Kwasy omega-3 należą do grupy niezbędnych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy je w łososiu, makreli, tuńczyku, sardynkach, oleju lnianym, orzechach włoskich.
Dobre kwasy wzmacniają nasz układ odpornościowy, korzystnie wpływają na układ naczyniowy i przeciwdziałają nowotworom. Zmniejszają też ryzyko depresji a nawet schizofrenii, opóźniają chorobę Alzheimera. Podwyższają poziom dobrego i obniżają poziom złego cholesterolu. Zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę.
Dzięki nim rozwija się mózg, rzadziej występują alergie czy ostre zapalenia skóry. Kwasy omega-3 mają właściwości zmniejszające krzepliwość krwi. Dlatego osoby z hemofilią mające poddać się operacji lub po przejściu interwencji chirurgicznej powinny ograniczać ich spożycie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?