Podczas wykładu dotyczącego innowacyjnego podejścia do analizy żywności, który poprowadziła dr Justyna Korycka nie zabrakło tematyki lokalnej oraz tego, jakie korzyści płyną z korzystania z Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych. Placówka ta jest jedną z najnowocześniejszych w kraju, wspierająca naukowo gospodarkę żywnościową Ziemi Lubuskiej. W ośrodku można sprawdzić np. wpływ nawozów na zbiory. Chromatografy i spektrometry w ośrodku stoją na straży tego, aby sprawdzić, czy żywność jest zdatna do spożycia. Z kolei dzięki analizie instrumentalnej laboratorium w Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych, które kosztuje kilkadziesiąt złotych, można potwierdzić jakość naszych produktów. Umożliwia to m.in. analiza białka, węglowodanów itp. Tego typu badania są w stanie potwierdzić innowacyjność oraz jakość oferowanych przez lubuskich przedsiębiorców usług i produktów.
Jaką jakościowo żywność spożywają mieszkańcy Lubuskiego?
- Lubuskie przedsiębiorstwa przetwórstwem nie stoją. Nie ma tu dużo firm przetwórczych. Na terenie Zielonej Góry jest Nordis w Kargowej, zakłady produkcyjne Nestle. Pozostałe to zakłady lub gospodarstwa produkujące w małej skali. Mam tu na myśli mikro i makro przedsiębiorstwa - wylicza dr Justyna Korycka, kierownik laboratorium w Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych, dyrektor Instytutu Zarządzania i Inżynierii Rolnej Wydziału Zamiejscowego w Sulechowie Uniwersytetu Zielonogórskiego. - Badamy sporo produktów z tego typu przedsiębiorstw i muszę przyznać, że są one na bardzo wysokim poziomie - dodaje.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że firmy duże, które jednak mają pieniądze i stać je na reklamy, są w stanie nakłonić konsumenta do kupna właśnie ich produktu. - Bardzo często lubuskie produkty są niewidoczne, gdyż nie są odpowiednio rozreklamowane m.in. w telewizji. Nie dotyczy to dużych firm. Lubuskie przedsiębiorstwa starają się, aby ich produkty były jak najlepsze, bowiem to buduje dobre imię danego przedsiębiorstwa. Jakość produktów w regionie jest dobra - przekonuje dr Korycka.
Jaka żywność jakościowo jest dla nas najgorsza?
- Niskie jakościowo są produkty wysoko przetworzone, niosące ze sobą tzw. puste kalorie. Taka żywność więcej wnosi ładunku energetycznego, który wpływa m.in. na naszą wagę i tuszę. Warto pamiętać też, że na etykietach produktów są deklaracje o tym, jaka dzienna dawka jest odpowiednia dla naszego organizmu. Wyobraźmy sobie, że jeśli chodzi o np. chipsy, to dawka ta wynosi 30 g, a my potrafimy podczas filmu, siedząc wygodnie przed telewizorem, zjeść całą paczkę. W przypadku leków generalnie przestrzegamy tych restrykcji, stosujemy się do ulotek. Gorzej to wygląda, kiedy główną rolę odgrywają właśnie słodycze oraz wspomniane chipsy czy inne przekąski - zaznacza dr Korycka i dodaje: - Pamiętajmy jednak, że jeżeli jesteśmy w stanie zadbać o nasze zdrowie, spożywanie wszelkich produktów z umiarem oznacza, że wszystko z nami w porządku i powinno być w porządku. Najważniejsze to zachować równowagę w tym wszystkim.
Drugi wykład dotyczył zasad Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który przypomnijmy zastapił Agencję Nieruchomości Rolnych i Agencję Rynku Rolnego.
KOWR przejął wszystkie zadania realizowane dotychczas przez ANR oraz część zadań jakie realizuje obecnie ARR.
