie długi, a atmosfera trudna do zniesienia, kogo dręczy jakieś urojenie, odbierające mu swobodę myśli".
Dziś wiemy, że kakao zawiera ważne dla organizmu minerały: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Wyniki badań naukowych wskazują, że flawonoidy, w które bogata jest czekolada, mają zbawienny wpływ na zdrowie. A przeciwutleniacze z rodziny polifenoli mogą zapobiegać chorobom przewlekłym np. układu krążenia i nowotworom.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?