Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego warto jeść kimchi? Zdrowotne zalety kimchi, koreańskiej potrawy z kiszonej kapusty pekińskiej 25.05.2022

OPRAC.:
Mariusz Rodziewicz
Mariusz Rodziewicz
Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Ta kiszonka o charakterystycznym ostrym smaku dotarła także do Polski. Dlaczego kimchi jest tak wyjątkową potrawą? Jakie są jej zalety? Czy trudno zrobić samodzielnie koreańskie kimchi? Sprawdź na kolejnych slajdach! >>>
Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Ta kiszonka o charakterystycznym ostrym smaku dotarła także do Polski. Dlaczego kimchi jest tak wyjątkową potrawą? Jakie są jej zalety? Czy trudno zrobić samodzielnie koreańskie kimchi? Sprawdź na kolejnych slajdach! >>>
Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Ta kiszonka o charakterystycznym ostrym smaku dotarła także do Polski. Dlaczego kimchi jest tak wyjątkową potrawą? Jakie są jej zalety? Czy trudno zrobić samodzielnie koreańskie kimchi? Sprawdź!

Kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska to potrawa, która kojarzy się z kulturą koreańską. To tradycyjne danie o przepisie przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Tradycja przygotowywania kimchi zostało nawet wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Nie będzie przesadą, jeśli napiszemy, że z kimchi jest trochę jak z polskim bigosem. Przepis jest wszystkim znany, ale w każdym domu robiony jest w nieco inny sposób i w związku z tym smakuje nieco inaczej. Baza każdego przepisu kimchi jest taka sama, a przysłowiowy diabeł tkwi w szczegółach, czyli dodatkach i proporcjach ich zastosowania. Szacuje się, że przepisów na kimchi są dziesiątki, a nawet setki. Różne źródła podają liczby między 180, a 250.

Bazą dla kimchi jest kapusta pekińska, którą poddaje się fermentacji w podobny sposób do tego znanego nam z produkcji ogórków kiszonych, czy kapusty kiszonej. W czym więc tkwi sekret tej inności koreańskiego kimchi? Bardzo ważnym składnikiem jest koreańska papryka chili, czyli gochugaru. To suszona papryka w drobnych płatkach. To ona nadaje kimchi charakterystyczny, ostry smak i czerwony kolor. Kolejnymi ważnymi składnikami w podstawowym przepisie na kimchi (choć nie niezbędnym) jest biała rzodkiew, marchew, cebula dymka, czosnek, sos sojowy, sos rybny, korzeń imbiru, sól. Ważne dla przeprowadzenia procesu fermentacji jest dodatek cukru, choć bywa też zastępowany mączką ryżową.

Całą mieszankę warzywną z przyprawami przygotowuje się w kilkadziesiąt minut, potem wszystko wkłada się w słoiki i po 5-7 dniach procesu fermentacji można już zacząć jeść i cieszyć się ze zdrowotnych właściwości koreańskiego kimchi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dlaczego warto jeść kimchi? Zdrowotne zalety kimchi, koreańskiej potrawy z kiszonej kapusty pekińskiej 25.05.2022 - Głos Koszaliński

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska