Do 2025 z większości marketów znikną jaja "trójki". Prognozy hodowców kur

opr. ES
pixabay.com
Z półek większości marketów w kraju, mają zniknąć jaja z chowu klatkowego. Jak wpłynie to na system chowu?

Do 2026 roku, ponad 58,5% jaj produkowanych w Polsce będzie pochodziło z chowu klatkowego. To prognoza Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, która zleciła badania wśród producentów jaj.

Przypominamy:**Te sklepy zrezygnowały z jaj "trójek"**
Najwięcej – zdaniem producentów – przybędzie kur utrzymywanych w chowie sciółkowym. Ich udział w całkowitej produkcji ma wzrosnąć z dzisiejszych 9,1% do aż 28,68%. Zwiększy się także produkcja jaj z wolnego wybiegu: z 2,4% ma wzrosnąć do 11,07%. Chów ekologiczny obecnie ma tylko 0,2% udziału w produkcji jaj. Za osiem lat ma wynieść 1,77%.

- Nasze badanie pokazuje, że na rynku jaj zachodzą zmiany, ale nie mają one szans być tak dynamiczne, jak chciałyby organizacje ekologiczne oraz sieci handlowe i restauracyjne – komentuje wyniki badania Mariusz Szymyślik, dyrektor KIPDiP.

Szymyślik przytacza przykład Stanów Zjednoczonych. Tamtejsi producenci wskazali w podobnym badaniu, że - do 2025 - w handlu i gastronomii nadal będzie 52% jaj z chowu klatkowego

W ankietach były rozbieżności. Mianowicie?

"Odpowiedzi na pytanie o udział jaj klatkowych w produkcji ogółem w Polsce zawierały się w przedziale od 30 do 83%. Jeszcze większe rozbieżności dotyczyły udziału jaj sciółkowych. Najniższe wskazanie miało wartość 13%, a najwyższe 60%. Podobnie niejednorodne były odpowiedzi na temat jaj z wolnego wybiegu oraz jaj ekologicznych", czytamy w analizie.

- Dość duża rozbieżność wyników badania jest pochodną przyjętych przez Izbę założeń – twierdzi Szymyślik. – Przyjęliśmy zasadę, że nie będziemy „ważyć” odpowiedzi, co oznacza, że przewidywania bardzo dużego oraz bardzo małego producenta miały taki sam wpływ na wyniki końcowe ankiety. Dzięki temu, oraz dzięki udziałowi w badaniu hodowców reprezentujących wszystkie typy chowu, mamy gwarancję, że prognoza jest rzeczywistą opinią środowiska i nie zawiera w sobie tak zwanego „myślenia życzeniowego”.

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Badanie przeprowadzno od 26 lutego do 7 marca 2018 roku. Na pytania odpowiedzieli producenci, którzy na swoich fermach mogą potencjalnie utrzymywać do 20 mln 639 tys. kur nieśnych.

Źródło: KIPDiP

Wideo

Materiał oryginalny: Do 2025 z większości marketów znikną jaja "trójki". Prognozy hodowców kur - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie