- Cukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na użycie jej niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać - chwali warzywo Małgorzata Kijowska, znana gorzowska blogerka kulinarna, autorka jednego z dzisiejszych przepisów. Razem z nią (i nie tylko!) sprawdzimy, co jeszcze można przyrządzić z tego warzywa.
Placki z cukinii
- Można je podawać na słodko, z sosami jogurtowymi czy też na ostro i bardziej wytrawnie, na przykład z gulaszem. Zawsze smakują i zawsze inaczej. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku - zachęca autorka, Małgorzata Kijowska.
Składniki:
- około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii
- 150 ml maślanki (lub kefiru)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- gruby, świeżo zmielony pieprz
- sól do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać. Dołożyć cukinię i wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Cukinia z suszonymi pomidorami
Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z Janczewa (gm. Santok).
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 por
- kilka świeżych pieczarek
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 1 ser pleśniowy Lazur
- 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Cukinie umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Posypać solą, papryką słodką i ostrą, odstawić na parę minut. Oczyścić pora i pieczarki, przepłukać wodą i pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w kostkę. Do rondelka wlać dwie łyżki oleju z zalewy pomidorowej, dodać pokrojony por. Podsmażyć go i dodać pieczarki, pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i smażyć wszystko razem przez kilka minut na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju z zalewy pomidorowej. Przyprawioną cukinię smażyć ok. 5 -8 minut. Pod koniec smażenia dodać podsmażony por z pieczarkami i pomidorami. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać pokrojony świeży rozmaryn. Wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.
Cukinia z kalafiorem na ostro
Autor: KGW Janczewo
Składniki:
- 2 młode cukinie
- 1 mały kalafior
- 1 ser mozzarella
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 wędzone udko z kurczaka (może być parówka wędzona )
- sól, pieprz świeżo mielony
- kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Kalafior ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wystudzić. Cukinie pokroić w kostkę i posypać lekko solą. Odstawić. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone udko i cukinię. Smażyć przez 10 minut. Dodać kalafior (podzielony na małe różyczki) i mozzarellę. Przyprawić papryką ostrą i wędzoną oraz ketchupem. Dodać pokrojony drobniutko czosnek. Wszystkie składniki połączyć. Podawać na gorąco. Można udekorować jogurtem naturalnym i listkami bazylii.
Muffinowe cukinie
Cukinie nadziewane kiszką ziemniaczaną i kiełbasą polską.
Przepis Eweliny Duchnik z Wrocławia.
Składniki:
- 200 g kiszki ziemniaczanej
- kiełbasa polska
- cukinie młode (okrągłe)
- rozmaryn świeży
Składniki:
- 200 g pomidorów suszonych z oleju (razem z olejem)
- 3 gałązki świeżej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 100 ml wody
- 1 płaska łyżeczka cukru brązowego
Przygotowanie:
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z gniazda nasienne. Z kiszki ziemniaczanej ściągnąć osłonkę, dodać pokrojony rozmaryn i wymieszać. Napełnić połówki cukinii farszem z kiszki. Kiełbasę pokroić w jednocentymetrowe plasterki i pionowo umieścić je w farszu. Tak przygotowane upiec w piekarniku w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut. Podawać z dipem z suszonych pomidorów.
Zobacz też: Czego nie wiemy o cukinii?
Zobacz też: Magda Gessler w Lubuskiem. Które restauracje odwiedziła restauratorka? [ZDJĘCIA]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?