Propozycja na danie ze szparagami i makaronem naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje. Zobaczcie przepis!
Składniki
- 200 g szparagów
- 100 g makaronu penne bezglutenowego
- 20 g boczku
- 200 g śmietanki 18 proc.
- 40 g parmezanu
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie
W rondelku rozpuścić masło i podsmażyć na nim drobno pokrojone szalotki. Po chwili dodać posiekany czosnek. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Potem dodać szparagi pocięte na kawałki (zdrewniałe końcówki odciąć). Przyprawić solą i pieprzem. Gdy szparagi będą na wpół twarde dodać śmietankę i starty parmezan (troszkę zostawić do posypania) i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
Osobno w osolonej wodzie ugotować makaron.
Ugotowany makaron przełożyć do sosu, wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać parmezanem.
Zobacz koniecznie!
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?