Składniki:
1/2 szklanki ryżu
1 szklanka wody
2 łyżki oleju
1 kiwi
3 banany
1 serek wiejski
2 łyżeczki miodu
plaster ananasa
2 pomarańcze
2 szt winogrona ciemnego
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy olej, wsypujemy ryż, mieszamy, prażymy przez 3 minuty. Po 3 minutach dolewamy wodę. Zamieszamy, przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy na najmniejszy ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut.
Ryż na powinien wyjść sypki. Owoce myjemy. W pomarańczach odcinamy górę, wydrążamy środek. I kroimy w kostkę. Kiwi obieramy, kroimy w kostkę. Banana kroimy w kółka. Ananasa kroimy w kostkę. Serek mieszamy z miodem, ugotowanym ryżem, pokrojonymi owocami, mieszamy.
Farszem nadziewamy pomarańcze. Z dwóch pozostałych bananów robimy delfinki, które w dzióbku trzymają po winogronie. Moje dzieci uwielbiają słodkie danie w obecności delfinka .Smacznego! Ja gotuję ryż, a resztę zajmują się moje dzieci. Jest to prosty a zarazem smaczny deserek ;)
A wy co podajecie swoim maluchom? Czekamy na wasze propozycje do 30 marca 2013 r.
Możecie wysyłać je na mail: kuchnia @gazetalubuska.pl
Najlepsze przepisy nagrodzimy niespodziankami, a wszystkie zaprezentujemy na portalu www.gazetalubuska.pl oraz na naszym kulinarnym fanpage
Lubuskie SmakiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?