W skrócie:
Borowiki szlachetne to prawdziwy rarytas, który możesz wykorzystać do zrobienia zupy grzybowej lub w postaci suszonej dodać do bigosu. Jednak przed spożyciem warto nabrać pewności, czy są to grzyby jadalne. Z wyglądu borowiki szlachetne można pomylić z innymi gatunkami, które są trujące np.: goryczakiem żółciowym. Dlatego na grzybobranie weź atlas grzybów, zasięgnij rady doświadczonego grzybiarza lub skorzystaj z dyżuru klasyfikatora grzybów w lokalnej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Możesz też spytać sprzedawcę o posiadanie atestu na grzyby świeże lub szukaj na opakowaniu informacji o przeprowadzonej kontroli. Pamiętaj, że grzyby świeże określane są takimi przez 48 godzin od wydania atestu. Z takich grzybów zachęcam do zrobienia domowego sosu z borowików, który ma wszechstronne zastosowanie. Szczególnie doda smaku domowym zrazom i pieczonemu mięsu.
Prosty sos z borowików – prosty przepis do obiadu
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
200 g świeżych borowików,
300 ml wody,
1 cebula,
10 g mąki pszennej,
20 g masła,
100 ml śmietanki kremówki 30 procent,
szczypta soli,
szczypta świeżo mielonego pieprzu,
20 g posiekanego koperku lub natki pietruszki.
Jak zrobić sos z borowików?
Sposób przygotowania:
Na początku grzyby dokładnie oczyść, szczególnie pozbądź się z nich piasku i ziemi.
Następnie grzyby pokrój w plasterki lub kostkę.
Tak samo pokrój cebulę.
Na patelni z grubym dnem na średniej mocy palnika roztop 10 g masła.
Dodaj cebulę i borowiki. Smaż, aż będą rumiane i zaczną przyjemnie pachnieć.
Zalej je ciepłą wodą i gotuj przez 10 minut.
Wywar grzybowy przecedź i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Na patelni ponownie rozpuść 10 g masła i wsyp przesianą mąkę pszenną.
Smaż do momentu, gdy zacznie gęstnieć. Wtedy wlej przestudzony wywar grzybowy.
Całkowicie rozprowadź, aż uzyska gęstą konsystencję.
Dodaj odcedzone grzyby z cebulą, wymieszaj i wlej śmietankę.
Dokładnie wymieszaj i dopraw solą z pieprzem.
Na koniec sos z borowików zagotuj.
Tuż przed podaniem dodaj do sosu borowikowego posiekany koperek lub natkę pietruszki.
Domowy sos z borowików suszonych
Klasyczny sos z borowików suszonych zrobisz podobnie jak ze świeżych okazów. Jednak przed ich gotowaniem musisz zalać je ciepłą wodą na minimum 2 godziny i odstawić do namoczenia. Następnie w tej samej wodzie ugotujesz je do miękkości. Zajmie to od 30 do 50 minut. Potem wystarczy ugotowane grzyby pokroić i w dalszych etapach robić tak jak sos ze świeżych borowików.
Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia pysznego sosu do rodzinnego obiadu. Smacznego!
Źródło:
Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Poznaniu — Grzyby
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?