Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta wątrobowa: co można jeść, a czego unikać? Przepisy w diecie wątrobowej. Jadłospis i porady

OPRAC.:
Magda Weidner
Magda Weidner
Dieta wątrobowa to dieta lecznicza, może pomóc w wielu chorobach.
Dieta wątrobowa to dieta lecznicza, może pomóc w wielu chorobach. pixabay.com
Dieta wątrobowa może pomóc w wielu chorobach. Jakie są jej podstawowe zasady? Czego nie wolno jeść, a jakie produkty trzeba wprowadzić do codziennego odżywiania? Jak powinien wyglądać jadłospis na kolejne dni? Sprawdzamy najlepsze przepisy na diecie wątrobowej.
Co znajdziesz w tym materiale?
  1. Dieta wątrobowa - kiedy ją stosować?
  2. Podstawowe zasady diety wątrobowej
  3. Co można jeść i czego unikać na diecie wątrobowej?
  4. Dieta wątrobowa - przykładowy jadłospis i przepisy

Dieta wątrobowa to dieta lecznicza. Wskazana jest dla osób, które mają problemy z wątrobą, ale także z trzustką czy pęcherzykiem żółciowym.

Kiedy stosowana jest dieta wątrobowa?

Ten rodzaj diety stosuje się w przypadkach takich schorzeń, jak:

  • wirusowe zapalenie wątroby
  • przewlekłe zapalenie wątroby
  • marskość wątroby
  • stłuszczenie wątroby
  • przewlekłe zapalenie trzustki
  • zapalenia jelita grubego
  • kamica pęcherzyka żółciowego
  • objawy niestrawności

Dieta ta jest również pomocna przy procesie regeneracji wątroby, szczególnie osób, które prowadzą intensywny, stresujący tryb życia.

Sprawdź również: Dieta postna – sprawdź, na czym polega jej sukces!

Zmiana nawyków, wprowadzenie zdrowych produktów do jadłospisu i wyeliminowanie niezdrowych, może pomóc nam w walce z chorobą i pozbyciem się dość uciążliwych problemów zdrowotnych. Dieta wątrobowa ma na celu przede wszystkim dostarczenie składników odżywczych, które są niezbędne do regeneracji komórek wątroby. Stosowanie się do kilku ważnych zasad, może przynieść zaskakujące efekty.

Podstawowe zasady

  • musi być lekkostrawna (ograniczenie tłuszczu zwierzęcego)
  • powinna składać się z 4 - 6 niewielkich posiłków
  • posiłki powinny być jedzone co 3 - 4 godziny
  • zaleca się, aby potrawy były: gotowane w wodzie, przygotowywane na parze, w naczyniach bez wody. Dopuszczalne jest także duszenie, obsmażanie bez tłuszczu na patelni, pieczenie w folii, pergaminie, na ruszcie czy w piekarniku
  • nie wolno jeść potrwa smażonych ani pieczonych na tłuszczu
  • w diecie nie powinien występować błonnik
  • z jadłospisu należy wyeliminować mocno przyprawione dania
  • wykluczyć należy także żywność wysokoprzetworzoną

Dieta wątrobowa - co jeść, a czego unikać?

W diecie wątrobowej ważne jest, aby dostarczyć organizmowi to, co służy wątrobie. W menu powinny znaleźć się świeże produkty, nieprzetworzone. Co zatem wolno jeść w diecie wątrobowej, a czego lepiej unikać? Oto kilka ważnych przykładów.

Dieta wątrobowa: co można jeść, a czego unikać? Przepisy w diecie wątrobowej. Jadłospis i porady
Dieta wątrobowa - zalecenia i przeciwwskazania
123RF

