1/11
Rośnie liczba zachorowań na Hashimoto, czyli...
fot. Andrey Popov

Dieta przy Hashimoto – co jeść, a czego unikać, gdy choruje tarczyca?

Rośnie liczba zachorowań na Hashimoto, czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. To najczęściej występująca choroba z autoagresji, która dotyka zwłaszcza kobiet. Prowadzi do zniszczenia komórek tego narządu, a w konsekwencji do rozwoju jego niedoczynności i związanych z nią objawów. To nie tylko niski poziom energii i skłonność do tycia, ale również zaburzenia hormonalne, dolegliwości bólowe czy stany depresyjne.

Gwałtowny wzrost liczby przypadków choroby Hashimoto w Polsce wiąże się z katastrofą w Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej, która miała miejsce przed ponad 3 dekadami.

Według dostępnych danych z 2017 roku w Polsce na Hashimoto choruje co najmniej 700 tysięcy osób. Terapia obejmuje przyjmowanie leków i zmianę diety, przy czym każdy chory wymaga nieco innego jadłospisu.

W chorobie Hashimoto kluczową kwestią dietetyczną jest spożycie odpowiednich ilości określonych składników odżywczych, a unikanie innych – warto więc wiedzieć, w jakich produktach się znajdują.

2/11
TAK! Odpowiednie spożycie jodu pomaga uzupełnić braki...
fot. DanaTentis/pixabay.com

Jod

TAK! Odpowiednie spożycie jodu pomaga uzupełnić braki spowodowane niedoczynnością tarczycy. Oprócz jodowanej soli i zawierających ją produktów (np. nabiału) do najlepszych źródeł tego składnika należą organizmy morskie, takie jak ryby, owoce morza i algi. Pewnych ilości jodu dostarczą też jaja i suszone śliwki. Polecane produkty powinny być spożywane w konsultacji z lekarzem, by uniknąć przyjmowania nadmiernych dawek jodu.

3/11
TAK! Selen pomaga ograniczyć liczebność przeciwciał...
fot. Bellini-Orlando/123RF

Selen

TAK! Selen pomaga ograniczyć liczebność przeciwciał atakujących tarczycę, która jest też narządem zawierającym największe ilości tego pierwiastka. Do produktów najbogatszych w ten składnik mineralny należą orzechy brazylijskie, jaja, chuda wieprzowina, tuńczyk, sardynki, wołowina, kurczak, oraz inne orzechy. Również spożycie selenu powinno odbywać się pod kontrolą, ponieważ istnieje możliwość jego przedawkowania.

4/11
TAK! Cynk jest niezbędny do produkcji hormonów w tarczycy i...
fot. april197707180/pixabay.com

Cynk

TAK! Cynk jest niezbędny do produkcji hormonów w tarczycy i według badań pomaga zwiększyć ich poziom u osób z wolem tarczycowym. Produkty najbardziej zasobne w ten pierwiastek to ostrygi i skorupiaki, a także chude mięso, np. kurczaka lub wołowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy i nasiona oraz mleko.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Piękna, nowa siedziba Nadleśnictwa Krosno w Osiecznicy oficjalnie otwarta

Piękna, nowa siedziba Nadleśnictwa Krosno w Osiecznicy oficjalnie otwarta

Kolejni kandydaci do pracy w Straży Granicznej sprawdzeni

Kolejni kandydaci do pracy w Straży Granicznej sprawdzeni

Ośmiu wspaniałych! Poznaliśmy laureatów konkursu dla wolontariuszy

Ośmiu wspaniałych! Poznaliśmy laureatów konkursu dla wolontariuszy

Zobacz również

Uczelniana komisja zbada przyczyny pożaru w Akademii Jakuba z Paradyża

Uczelniana komisja zbada przyczyny pożaru w Akademii Jakuba z Paradyża

Ośmiu wspaniałych! Poznaliśmy laureatów konkursu dla wolontariuszy

Ośmiu wspaniałych! Poznaliśmy laureatów konkursu dla wolontariuszy