Domowa biała kiełbasa (przepis Czytelniczki)

Redakcja
Domowa biała kiełbasa.
Domowa biała kiełbasa. Paulina Nosek
- Zdecydowanie nie ma świąt wielkanocnych bez pysznej, białej kiełbasy. U nas w domu, tradycyjnie kilka dni przed świętami zasiadamy z mężem i robimy naszą domową, swojską kiełbasę. Wtedy mamy pewność, że żur będzie idealny, niezwykle aromatyczny, a domownicy będą zachwyceni pętkiem kiełbasy z domowym chrzanem. Długo zajęło nam dojście do tego jednego, najlepszego przepisu, ale skoro już go mamy, to chętnie się podzielimy! - pisze Czytelniczka Paulina Nosek. Poznajcie kolejny przepis przesłany na nasz wielkanocny konkurs.

Domowa biała kiełbasa, parzona

Składniki:

1 kg karkówki bez kości
1 kg schabu bez kości
500 g surowego boczku
500 g słoniny
2 łyżeczki peklosoli
2 łyżeczki soli morskiej
6 czubatych łyżek majeranku
pół łyżeczki zmielonego kminku
pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
8 ząbków czosnku
3 m jelit wieprzowych
200 ml wody z dwiema kostkami lodu
kilka kawałków sznurka
2 łyżeczki octu
pół łyżeczki smalcu
2 liście laurowe
3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Dwie godziny wcześniej jelita opłukujemy letnią wodą z soli. Następnie zalewamy je wodą o temperaturze około 30 stopni i pozostawiamy na godzinę. Następnie odlewamy wodę, uzupełniamy ponownie z jedną łyżeczką octu (dzięki temu jelita będą bardziej przejrzyste).

Z karkówki oraz schabu wycinamy błonki, ewentualne ścięgna i nadmiar tłuszczu. Kroimy w średniej wielkości kostkę i mielimy w maszynce na najgrubszych oczkach.

Boczek oraz słoninę również kroimy i mielimy dwa razy - raz na największych a następnie na średnich oczkach razem z czosnkiem.

Do mięsa dodajemy przyprawy - peklosól, sól morską, majeranek, kminek, pieprz, ziele angielskie oraz czosnek niedźwiedzi.

Do szklanki wlewamy wodę i dodajemy kostki lodu. Mieszamy razem z całym mięsem i wyrabiamy około 20 - 30 minut aż masa stanie się kleista.

Średniej wielkości tulejkę smarujemy odrobiną smalcu i nawlekamy ostrożnie jelita, zwracając uwagę czy nie ma dziur. Usuwamy nadmiar powietrza dociskając tłokiem mięso (cały czas trzeba mocno dociskać, by do jelit nie dostawało się powietrze). Zawiązujemy końcówkę.

Nadziewamy jelita masą mięsną, co piętnaście cm zawiązujemy sznureczkiem.

Gotową kiełbasę parzymy 20 minut w wodzie z dodatkiem liści laurowych w temperaturze 80 stopni (uważamy, żeby absolutnie nie zagotować).

Kiełbasę po sparzeniu można od razu jeść lub upiec/zamrozić/odsmażyć na patelni.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3