1/8
Mało kto podczas zakupów czyta skład danego produktu. A to...
fot. pixabay.com

Mało kto podczas zakupów czyta skład danego produktu. A to ogromny błąd. Warto wiedzieć, co kupujemy, czym chcemy obdarować nasz organizm. Bo niestety, ale niekoniecznie produkt, który według nas jest zdrowy, taki będzie. Ilość chemii, która ma za zadanie poprawić smak, wygląd czy zapach, stosowana przy produkcji, wzrasta w zastraszająco szybkim tempie. Na rynku oczywiście pojawiają się też bezpieczne produkty, ale wciąż jest ich za mało. Często giną na sklepowych półkach. Jeśli zależy Wam na zdrowiu, nie przyzwyczajajcie się do listy barwników, konserwantów czy spulchniaczy na etykiecie. Wiemy, że często zakupy robimy w pośpiechu, ale przeanalizowanie składu zajmie wam dosłownie chwilę, i co ważne – może uchronić przed wieloma chorobami i nieprzyjemnościami. Dla ułatwienia przygotowaliśmy dla Was małą ściągę. Tych niebezpiecznych i najczęściej pojawiających się dodatków do żywności. Warto się z nimi zapoznać >>>


Czytaj również: Poznaj warzywa i owoce, które nie zawierają pestycydów

WIDEO: Litera "E" na etykiecie produktu spożywczego i towarzyszący jej numer kojarzą się głównie z niezdrowymi konserwantami. Pod tym symbolem mogą się jednak kryć także nieszkodliwe związki, jak np. naturalne barwniki lub przeciwutleniacze.

źródło: Agencja TVN/x-news

2/8
Na liście tych szkodliwych barwników znaleźć możemy m.in.:...
fot. pixabay.co

E – od 100 do 199 – to barwniki

Na liście tych szkodliwych barwników znaleźć możemy m.in.:

E 102 - tartrazyna
- występuje najczęściej w produktach w proszku: napojach (szczególnie pomarańczowych) , zupach czy polewach do deserów; ale również znajdziemy ją: w wyrobach cukierniczych, groszku i kukurydzy konserwowanych, krakersach serowych, napojach bezalkoholowych, dżemach, płatkach zbożowych, musztardach, sztucznych miodach
* Może wywoływać reakcje alergiczne, zwłaszcza u astmatyków; może przyczyniać się do występowania depresji, w połączeniu z E-210 – E215 może również powodować nadpobudliwość u najmłodszych, problemy w koncentracji. Może też wywoływać: pokrzywkę, zapalenie skóry, bóle głowy, katar sienny, trudności z koncentracją, depresję, wysypkę, swędzenie warg i języka, bezsenność, dezorientację, anafilaksję

[b]E 104 - żółcień chinolinowa
– używana jest jako barwnik do lodów, napojów gazowanych, galaretek i cukierków na kaszel.
* Może powodować reakcje alergiczne, astmę, pokrzywkę, wysypkę, zaczerwienienie (stan zapalny) skóry, nadpobudliwość, anafilaksję. Powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę.

E-123 – amarant
– barwnik ten wycofywany został z użycia w produktach spożywczych, ale czasami można spotkać go m.in. w: ciastach i galaretkach w proszku, płatkach śniadaniowych, piwach bezalkoholowych.
* Może być przyczyną nieżytu nosa i wpływać na płodność, wątrobę i nerki. Spożywany przez kobiety w ciąży może wywoływać u dziecka wady wrodzone.

3/8
E129 - czerwień Allura...
fot. pixabay.com

E129 - czerwień Allura
- używana do produkcji napojów (gazowanych i niegazowanych) wyrobów cukierniczych (głównie ciast biszkoptowych) i galaretek w proszku, a także płatków zbożowych, kasz i herbatników czekoladowych.
* Podejrzewa się, że powoduje pseudoalergie skóry lub dróg oddechowych, zwłaszcza przy nietolerancji aspiryny.

E 110 – żółć pomarańczowa
– ( np. likiery owocowe, marcepan, produkty w proszku, płatki zbożowe, kasze, wyroby cukiernicze, konserwy rybne).
* Może wzmagać objawy astmy. U dzieci może powodować nadpobudliwość. Ponadto potencjalnymi objawami są: pokrzywka, katar sienny, bóle brzucha oraz wypryski.

E 127 – erytrozyna – barwnik spożywczy, np. w owocach konserwowych i koktajlowych, osłonkach (kiszkach) kiełbas, herbatnikach i ciastach w proszku.
* Niebezpieczny dla osób z chorą tarczyca, w zwiększonych stężeniach zakłóca metabolizm jodu. Może powodować światłowstręt i trudności w nauce. Wpływa na wątrobę, serce, płodność i żołądek.




4/8
Na liście szkodliwych konserwantów znaleźć można m.in.:...
fot. pixabay.com

E – od 200 do 299 – to konserwanty

Na liście szkodliwych konserwantów znaleźć można m.in.:

E 210 - kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
- znaleźć możemy je w takich produktach, jak: soki owocowe, galaretki, napoje, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe
- mogą powodować reakcje alergiczne, wysypki, pokrzywkę, podrażniać oczy i skórę, śluzówkę żołądka i jelit

E 220 - dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
- mogą powodować reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit

E 249 azotyn III potasu
E 249
E 250 azotyn III sodu

Występują w mięsie, wędlinach, rybach;
Mogą powodować powstawanie nowotworów, astmy, zawrotów głowy, źle wpływają przy nadciśnieniu,

E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
- wędliny, mięsa, sery
Mogą wywołać duszności, astmę, zawroty głowy, niebezpieczne przy nadciśnieniu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Co kwitnie w kwietniu na różowo i fioletowo? Zobacz 17 roślin, które ozdobią ogród

Co kwitnie w kwietniu na różowo i fioletowo? Zobacz 17 roślin, które ozdobią ogród

Bayern Monachium zdetronizowany! Oni obecnie najdłużej dominują w swoich ligach!

Bayern Monachium zdetronizowany! Oni obecnie najdłużej dominują w swoich ligach!

Zobacz również

7 najtańszych krajów na majówkę all inclusive. To już ostatnia szansa na tani urlop!

7 najtańszych krajów na majówkę all inclusive. To już ostatnia szansa na tani urlop!

Bayern Monachium zdetronizowany! Oni obecnie najdłużej dominują w swoich ligach!

Bayern Monachium zdetronizowany! Oni obecnie najdłużej dominują w swoich ligach!