Czy picie alkoholu jest faktycznie niebezpieczne? Zdaniem naukowców niekoniecznie!
Powszechnie króluje przekonanie o tym, że spożywanie alkoholu jest nieodmiennie złe. O ile można o tym mówić w takim kontekście w przypadku nadużywania trunków wysokoprocentowych oraz przy chorobie alkoholowej, w wielu przypadkach prawda jest zupełnie inna. Badania wskazują na to, że umiarkowane ilości konkretnych trunków mogą być wręcz korzystne dla naszego zdrowia! Na co warto zwrócić uwagę, sięgając np. po czerwone wino oraz piwo?
Czerwone wino jest korzystne dla zdrowia! Na co pomaga?
Dotychczasowe badania wyraźnie wskazują na to, że niektóre alkohole mogą wspomóc nasz organizm. Przede wszystkim pozwalają na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka, cukrzycę typu 2, choroby serca i nadciśnienie.
Zobacz także:
Tak na nasz organizm wpływają banany!
Skórka pomarańczy ma właściwości lecznicze. Warto ją jeść!
Jednak badania te wciąż wymagają potwierdzenia, choć już teraz wskazuje się, że umiarkowane ilości czerwonego wina mogą być bardzo dobrym pomysłem, jeśli zależy nam na dobrym zdrowiu. Jednak kluczowe jest zachowanie owego umiaru!
Czym jest „francuski paradoks”?
Określenie to odnosi się bezpośrednio do faktu, że Francuzi codziennie pijący czerwone wino do wielu posiłków mają niższy wskaźnik chorób serca. Ten „francuski paradoks” zdaje się potwierdzać badania wskazujące na to, że czerwone wino dobrze wpływa na zdrowie.
ZOBACZ TEŻ:
Stan witaminy E w organizmie
Tak zrzucisz zbędne kilogramy! Połącz dietę ze skutecznym leczeniem!
Jednak warto pamiętać, że Francuzi mają dobre zdrowie dzięki odpowiedniemu stylowi życia. Przede wszystkim osoby sięgające po czerwone wino zazwyczaj łączą to ze zdrową dietą śródziemnomorską.
Czerwone wino wpływa na urodę
Zdaniem naukowców regularne picie jednego kieliszka tego trunku wyraźnie sprzyja zahamowaniu procesu starzenia. Dlaczego tak się dzieje? Czerwone wino zawiera przeciwutleniacze, w tym resweratrol, flawonoid oraz garbnik.
Zobacz także:
Tak na nasz organizm wpływają banany!
Skórka pomarańczy ma właściwości lecznicze. Warto ją jeść!
To właśnie one spowalniają proces starzenia się, umożliwiają utrzymanie w skórze kolagenu i gwarantują większą elastyczność włókna. To zaś przekłada się na spłycenie zmarszczek i na nadanie skórze większej jędrności. Co więcej, zwarte w czerwonym winie polifenole nadają cerze większego blasku. Trunek ten wzmacnia włosy, a także łagodzi trądzik.