Czy polski boczek jest lepszy niż holenderski?

Dorota Nyk
To jest tłusty, tradycyjny polski boczek. Wiele osób za takim przepada
To jest tłusty, tradycyjny polski boczek. Wiele osób za takim przepada fot. Dorota Nyk
Jesteśmy w sklepie z wędlinami przy ul. Obrońców Pokoju w Głogowie. Przychodzi klient. - Czy to jest boczek holenderski? - pyta. - Nie nie, u nas jest tylko dobry polski boczek.

- Proszę spojrzeć - odpowiada mu rezolutnie sprzedawczyni. Próbowałam dojść do tego, na czym polega wyższość polskiego boczku nad holenderskim.

Boczek. Przysmak wielu mężczyzn. Kobiet także, chociaż może za wiele się do tego nie przyznaje. Surowy można usmażyć, upiec z aromatycznymi przyprawami. W folii, rękawie albo otwartej brytfannie.

Są też boczki wędzone, parzone, w przyprawach. Można je podzielić także na: niemieckie, holenderskie, duńskie i polskie - podobno najbardziej tłuste. Na nasz rynek trafia bardzo dużo tego produktu z krajów Unii Europejskiej. Tak dużo, że teraz trudno się zorientować i dokonać wyboru.

Byle nie duńskie

- Boczek to element półtuszy wieprzowej - fachowo mówi Klaudiusz Balcerzak, twórca przemysłu mięsnego w rejonie sławskim. - Na temat jego smaku można dużo powiedzieć, są różne gusta. Gdybym ja miał wybierać, to nigdy bym nie sprowadzał duńskich czy holenderskich. Jest to mięso bardzo uwodnione, niesmaczne, bo czas chowu zwierząt jest krotki i intensywny.

- Kupiłem kiedyś taki holenderski boczek i do niczego się nie nadawał. Miał taką galaretkę w środku i nie był taki smaczny jak polski - mówi klient w sklepie. - Teraz za każdym razem pytam sprzedawczyni, co kupuję i dokładnie oglądam.

Balcerzak podkreśla, że import wędlin z Unii Europejskiej zakłócił sytuację na naszym polskim rynku. U nas świnie tuczy się tradycyjnie. Przeważnie producenci wędlin skupują surowiec od gospodarstw. Bardzo dużo jest takich, które hodują po kilkadziesiąt świń. Zwierzęta te znają smak prawdziwego jedzenia i przybierają na wadze powoli. Dzięki temu mają odpowiednio grubą warstwę tłuszczu. I mamy z nich tłusty, polski boczek.

W krajach unijnych produkcja jest innego typu. Są ogromne hodowle, w których produkuje się setki, tysiące świń. Są tuczone sztucznie, rosną bardzo szybko. Boczki z nich są chude i inne w smaku. No i oczywiście tańsze.

- Kryterium jest oczywiście cena. Polacy kupują tanie produkty, a one są oczywiście gorsze - krytykuje K. Balcerzak. - Bo pochodzą z kompletnie zdegradowanego surowca.

Dwie strony medalu

- Lubi pan boczek? - pytam Piotra Szymańskiego, kierownika działu przetwórstwa mięsa w Instytucie Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie.
- Większość wędlin lubię - odpowiada. Ale co do boczku, który jest lepszy - według niego odpowiedź nie jest taka prosta.

- Na jakość mięsa wpływa wiele czynników - tłumaczy. - Kwestia tłustości, rasy, gatunku, żywienia zwierzęcia - tłumaczy. - Mówi się, że polskie wędliny są bardzo dobre w porównaniu do tych z krajów UE. Bo surowiec jest trochę inaczej hodowany. Boczki holenderskie pochodzą ze świń wysokomięsnych.

Zawartość tłuszczu w nich jest niższa. A tłuszcz jest odpowiedzialny za smak i zapach wyrobu. Im go więcej, tym lepsze. Gdyby wyprodukować parówki z niską zawartością tłuszczu, to nie dałoby się ich jeść.

- No ale jeśli chodzi o boczek, to przecież bardzo dużo ludzi woli chude. Właśnie takich szukają w sklepach. Wszystkim nie można dogodzić.

Jak rozróżnić który boczek jest skąd? Polski jest na razie bardziej tłusty. Lecz do czasu. - Nasza krajowa produkcja upodabnia się do tej unijnej i niedługo wszystkie będą miały taki sam smak i wygląd- mówi Piotr Szymański.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mania
Bzdury wypisujecie, polski boczek jest tak samo niesmaczny jak holenderski, ociekający wodą, smakuje jak opona samochodowa. ohyda.
Dodaj ogłoszenie