Taki stek z polędwiczki wieprzowej na pewno posmakuje wszystkim gościom
Łódeczki z cukini
Składniki:
* 3 średnie cukinie
* opakowanie sera feta270 g
* 1 żółtko
* 3 pomidory
* 4 ząbki czosnku
* bazylia
Cukinie przekroić na pół, wydrążyć , posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną częścią, aby puściły sok. Przygotować farsz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Fetę też drobno pokroić albo rozkruszyć. Wymieszać dokładnie pokrojone pomidory i fetę. Dodać żółtko i zmiażdżony czosnek. Farsz odstawić na pół godzinki, aby się przegryzł. Nadziewamy połówki cukinii i na wierzchu posypujemy posiekaną bazylią. Najlepiej grillować pod przykryciem, wtedy cukinie szybciej się ugrillują.
Grillowane paczuszki z karkówki z sałatką z grillo
Składniki:
* 6 plastrów karkówki
* sok z połówki cytryny
* 4 łyżki oliwy
* 4 łyżki sosu sojowego
* 2 zmiażdżone ząbki czosnku
* łyżka przyprawy do potraw z grilla lub karkówki
* 9 pieczarek
* 1 cebula
* 3 łyżki oleju
* łyżeczka mieszanki ziół włoskich
* 2 czerwone papryki
* 1 duża cebula
* 1 mała cukinia
* garść świeżego szpinaku
* 3 łyżki oliwy
* małe wykałaczki
Marynata do karkówki:
* sok z połówki cytryny, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki sosu sojowego, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, łyżka przyprawy do potraw z grilla lub karkówki
Farsz: 9 pieczarek, 1 cebula, 3 łyżki oleju, łyżeczka mieszanki ziół włoskich
Sałatka: 2 czerwone papryki, 1 duża cebula, 1 mała cukinia, garść świeżego szpinaku, 3 łyżki oliwy, przyprawy-młynek Kotanyi do sałatek i warzyw
Karkówkę lekko roztłuc tłuczkiem. Wymieszać dokładnie składniki marynaty i włożyć do niej mięso, zostawić na noc. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, doprawić ziołami. Na plaster karkówki nakładać po łyżce farszu ,złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. Grillować aż mięso dobrze się zarumieni. Paprykę przekroić na pół wydrążyć, cukinię i cebulę pokroić w plastry i grillować. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, dodać porwane liście szpinaku, skropić oliwą i posypać przyprawą, delikatnie wymieszać.
Szaszłyki z łososiem i ananasem
Składniki:
* 50 g filetu z łososia
* 4 plastry świeżego ananasa
* 1/2 papryki czerwonej
* 1/2 papryki żółtej
* 1 cebula czerwona
* sól do smaku,
* pieprz czarny do smaku
Łososia,ananasa oraz paprykę pokroić w dużą kostkę w miarę o jednakowej wielkości.Łososia lekko posolić i popieprzyć.Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki,podzielić na mniejsze kawałki.Na patyczki nadziewać według własnego upodobania składniki.Szaszłyki można ugrillować na grillu,upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.