Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cztery sposoby na pyszną cukinię [PRZEPISY]

Redakcja
Cukinie i muffiny - tak, tak, to też da się połączyć!
Cukinie i muffiny - tak, tak, to też da się połączyć! Ewelina Duchnik/materiały prasowe Gzella
Cukinia - źródło witamin, warzywo lekkostrawne i bardzo smaczne. Można przyrządzać ją na wiele sposobów, ale - zdaniem Eweliny Duchnik, naszej Czytelniczki z... Wrocławia - najlepiej smakuje na ciepło

- Cukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na użycie jej niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać - chwali warzywo Małgorzata Kijowska, znana gorzowska blogerka kulinarna, autorka jednego z dzisiejszych przepisów. Razem z nią (i nie tylko!) sprawdzimy, co jeszcze można przyrządzić z tego warzywa.

Placki z cukinii

Zamiast ziemniaczanych, można zrobić placki z cukinii.
Zamiast ziemniaczanych, można zrobić placki z cukinii. Małgorzata Kijowska

- Można je podawać na słodko, z sosami jogurtowymi czy też na ostro i bardziej wytrawnie, na przykład z gulaszem. Zawsze smakują i zawsze inaczej. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku - zachęca autorka, Małgorzata Kijowska.

Składniki:

  • około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii
  • 150 ml maślanki (lub kefiru)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • gruby, świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać. Dołożyć cukinię i wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Cukinia z suszonymi pomidorami
Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Janczewa (gm. Santok).

Cukinia z suszonymi pomidorami
Cukinia z suszonymi pomidorami Koło Gospodyń Wiejskich w Janczewie

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 por
  • kilka świeżych pieczarek
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ser pleśniowy Lazur
  • 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:
Cukinie umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Posypać solą, papryką słodką i ostrą, odstawić na parę minut. Oczyścić pora i pieczarki, przepłukać wodą i pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w kostkę. Do rondelka wlać dwie łyżki oleju z zalewy pomidorowej, dodać pokrojony por. Podsmażyć go i dodać pieczarki, pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i smażyć wszystko razem przez kilka minut na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju z zalewy pomidorowej. Przyprawioną cukinię smażyć ok. 5 -8 minut. Pod koniec smażenia dodać podsmażony por z pieczarkami i pomidorami. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać pokrojony świeży rozmaryn. Wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.

Cukinia z kalafiorem na ostro

Cukinie z kalafiorem na ostro.
Cukinie z kalafiorem na ostro. Koło Gospodyń Wiejskich w Janczewie

Autor: KGW Janczewo

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 1 mały kalafior
  • 1 ser mozzarella
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 wędzone udko z kurczaka (może być parówka wędzona )
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie:
Kalafior ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wystudzić. Cukinie pokroić w kostkę i posypać lekko solą. Odstawić. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone udko i cukinię. Smażyć przez 10 minut. Dodać kalafior (podzielony na małe różyczki) i mozzarellę. Przyprawić papryką ostrą i wędzoną oraz ketchupem. Dodać pokrojony drobniutko czosnek. Wszystkie składniki połączyć. Podawać na gorąco. Można udekorować jogurtem naturalnym i listkami bazylii.

Muffinowe cukinie
Cukinie nadziewane kiszką ziemniaczaną i kiełbasą polską.

Cukinie i muffiny - tak, tak, to też da się połączyć!
Cukinie i muffiny - tak, tak, to też da się połączyć! Ewelina Duchnik/materiały prasowe Gzella

Przepis Eweliny Duchnik z Wrocławia.

Składniki:

  • 200 g kiszki ziemniaczanej
  • kiełbasa polska
  • cukinie młode (okrągłe)
  • rozmaryn świeży

Składniki:

  • 200 g pomidorów suszonych z oleju (razem z olejem)
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 100 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru brązowego

Przygotowanie:
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z gniazda nasienne. Z kiszki ziemniaczanej ściągnąć osłonkę, dodać pokrojony rozmaryn i wymieszać. Napełnić połówki cukinii farszem z kiszki. Kiełbasę pokroić w jednocentymetrowe plasterki i pionowo umieścić je w farszu. Tak przygotowane upiec w piekarniku w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut. Podawać z dipem z suszonych pomidorów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska