Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy hamburger Danuśki (przepis)

(mc)
Konkursowy przepis na domowego hamburgera z twarożkiem i szpinakiem
Konkursowy przepis na domowego hamburgera z twarożkiem i szpinakiem Danuta Rozmys
Pomysł na domowego hamburgera od naszej Czytelniczki Danuty Rozmys. Polecamy!

Składniki:
-1 kromka chleba
- 10 dag mięsa mielonego wieprzowego
- przyprawa do steków gruboziarnista
- sól morska
- sól ziołowa
- pieprz młotkowany
- 1 duża łyżka sosu worchester
- oliwa z oliwek
- świeży szpinak
- sok z cytryny
- 2 łyżki chudego twarożku
- łyżka śmietany
- 1 czerwona cebula
- sos meksykański do polania

Przygotowanie:
Mięso mielone posypujemy przyprawą do steków, dodajemy sos worchester, solimy i pieprzymy. Ręce oprószamy mąką i formujemy dwa kotlety. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 8 -10 minut z każdej strony. Wyjmujemy i trzymamy w cieple. Szpinak oczyszczamy, płuczemy i skrapiamy cytryną. Doprawiamy solą i pieprzem,dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy. Cebulę kroimy w talarki. Kromkę chleba przekrawamy na pół i smażymy na złoty kolor na tłuszczu ze smażenia kotletów, odsączamy na bibule. Twaróg mieszamy i ucieramy ze śmietaną, dodajemy sól ziołową, pieprz. Grzanki smarujemy serem, układamy szpinak, a na nich jeden kotlet i cebulę, polewamy sosem meksykańskim lub keczupem. Drugą kanapkę przyrządzamy tak, jak pierwszą. Układamy jedną na drugą. Dekorujemy według własnego uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska