W skrócie:
Domowe blondie to proste ciasto na podwieczorek. Zrobisz je w mniej niż godzinę, razem z pieczeniem. Akurat zdążysz przed przyjściem znajomych na kawę lub na niedzielny podwieczorek. Możesz upiec je także ze świeżymi kwaśnymi owocami np.: malinami, agrestem lub czerwonymi porzeczkami. Pamiętaj, że biała czekolada powstaje z tłuszczu kakaowego. Zatem blondie nie będzie miało tak zbitej konsystencji jak klasyczne brownie, ale również może wyglądać jak zakalec. Idealny deser do filiżanki gorącej kawy.
Blondie – przepis na proste ciasto dla fanów czekolady
Liczba porcji: 1 blaszka (16 porcji).
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
150 g cukru trzcinowego,
120 g mąki pszennej,
110 g masła,
100 g białej czekolady,
50 g suszonego kokosa,
50 g suszonego miękkiego mango,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli.
Jak zrobić blondie?
Sposób przygotowania:
Na początku utrzyj miękkie masło z cukrem.
Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy, mąkę pszenną, pokruszoną czekoladę, kokosa i mango pokrojone w kostkę oraz sól.
Szybko wymieszaj i przełóż ciasto na brownie do kwadratowej blaszki 22 x 22 cm.
Wstaw blondie do rozgrzanego piekarnika do 180° Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Blondie powinno się z wierzchu zarumienić, wtedy wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone blondie pokrój na jednakowej wielkości kwadraty. Powinno być 16 porcji.
Zamiast suszonych owoców możesz dodać do masy kawałki pokrojonych krówek lub pokrojone w kostkę jabłka.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?