1/7
Majonez to popularny składnik innych sosów oraz tradycyjnych...
fot. tycoon751/Getty Images

Lubisz majonez, ale musisz go unikać? Wypróbuj lżejsze zamienniki tego sosu!

Majonez to popularny składnik innych sosów oraz tradycyjnych potraw. Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakich produktów możesz użyć zamiast tradycyjnego majonezu o zawartości tłuszczu powyżej 78 g na 100 g.

Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/7
Zamiast sięgać po tradycyjny i wysokotłuszczowy produkt,...
fot. Mizina/Getty Images

Majonez o obniżonej zawartości tłuszczu

Zamiast sięgać po tradycyjny i wysokotłuszczowy produkt, wypróbuj ten w niskotłuszczowej wersji. Smak takiego produktu nie będzie niczym się różnił, jednak konsystencja może być zdecydowanie rzadsza albo... gęściejsza. Dlaczego? Ponieważ w majonezach niskotłuszczowych jest mniejsza zawartość jajek, które nadają charakterystyczną kremową i gęstą konsystencję. Producent może jednak zagęścić go dzięki dodatkom do żywności, które nienaturalnie zmieniają jego konsystencję.

Wybierając produkt odtłuszczony, możesz zmniejszyć kaloryczność całego dania nawet o 500 kcal, ponieważ 100 g tradycyjnego majonezu to źródło ok. 750 kcal, a niskotłuszczowego – zaledwie 250 kcal.

3/7
Majonezy wegańskie cieszą się uznaniem nie tylko wśród osób...
fot. kuppa_rock/Getty Images

Majonez wegański

Majonezy wegańskie cieszą się uznaniem nie tylko wśród osób na diecie roślinnej, ale również tych, którzy starają się dbać o linię. Dlaczego? Taki produkt najczęściej produkowany jest na bazie naturalnych składników, w tym oleju rzepakowego oraz białka roślinnego. Zazwyczaj nie zawiera żółtek, dzięki czemu nie stanowi źródła cholesterolu.

Porcja 100 g majonezu roślinnego zwiększa kaloryczność dania o ok. 250-300 kcal, jednak jest to o 450-500 kcal mniej, niż w przypadku tradycyjnego majonezu.

4/7
Zdrowszym wyborem może okazać się przygotowanie własnego...
fot. witaj w środku/Getty Images

Majonez domowy

Zdrowszym wyborem może okazać się przygotowanie własnego majonezu, który nie będzie zawierał konserwantów, zagęstników i podobnych dodatków. Porcja 100 g domowego majonezu będzie stanowić źródło ok. 650 kcal. Jak go przygotować?

Składniki:

• 2 żółtka jaj,
• 1,5 łyżki musztardy,
• 100 ml oleju rzepakowego,
• 1/2 łyżeczki soli,
• 3 łyżki octu,
• 4 łyżeczki cukru pudru,
• 1/2 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:
Jajka zanurz we wrzątku na kilka sekund, a następnie oddziel białka od żółtek – w przepisie nie będą potrzebne białka, dlatego możesz użyć ich do przygotowania puszystego omletu. Do żółtek dodaj sól, ocet, musztardę, cukier i pieprz, po czym powoli mieszaj ręczną trzepaczką lub blenderem na niskich obrotach. Małymi porcjami dodawaj olej i dokładnie mieszaj do momentu powstania masy o jednolitej i gładkiej konsystencji. Gotowy majonez trzymaj w lodówce i spożyj w ciągu 10 dni.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

TOP 10 filmów na VOD w kwietniu w Polsce. Co oglądaliśmy?

TOP 10 filmów na VOD w kwietniu w Polsce. Co oglądaliśmy?

Ostatnie pożegnanie Mirosława Rataja, redaktora naczelnego "GL", prezesa Lubpressu

Ostatnie pożegnanie Mirosława Rataja, redaktora naczelnego "GL", prezesa Lubpressu

Wszyscy radni głosowali na Annę Synowiec. Została nową przewodniczącą sejmiku

Wszyscy radni głosowali na Annę Synowiec. Została nową przewodniczącą sejmiku

Zobacz również

Jedenastka 31. kolejki Ekstraklasy. Walka o tytuł zamieniła się w parodię

Jedenastka 31. kolejki Ekstraklasy. Walka o tytuł zamieniła się w parodię

Raport z trybun. Wściekła Żyleta, obrażony Kolejorz i dużo opraw

Raport z trybun. Wściekła Żyleta, obrażony Kolejorz i dużo opraw