Produkty polecane przy diecie wątrobowej

  • pieczywo jasne (pszenne), sucharki, pieczywo graham (w ograniczonych ilościach)
  • drobne kasze (jęczmienna, manna, krakowska), ryż i drobne makarony
  • marmolada, dżem bez pestek
  • chudy twaróg
  • warzywa (marchew, kalafior, buraki, szpinak, kabaczki, młody zielony groszek, młoda fasolka
    szparagowa, warzywa z wody z dodatkiem świeżego masła lub margaryny, sałata, cykoria,
    pomidory bez skórki, marchewka utarta z jabłkiem)
  • owoce (dojrzałe bez pestek i skórki, najlepsze to: truskawki, morele, brzoskwinia, pomarańcze,
    banany, maliny, porzeczki jako przecier)
  • zupy (kleiki, krupnik z kaszy jęczmiennej, zupy mleczne, przetarte zupy owocowe, barszcz czerwony, zupa jarzynowa i pomidorowa), zupa ziemniaczana, zupy zagęszczane zawiesiną mąki i wody, mleka lub słodkiej śmietanki
  • lane kluski z białkiem jaja, leniwe pierogi z niewielkim dodatkiem mąki
  • sosy o łagodnym smaku: koperkowy, potrawkowy, cytrynowy, jarzynowy, pomidorowy, waniliowy
  • kompoty, kisiele, musy z dozwolonych owoców, owoce w galaretce
  • słaba herbata, mleko, napoje owocowe, soki warzywne, herbatki owocowe i ziołowe
  • chude mięso: wołowina, cielęcina, jagnięcina, chuda wieprzowina-schab, kurczak, indyk
  • chude ryby: dorsz, sandacz, szczupak, lin, karaś, leszcz, flądra
  • chude wędliny: szynka, polędwica, chuda kiełbasa szynkowa, wędliny drobiowe;
  • mleko o niskiej zawartości tłuszczu lub mleko roślinne
  • mąka i mąka ziemniaczana
  • miód
  • ziemniaki w mundurkach, ziemniaki pure, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
  • jajko na miękko
  • wskazana jest dieta o dużej zawartości witamin C i E (antyoksydantów – składników odżywczych o działaniu przeciwutleniającym)

Produkty zakazane przy diecie wątrobowej

  • ostre przyprawy: ocet, chrzan, papryka, pieprz, musztarda
  • chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy,
  • kapuśniak, zupa ogórkowa, fasolowa, grochówka, rosół, zupy na wywarach mięsnych lub
  • kostnych, flaki z zasmażką, zupy z proszku
  • mocna kawa, płynna czekolada
  • jajka gotowane na twardo, jajka sadzone i jajecznica na słoninie, żółtka
  • frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane
  • karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju
  • słonina, margaryny
  • tłusty rosół, wywary z kości
  • alkohol
  • warzywa kapustne
  • majonez
  • kiełbasy i tłuste mięso
  • niedojrzałe owoce
  • świeży chleb
  • słodycze
  • mielone mięso wieprzowe, mięso siekane, pasztety, pasztetowa, salceson, salami, parówki, kaszanka
  • torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki)
  • krakersy
  • ptysie
  • orzechy, migdały

Poleca się stosowanie przypraw przy diecie wątrobowej, które wspomagają pracę wątroby. Jakich przypraw używać?

  • majeranek
  • tymianek
  • oregano
  • mięta
  • kmin

Jadłospis na diecie wątrobowej PORADY

Aby zadbać o naszą wątrobę należy przede wszystkim ograniczyć spożywanie alkoholu. Ogromne znaczenie ma też dieta. Nie wolno zapomnieć także o aktywności fizycznej. Jeśli zdecydujemy się na przejście na dietę wątrobową, warto skonsultować się z lekarzem czy dietetykiem. Oni pomogą ustalić prawidłowy jadłospis na cały tydzień. Odpowiednio skomponować posiłki. Układając jadłospis należy pamiętać o tym, aby między posiłkami pić wodę mineralną lub inne napoje obojętne np. słabe niesłodzone
napary herbaty. W poradniku, jaki przekazał pacjentom szpital w Lublinie czytamy, że pierwszy posiłek należy spożywać w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu. Ostatni natomiast około 2 - 3 godziny przed snem. Ważne jest, aby spożywać posiłki świeżo przygotowane (przyrządzane tego samego dnia). Potrawy należy bardzo dokładnie żuć.

  • Należy unikać spożywania owoców oraz słodyczy na ostatni posiłek
  • Nie należy pić w trakcie posiłku. Należy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie.
  • Tłuszcze dobrej jakości (olej, oliwa z oliwek, olej lniany) należy dodawać do gotowych potraw w ograniczonych ilościach
  • Dozwolone warzywa należy spożywać w co najmniej 3-4 posiłkach w ciągu dnia
  • Ilość spożywanych owoców należy ograniczyć do 2 porcji dziennie
  • Powinno się spożywać 2 - 3 porcje chudego niesłodzonego nabiału dziennie
  • Należy spożywać co najmniej 3 porcje ryb tygodniowo
  • Należy znacznie ograniczyć spożycie tłustego mięsa i tłustych wędlin
  • Słodycze należy ograniczyć do 1 - 2 małych porcji w ciągu tygodnia
  • Należy ograniczyć sól i ostre przyprawy
  • Należy bezwzględnie unikać alkoholu

