Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy jedzenie tego powoduje cukrzycę? Cukrzyca typu 2 jest największym zagrożeniem. Co omijać, by nie zachorować?

Piotr Paszelke
Piotr Paszelke
Niezwykle poważną chorobą cywilizacyjną jest cukrzyca typu 2. Przyczynia się ona do wystąpienia licznych powikłań i znacząco skraca życie pacjentów - w przypadkach złego leczenia nawet o 12 lat!. Rozwój choroby jest często zależny od naszej diety, pojawia się również przy otyłości. Co warto o tym wiedzieć? Czego się wystrzegać? OTO SZCZEGÓŁY! >>>>
Niezwykle poważną chorobą cywilizacyjną jest cukrzyca typu 2. Przyczynia się ona do wystąpienia licznych powikłań i znacząco skraca życie pacjentów - w przypadkach złego leczenia nawet o 12 lat!. Rozwój choroby jest często zależny od naszej diety, pojawia się również przy otyłości. Co warto o tym wiedzieć? Czego się wystrzegać? OTO SZCZEGÓŁY! >>>>Pixabay
Niezwykle poważną chorobą cywilizacyjną jest cukrzyca typu 2. Przyczynia się ona do wystąpienia licznych powikłań i znacząco skraca życie pacjentów - w przypadkach złego leczenia nawet o 12 lat!. Rozwój choroby jest często zależny od naszej diety, pojawia się również przy otyłości. Co warto o tym wiedzieć? Czego się wystrzegać? Sprawdź!

Spis treści

Zobacz wideo: Tak wyglądają teraz kontrole zwolnień lekarskich. Oni są na celowniku ZUS

od 16 lat

Cukrzyca. Co jeść, aby nie zachorować? Sprawdź

Problem cukrzycy jest badany przez naukowców na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Wszakże cukrzyca (zwłaszcza typu 2) dotyka ludzi na całym świecie. W tym przypadku przyjrzymy się badaniu naukowców z Uniwersytetu Tufts w Bostonie. Wyniki opublikowali na łamach "Nature Medicine". Zbadali oni a 184 kraje i dane z nich z lat 1990-2018. Na podstawie tego wyróżnili aż 11 dietetycznych czynników sprzyjających rozwojowi cukrzycy typu 2. Pojawiają się one w 30 najbardziej zaludnionych państwach. O czym mowa?

Polecamy

Niedobór tych pokarmów sprzyja cukrzycy typu 2

W pierwszej kolejności warto tu wymienić potrawy, których niedostateczne spożycie sprzyja zachorowaniu. Mowa tu o:

  • Owocach;
  • Orzechach;
  • Pełnoziarnistych produktach spożywczych;
  • Nasionach;
  • Nieskrobiowych warzywach.

Inaczej mówiąc, dostarczanie powyższych pokarmów w diecie pozwala na poprawę zdrowia i zniwelowanie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.

Jesz te rzeczy? W nadmiarze grozi to cukrzycą!

Jest też liczna grupa potraw, niezwykle popularna również w Polsce, która rzeczywiście sprzyja zachorowaniu na cukrzycę typu 2. Są to:

  • Biały ryż;
  • Oczyszczona mąka pszenna;
  • Przetworzone mięso;
  • Nieprzetworzone mięso czerwone;
  • Soki owocowe;
  • Słodzone napoje;
  • Ziemniaki.

Polecamy

Te potrawy zdecydowanie warto ograniczyć w naszej diecie. Ich nadmiar jest szczególnie niebezpieczny.

Najczęstsze przyczyny cukrzycy

Jednocześnie do cukrzycy na świecie najczęściej doprowadza niedobór orzechów, nasion, owoców i warzyw nieskrobiowych. Z kolei nadmiar soków owocowych jest głównym winowajcą.

Kto najczęściej choruje na cukrzycę?

Polska nieco wyróżnia się na tle świata. Okazuje się, że w naszym kraju dieta na cukrzycę zdecydowanie częściej wpływa w przypadku kobiet. Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku Azji oraz wschodniej i środkowej Europy (czyli także Polski), cukrzyca częściej dotyka osób z niższym wykształceniem. Tym różnimy się od świata Zachodniego, gdzie cukrzycy sprzyja życie w większym mieście oraz posiadanie wyższego stopnia edukacji.

Cukrzyca w skali świata

W skali świata zauważa się również, że rozwój cukrzycy typu 2 co do zasady częściej jest związany z nadmierną konsumpcją (60,8% badanych). Z kolei niedostateczne konsumowanie niektórych produktów przyczyniało się do zachorowania w 39,2% przypadków. Jak to wygląda w liczbach?

Polecamy

Przypadki cukrzycy typu drugiego na świecie pojawiały się w związku z:

  • Niedoborem pełnych ziaren w diecie (26,1%);
  • Nadmiarem ryżu i oczyszczonej pszenicy (24,6%);
  • Nadmiarem przetworzonego mięsa (20,3%);
  • Nadmiarem nieprzetworzonego czerwonego mięsa (20,1%).

Czerwone mięso powoduje cukrzycę?

Zaskakujące może być to, że w skali globalnej największa liczba zachorowań wynika bezpośrednio z jedzenia nieprzetworzonego czerwonego mięsa! To też warto poprawić w diecie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Czy jedzenie tego powoduje cukrzycę? Cukrzyca typu 2 jest największym zagrożeniem. Co omijać, by nie zachorować? - Nowości Dziennik Toruński

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska