Dieta na koronawirusa i odporność. Oto rady dr Katarzyny Kasperkiewicz z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Co jeść w czasie epidemii?
Zobacz kolejne zdjęcie. Przesuń palcem w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
1. Warzywa i owoce.
Są źródłem bioaktywnych związków, takich jak:
[lista]
[*]witamina C i E
[*]kwas foliowy
[*]beta-karoten
[*]likopen
[*]flawonoidy
[*]izoflawony
[*]składniki mineralne
[*]błonnik.
[/lista]
Zobacz kolejne zdjęcie. Przesuń palcem w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
2. Kiszonki
Bakterie fermentacji mlekowej występujące w kiszonej kapuście i ogórkach (Lactobacillus plantarum, Pediococcus cerevisiae i Leuconostoc mesenteroides)pomagają w regulacji flory bakteryjnej jelit. Wpływają na szczelność ściany nabłonka jelitowego, hamują rozwój patogenów, natomiast stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej.
Zobacz kolejne zdjęcie. Przesuń palcem w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Produkty poddane kiszeniu:
[lista]
[*]posiadają wiele wartości odżywczych
[*]ich kwaśny odczyn sprzyja stabilności witaminy C
[*]wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego
[*]działają bakteriobójczo i antywirusowo
[*]są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, wspomagających organizm w walce z wolnymi rodnikami.
[/lista]
3. Fermentowane produkty mleczne
Fermentowane produkty mleczne również zawierają korzystne kultury mikroorganizmów, które regulują procesy trawienia oraz wykazują działanie stymulujące układ odpornościowy. Do fermentowanych produktów mlecznych zaliczamy:
[lista]
[*]naturalny kefir
[*]maślankę
[*]jogurt
[*]mleko acidofilne.
[/lista]
Zobacz kolejne zdjęcie. Przesuń palcem w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE