Dobry tłuszcz

BEATA DZIELENDZIAK 0 68 324 88 28 [email protected]
Ryby sprzyjają wzmocnieniu odporności i łagodzą procesy zapalne. Mogą zapobiegać rozwojowi nadciśnienia, miażdżycy i chorób układu krążenia.

Mięso ryb to doskonałe źródło białka o wysokiej wartości odżywczej. Ze względu na udział tłuszczu, ryby dzielimy na chude, np. flądra, dorsz, większość ryb słodkowodnych i owoce morza. W skorupiakach, mięczakach, małżach, ośmiornicach i kalmarach zawartość tłuszczu nie przekracza 5 proc. Do najbardziej tłustych ryb należy między innymi łosoś, węgorz, makrela i śledź, gdzie wartość tłuszczu wynosi od 9 do 20 proc.

Dobry tłuszcz

Ryby morskie są szczególnie cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega - 3. - Obniżają ciśnienie krwi, stabilizują czynność serca, działają przeciwkrzepliwie, przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo - mówi dietetyczka Renata Bodnar - Godlewska. - Tłuszcze omega - 3 wpływają również na rozwój tkanki mózgowej szczególnie w okresie płodowym. Dlatego ryby morskie powinny znaleźć się w diecie kobiet ciężarnych.
Kwasy omega-3 hamują nadprodukcję substancji wpływających na powstawanie nowotworowów, alergii, reumatyzmu, łuszczycy.

Witaminy dla zdrowia

Chude ryby są niskokaloryczne (60 do 115 kcal/100g). Wędzone, solone oraz przetwory rybne w zalewie olejowej dostarczają do 400 kcal/100g. Poza tym w mięsie ryb znajdziemy ważne dla nas minerały i witaminy.

Gładka łuska przylega do skóry

W sklepach możemy kupić ryby świeże i mrożone oraz solone lub wędzone. Mięso to łatwo się psuje, ponieważ zawiera dużo wody. Jak rozpoznać, które jest świeże? - Przed wszystkim należy zrobić tzw. próbę wody. Świeża ryba rzucona do wody tonie, a nieświeża wypływa na powierzchnię w wyniku nagromadzonych gazów powstałych z powodu zachodzących procesów gnilnych. Łuska świeżej ryby ściśle przylega do skóry, jest gładka i połyskująca. Skóra ma wyraźne zabarwienie, błyszczy i jest wilgotna - tłumaczy Bodnar - Godlewska. - Woń takiej ryby jest świeża i swoista dla danego gatunku. Nieświeża ma woń amoniakalna, gnilną i zjełczałą. Oczy ryby, którą możemy zjeść są pełne i wypukłe, a rogówka błyszcząca. Skrzela mają kolor jasnoczerwony, a mięso ma barwę białą, szklistą i jasną.
Ryba spełniająca wszystkie te właściwości jest zdrowa i bogata w substancje odżywcze.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie