Te receptury są niezastąpione przy przeziębieniu i grypie. Sprawdź 7 najlepszych przepisów
Domowe sposoby na odporność i walkę z objawami infekcji oddechowych są zawsze w cenie. Warto przypomnieć najbardziej polecane receptury z cennymi produktami, takimi jak czosnek, cebula, imbir czy kurkuma.
Sprawdź, co stosować wzmacniająco oraz przy objawach przeziębienia i grypy – i poznaj przepisy na naturalne środki!
Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Shot z czosnku, imbiru, kurkumy i soku z cytryny
Przygotowanie: zetrzyj drobno obrany kawałek imbiru o długości ok. 2 cm i wyciśnij z niego sok np. w prasce do czosnku, dodaj 1 duży zgnieciony ząbek czosnku, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i 1 łyżeczkę mielonej kurkumy. Dobrze wymieszaj i od razu wypij. Receptura dla osób dorosłych.
Syrop czosnkowo-cytrynowy
Przygotowanie: pokrój w plasterki 4 ząbki czosnku, zalej 1/2 szkl. miodu (np. ze spadzi iglastej, lipowego, gryczanego) i sokiem wyciśniętym z 4 cytryn. Odstaw na noc, po czym przecedź i trzymaj w lodówce. Pij po 2 łyżeczki dziennie, najlepiej rano i wieczorem. Dawka dla dzieci powyżej 3. roku życia to 2 łyżeczki dziennie (u tych młodszych występuje ryzyko pojawienia się kolki jelitowej).
Syrop z cebuli
Przygotowanie: posiekaj 1 średnią cebulę, połóż na talerzyku, zasyp 2 łyżkami cukru i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin, po czym pij po 1 łyżeczce wydzielający się syrop i dodawaj kolejne porcje cukru. U dzieci stosuj od 2. roku życia w odpowiednio małych ilościach.