Do zadań Krajowego Ośrodka należy:
- tworzenie oraz poprawa struktury obszarowej gospodarstw rodzinnych;
- tworzenie warunków sprzyjających racjonalnemu wykorzystaniu potencjału produkcyjnego Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa;
- restrukturyzacja oraz prywatyzacja mienia Skarbu Państwa użytkowanego na cele rolnicze;
- obrót nieruchomościami i innymi składnikami majątku Skarbu Państwa użytkowanymi na cele rolne;
- administrowanie zasobami majątkowymi Skarbu Państwa przeznaczonymi na cele rolne;
- zabezpieczenie majątku Skarbu Państwa;
- inicjowanie prac urządzeniowo-rolnych;
- popieranie organizowania na gruntach Skarbu Państwa gospodarstw rolnych;
- wykonywanie praw z udziałów i akcji;
- wsparcie działań na rzecz odnawialnych źródeł energii, w szczególności w rolnictwie;
- monitorowanie:
a) produkcji biogazu rolniczego,
b) rynku biokomponentów i biopaliw ciekłych,
c) produkcji biopłynów;
- gromadzenie informacji dotyczących istniejącej, będącej w budowie lub planowanej infrastruktury energetycznej służącej do wytwarzania energii elektrycznej z biogazu rolniczego oraz biokomponentów, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o biokomponentach i biopaliwach ciekłych (Dz. U. z 2017 r. poz. 285 i 624);
- obsługa funduszy promocji produktów rolno-spożywczych;
- gromadzenie, analiza i udostępnianie informacji dotyczących rynków produktów rolnych i żywnościowych;
- opracowywanie i upowszechnianie informacji związanych z realizacją mechanizmów aktywnej polityki rolnej na rynkach produktów rolnych i żywnościowych;
- prowadzenie działań promocyjnych i informacyjnych mających na celu promowanie produktów rolnych i żywnościowych, metod ich produkcji, a także systemów jakości produktów rolnych i żywnościowych, z wyłączeniem działań informacyjnych i promocyjnych dotyczących rolnictwa i gospodarki żywnościowej realizowanych przez ministrów właściwych do spraw: rolnictwa, rynków rolnych, rybołówstwa lub rozwoju wsi;
Trzeci wykład dotyczył wymogów związanych z bioasekuracją. Podczas tego panelu lek. wet. Zofia Batorczak podejmowała tematykę związaną z ptasią grypą, afrykańskim pomorem świń oraz tym, jak zabezpieczyć zwierzęta przed wirusami.
Ważne, aby hodowcy drobiu zachowywali szczególną ostrożność i stosowali odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa oraz wirusa ASF, który dotyczy zarówno świń jak i dzików.
---> ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZWIĄZANE Z GRYPĄ PTAKÓW
---> ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I ROZPORZĄDZENIA ZWIĄZANE Z ASF
Podczas Debaty Rolnej 2017 wręczono odznaczenia i medale okolicznościowe „Zasłużony dla Rolnictwa”:
Brązowa Odznaka „Zasłużony dla Samorządu Rolniczego”
- 1. Marian Dąbrowski - Lubsko (gmina Żary, pow. żarski)
- 2. Marian Hrycak - Jelenin (gmina Żagań, pow. żagański)
- 3. Ryszard Pikulski - Mirocin Średni (gmina Kożuchów, pow. wschowski)
- 4. Michał Potocki - Sudoł (gmina Czerwieńsk, pow. zielonogórski)
- 5. Jolanta Skorupińska - Przyczyna Górna (gmina Wschowa, pow. wschowski)
- 6. Dariusz Sosiński - Bronowice (gmina Strzelce Krajeńskie, pow. strzelecko-drezdenecki)
- 7. Tadeusz Stempel - Nowe Miasteczko (gmina Nowe Miasteczko, pow. nowosolski)
Srebra Odznaka „Zasłużony dla Samorządu Rolniczego”
- 1. Bogusław Pietrow - Słubice (gmina Słubice, pow. Słubicki)
„Zasłużony dla Lubuskiego Rolnictwa”
- 1. Antoni Choleniewski - Raduszec Stary (gmina Krosno Odrzańskie, pow. krośnieński)
- 2. Andrzej Pilarek - Osiecznica (gmina Krosno Odrzańskie, pow. krośnieński)
- 3. Regina Poźniak - Osiecznica (gmina Krosno Odrzańskie, pow. krośnieński)
- 4. Adam Śliwczyński - Łochowice (gmina Krosno Odrzańskie, pow. krośnieński)
- 5. Adam Tomczuk - Nowa Sól (gmina Nowa Sól, pow. nowosolski).
Przeczytaj też:Lubuski wieniec dożynkowy najpiękniejszy w Polsce [ZDJĘCIA]
Zobacz też: Magazyn Informacyjny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?