MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czekoladowe ciasto blondie na podwieczorek. Zrobisz je z białej czekolady. Twoje koleżanki pozazdroszczą przepisu

Anna Daniluk
Do ciasta blondie możesz dodać pokrojone w kostkę jabłko lub kawałki posiekanego suszonego mango.
Do ciasta blondie możesz dodać pokrojone w kostkę jabłko lub kawałki posiekanego suszonego mango. Getty Images/iuliia n/zdjęcie ilustracyjne
Domowe ciasto blondie nazywane jest też brownie z białej czekolady. Blondie tak jak brownie jest dość gęste, nie wyrasta spektakularnie i przypomina konsystencją zakalec. Do brownie dodaję często suszone owoce np.: mango lub płatki kokosa. Szczególnie polecam upiec je na domowe uroczystości lub na podwieczorek z koleżankami przy kawie.

W skrócie:

Domowe blondie to proste ciasto na podwieczorek. Zrobisz je w mniej niż godzinę, razem z pieczeniem. Akurat zdążysz przed przyjściem znajomych na kawę lub na niedzielny podwieczorek. Możesz upiec je także ze świeżymi kwaśnymi owocami np.: malinami, agrestem lub czerwonymi porzeczkami. Pamiętaj, że biała czekolada powstaje z tłuszczu kakaowego. Zatem blondie nie będzie miało tak zbitej konsystencji jak klasyczne brownie, ale również może wyglądać jak zakalec. Idealny deser do filiżanki gorącej kawy.

Blondie – przepis na proste ciasto dla fanów czekolady

Liczba porcji: 1 blaszka (16 porcji).

Czas przygotowania: 50 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g cukru trzcinowego,

  • 120 g mąki pszennej,

  • 110 g masła,

  • 100 g białej czekolady,

  • 50 g suszonego kokosa,

  • 50 g suszonego miękkiego mango,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

  • szczypta soli.

Jak zrobić blondie?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku utrzyj miękkie masło z cukrem.

  2. Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy, mąkę pszenną, pokruszoną czekoladę, kokosa i mango pokrojone w kostkę oraz sól.

  3. Szybko wymieszaj i przełóż ciasto na brownie do kwadratowej blaszki 22 x 22 cm.

  4. Wstaw blondie do rozgrzanego piekarnika do 180° Celsjusza i piecz przez 25 minut.

  5. Blondie powinno się z wierzchu zarumienić, wtedy wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

  6. Wystudzone blondie pokrój na jednakowej wielkości kwadraty. Powinno być 16 porcji.

  7. Zamiast suszonych owoców możesz dodać do masy kawałki pokrojonych krówek lub pokrojone w kostkę jabłka.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska