DOMOWY MAJONEZ. Jak zrobić idealny majonez? Co jest potrzebne do majonezu? Poznaj sprawdzony PRZEPIS NA MAJONEZ

mawZaktualizowano 
Domowy majonez. Jak go przygotować? Okazuje się, że nie jest to trudne. Podstawą są dobre produkty i sprawdzony przepis. Jak przygotować idealny domowy majonez. Oto przepis Małgorzaty Kijowskiej, blogerki kulinarnej.

DOWIESZ SIĘ:
* Jak zrobić majonez domowy
* Jak zrobić majonez wegański
* Jak zrobić majonez wegetariański

Jak przygotować domowy majonez?

- Samodzielnie przygotowany majonez nie ma konkurencji wśród sklepowych, więc staram się nie kupować gotowego - przyznaje Małgorzata Kijowska, blogerka kulinarna. Dzisiaj podzieliła się z Wami sprawdzonym przepisem na domowy majonez

DOMOWY MAJONEZ - przepis

Tak prezentuje się domowy majonez przygotowany przez Małgorzatę Kijowską Małgorzata Kijowska

Składniki na majonez:
* 2 żółtka
* 1 i 2/3 szklanki dobrego oleju
* 1 łyżeczka musztardy
* sól do smaku
* szczypta cukru
* sok z cytryny do smaku

Przygotowanie majonezu:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jest to podstawowa zasada, aby majonez udał się. Jajko przed rozbiciem i oddzieleniem białka od żółtka należy umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielone od białka żółtko przy pomocy trzepaczki rózgowej lub drewnianej pałki łączyć z olejem, dolewając go stopniowo. Na początku olej powinien być dodawany w bardzo małych ilościach, rozpoczynając od około pół łyżeczki. Na końcu dodać musztardę, sól, cukier i sok z cytryny - doprawiając całość według własnego smaku. Majonez przygotowuje się w kilka minut, nie jest to więc proces mozolny i czasochłonny. Nie jestem zwolenniczką używania miksera do jego przygotowywania. Naprawdę wystarczy drewniana łyżka, pałka do ucierania czy trzepaczka rózgowa. Majonez powinien wyjść gęsty o gładkiej strukturze. Gdyby zdarzyło się, że zważy się podczas ucierania, wtedy starsze gospodynie radzą wstawić miskę ze zważonym majonezem do garnka z wrzątkiem i energicznie ucierać, aż do połączenia składników. Mnie akurat coś takiego przydarzyło się kiedy używałam miksera. Od kiedy używam trzepaczki majonez nie sprawia mi kłopotu.

- Aby majonez był smaczny ważna jest jakość jego głównych składników, czyli jajek i oleju - podkreśla Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

- Jajka powinny być świeże, to podstawa. Najlepiej ze sprawdzonego źródła. Olej, jakiego używamy powinien być najwyższej jakości, gdyż to przekłada się bezpośrednio na smak majonezu. Każdy, kto sam robi majonez, z czasem dobiera sobie swój własny ulubiony olej. Warto jednak zainwestować w taki droższy, przynajmniej wtedy, kiedy przygotowujemy majonez - dodaje autorka.

POLECAMY TAKŻE:

27 przepisów na najlepsze potrawy z jajek (wyniki konkursu, zdjęcia)

Zobacz także: Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami?

źródło: Kocham Gotować/x-news

Jak przygotować majonez wegetariański?

MAJONEZ WEGETARIAŃSKI - przepis
Składniki na majonez
* 5 łyżek mleka w proszku niegranulowanego
* 2 łyżki wody
* 1 szklanka oleju słonecznikowego
* 2 łyżeczki musztardy
* sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie majonezu:
Z mleka i wody zrobić papkę tak, aby nie było grudek. Następnie wrabiać olej. Jeśli powstała konsystencja jest za gęsta, wystarczy dodać wody. Jeśli za rzadka - oleju. Całość dobrze miksujemy, a na koniec dodajemy musztardę i sok z cytryny (dodajemy ją powoli, stale miksując, aby się nie zwarzył). Ewentualnie posolić do smaku. Majonez jest bogaty w witaminy A, B2, B12, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe. Cholesterol free.
Przepis Dominiki.

POLECAMY:

PRZEPIS NA SERNIK. Sernik wiedeński, sernik na zimno, sernik...

Jak przygotować majonez wegański?

MAJONEZ WEGAŃSKI - przepis
Składniki na majonez:
* 200 g namoczonej białej fasoli, z odrobiną zalewy
* 3-4 łyżki oleju rzepakowego
* 2-3 łyżki musztardy
* sok z cytryny
* Sól i pieprz

Przygotowanie majonezu
Fasolę zmiksować na gładką masę. Następnie dodać do niej olej i musztardę. Całość ponownie zmiksować. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Majonez odstawić do lodówki, do chłodzenia.
źródło: mat.pras

Wideo

Materiał oryginalny: DOMOWY MAJONEZ. Jak zrobić idealny majonez? Co jest potrzebne do majonezu? Poznaj sprawdzony PRZEPIS NA MAJONEZ - Gazeta Lubuska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3