Dieta wątrobowa - PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

Śniadanie: Pieczywo pszenne z szynką z piersi z indyka, liść sałaty, herbata rumiankowa.
II Śniadanie: Serek wiejski z pomidorem bez skóry, bułka typu graham,
sok marchwiowy świeży
Obiad: Zupa ziemniaczana, kurczak lub indyk pieczony bez skóry, z kaszą jaglaną i buraczki
oprószane, kompot z jabłek
Podwieczorek: Jogurt naturalny z bananem
Kolacja: Ryż biały z jabłkiem i kefirem, herbata z melisy
źródło: www.szpital.lublin.pl

W internecie znaleźć można mnóstwo propozycji i przykładów diety wątrobowej i jadłospisu.

Przepisy na diecie wątrobowej

Jakie konkretnie potrawy można przygotować będąc na diecie wątrobowej? Czy będąc na diecie można jeść smacznie? Przedstawiamy 2 idealne przepisy na obiad.

risotto, obiad, talerz, ryż, buraki,
RISOTTO Z BURAKAMI oraz dorszem na parze pixabay

RISOTTO Z BURAKAMI oraz dorszem na parze
Składniki: na 2 porcje

  • 300 g buraków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g filetu z dorsza
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Buraki, cebulę i czosnek obrać. Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, natomiast cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz tymianek, chwilę smażyć, aby wydobył się aromat. W osobnym garnku zagotować starte buraczki wraz z bulionem i rozgniecionym ząbkiem czosnku, pozostawić na małym ogniu. Do cebuli na patelnię wsypać ryż, wymieszać i stopniowo wlewać bulion z burakami, wymieszać i gotować aż część bulionu odparuje, ryż będzie al dente, a buraczki miękkie. Filety ryby ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, wyłożonego podziurkowanym papierem do pieczenia. Oprószyć solą, pieprzem i gotować przez około 3-4 minuty, aż mięso będzie ugotowane, ale ciągle miękkie i sprężyste. Ułożyć na risotto i udekorować koperkiem.

PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM I JARMUŻEM
Składniki: na 2 porcje

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 80 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 80 g jarmużu
  • oliwa
  • tymianek, kminek do smaku

Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w kostkę, doprawić, skropić oliwą i odłożyć. Na dużej patelni, rozgrzać łyżkę oleju, wsypać kaszę i smażyć przez około minutę, ciągle mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pora, doprawić. Smażyć na małym ogniu, aż warzywa trochę zmiękną i się zeszklą. Następnie dodać kurczaka, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 minut, ciągle mieszając. Zagotowany wcześniej bulion warzywny wlewać po trochę na patelnię, od czasu do czasu mieszając, tak aby potrawa gotowała się jeszcze 25 min na średnim ogniu, aż pęczak stanie się miękki. Dodać wcześniej umyty i posiekany jarmuż, wymieszać i gotować pod przykryciem, aż do zmięknięcia jarmużu.

źródło:Dział Medyczny Sanofi przy współpracy z Ekspertem. www.szczesliwawatroba.pl

Dieta wątrobowa w ciąży

Kobiety w ciąży powinny szczególnie o siebie dbać, dobrze się odżywiać. Nie każda dieta jest odpowiednia dla przyszłych mam.

Zastosowanie diety wątrobowej u ciężarnych jet konieczne w konkretnym przypadku. Gdy cierpią one na cholestazę ciążową. To łagodna choroba, która obejmuje drogi żółciowe i wątrobę. Ustępuje samoistnie po porodzie. Występuje wskutek nadwrażliwości na hormony normalnie wytwarzane w czasie ciąży (estrogeny, progesteron). Jej pierwszym objawem jest uporczywy świąd dłoni i stóp. Cholestaza ciążowa nie stanowi zagrożenia dla kobiety ciężarnej, jednak jest niebezpieczna dla płodu. Leczenie jej polega m.in. na stosowaniu leków, wdrożeniu diety wątrobowej i odpoczywaniu.

WIDEO: Polskie superfoods, czyli produkty o niezwykłych właściwościach odżywczych

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

* Powyższy artykuł jest tylko podpowiedzią i nie zastąpi wizyty u specjalisty.

Przy niskiej liczbie neutrofilów organizm jest bardziej podatny na infekcje.

Neutrofile chronią nas przed chorobami. Co dzieje się, gdy s...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska