Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czekolada ma dużo kalorii i minerałów

oprac. (tami)
Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych przysmaków naszych czasów.

O jej cudownych właściwościach i wpływie na zdrowie przekonani byli już starożytni Majowie.

Francuz Anthelme Brillant Savarin, słynny król smakoszy, doradzał ją każdemu, kto "trochę za wiele wypił z kielicha rozkoszy, kto ciesząc się bystrym umysłem, poczuje, że chwilowo ogłupiał, komu powietrze zda się wilgotne, czas nadmiernie długi, a atmosfera trudna do zniesienia, kogo dręczy jakieś urojenie, odbierające mu swobodę myśli".

Dziś wiemy, że kakao zawiera ważne dla organizmu minerały: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź. Wyniki badań naukowych wskazują, że flawonoidy, w które bogata jest czekolada, mają zbawienny wpływ na zdrowie. A przeciwutleniacze z rodziny polifenoli mogą zapobiegać chorobom przewlekłym np. układu krążenia i nowotworom.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska