MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Do mięsa podaję kremowy sos z borowików. Ten przepis nie ma sobie równych. Smakuje wyśmienicie po grzybobraniu

Anna Daniluk
Domowy sos z borowików to przysmak, który możesz użyć do dań mięsnych i makaronowych.
Domowy sos z borowików to przysmak, który możesz użyć do dań mięsnych i makaronowych. 123rf.com/shaiith/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjny sos z borowików najczęściej przygotowuje się ze świeżych grzybów po powrocie z lasu. Jednak taki kremowy dodatek możesz zrobić przez cały rok. Poza sezonem korzystam z grzybów suszonych oraz grzybów mrożonych. Taki rarytas podaję do kopytek, sztuki mięsa lub zajadam z ugotowanym makaronem. Poznaj przepis na apetyczny sos z borowików dla całej rodziny.

W skrócie:

Borowiki szlachetne to prawdziwy rarytas, który możesz wykorzystać do zrobienia zupy grzybowej lub w postaci suszonej dodać do bigosu. Jednak przed spożyciem warto nabrać pewności, czy są to grzyby jadalne. Z wyglądu borowiki szlachetne można pomylić z innymi gatunkami, które są trujące np.: goryczakiem żółciowym. Dlatego na grzybobranie weź atlas grzybów, zasięgnij rady doświadczonego grzybiarza lub skorzystaj z dyżuru klasyfikatora grzybów w lokalnej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Możesz też spytać sprzedawcę o posiadanie atestu na grzyby świeże lub szukaj na opakowaniu informacji o przeprowadzonej kontroli. Pamiętaj, że grzyby świeże określane są takimi przez 48 godzin od wydania atestu. Z takich grzybów zachęcam do zrobienia domowego sosu z borowików, który ma wszechstronne zastosowanie. Szczególnie doda smaku domowym zrazom i pieczonemu mięsu.

Prosty sos z borowików – prosty przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 2-4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g świeżych borowików,

  • 300 ml wody,

  • 1 cebula,

  • 10 g mąki pszennej,

  • 20 g masła,

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 procent,

  • szczypta soli,

  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,

  • 20 g posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Jak zrobić sos z borowików?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku grzyby dokładnie oczyść, szczególnie pozbądź się z nich piasku i ziemi.

  2. Następnie grzyby pokrój w plasterki lub kostkę.

  3. Tak samo pokrój cebulę.

  4. Na patelni z grubym dnem na średniej mocy palnika roztop 10 g masła.

  5. Dodaj cebulę i borowiki. Smaż, aż będą rumiane i zaczną przyjemnie pachnieć.

  6. Zalej je ciepłą wodą i gotuj przez 10 minut.

  7. Wywar grzybowy przecedź i odstaw do całkowitego wystudzenia.

  8. Na patelni ponownie rozpuść 10 g masła i wsyp przesianą mąkę pszenną.

  9. Smaż do momentu, gdy zacznie gęstnieć. Wtedy wlej przestudzony wywar grzybowy.

  10. Całkowicie rozprowadź, aż uzyska gęstą konsystencję.

  11. Dodaj odcedzone grzyby z cebulą, wymieszaj i wlej śmietankę.

  12. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą z pieprzem.

  13. Na koniec sos z borowików zagotuj.

  14. Tuż przed podaniem dodaj do sosu borowikowego posiekany koperek lub natkę pietruszki.

Domowy sos z borowików suszonych

Klasyczny sos z borowików suszonych zrobisz podobnie jak ze świeżych okazów. Jednak przed ich gotowaniem musisz zalać je ciepłą wodą na minimum 2 godziny i odstawić do namoczenia. Następnie w tej samej wodzie ugotujesz je do miękkości. Zajmie to od 30 do 50 minut. Potem wystarczy ugotowane grzyby pokroić i w dalszych etapach robić tak jak sos ze świeżych borowików.

Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia pysznego sosu do rodzinnego obiadu. Smacznego!

Źródło:

  • Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Poznaniu — Grzyby

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska