Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy majonez. Jak zrobić idealny majonez? Co jest potrzebne? Poznaj sprawdzony przepis blogerki kulinarnej

Magda Weidner
Magda Weidner
Majonez domowy
Majonez domowy IstockPhoto/zdjęcie ilustracyjne
Domowy majonez. Jak go przygotować? Okazuje się, że nie jest to trudne. Podstawą są dobre produkty i sprawdzony przepis. Jak przygotować idealny domowy majonez. Oto przepis Małgorzaty Kijowskiej, blogerki kulinarnej.

DOWIESZ SIĘ:
* Jak zrobić majonez domowy
* Jak zrobić majonez wegański
* Jak zrobić majonez wegetariański

Domowy majonez. Jak go przygotować ?

- Samodzielnie przygotowany majonez nie ma konkurencji wśród sklepowych, więc staram się nie kupować gotowego - przyznaje Małgorzata Kijowska, blogerka kulinarna. Dzisiaj podzieliła się z Wami sprawdzonym przepisem na domowy majonez

DOMOWY MAJONEZ - przepis

Tak prezentuje się domowy majonez przygotowany przez Małgorzatę Kijowską
Tak prezentuje się domowy majonez przygotowany przez Małgorzatę Kijowską Małgorzata Kijowska

Składniki na majonez:
* 2 żółtka
* 1 i 2/3 szklanki dobrego oleju
* 1 łyżeczka musztardy
* sól do smaku
* szczypta cukru
* sok z cytryny do smaku

Przygotowanie majonezu:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jest to podstawowa zasada, aby majonez udał się. Jajko przed rozbiciem i oddzieleniem białka od żółtka należy umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielone od białka żółtko przy pomocy trzepaczki rózgowej lub drewnianej pałki łączyć z olejem, dolewając go stopniowo. Na początku olej powinien być dodawany w bardzo małych ilościach, rozpoczynając od około pół łyżeczki. Na końcu dodać musztardę, sól, cukier i sok z cytryny - doprawiając całość według własnego smaku. Majonez przygotowuje się w kilka minut, nie jest to więc proces mozolny i czasochłonny. Nie jestem zwolenniczką używania miksera do jego przygotowywania. Naprawdę wystarczy drewniana łyżka, pałka do ucierania czy trzepaczka rózgowa. Majonez powinien wyjść gęsty o gładkiej strukturze. Gdyby zdarzyło się, że zważy się podczas ucierania, wtedy starsze gospodynie radzą wstawić miskę ze zważonym majonezem do garnka z wrzątkiem i energicznie ucierać, aż do połączenia składników. Mnie akurat coś takiego przydarzyło się kiedy używałam miksera. Od kiedy używam trzepaczki majonez nie sprawia mi kłopotu.

- Aby majonez był smaczny ważna jest jakość jego głównych składników, czyli jajek i oleju - podkreśla Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

- Jajka powinny być świeże, to podstawa. Najlepiej ze sprawdzonego źródła. Olej, jakiego używamy powinien być najwyższej jakości, gdyż to przekłada się bezpośrednio na smak majonezu. Każdy, kto sam robi majonez, z czasem dobiera sobie swój własny ulubiony olej. Warto jednak zainwestować w taki droższy, przynajmniej wtedy, kiedy przygotowujemy majonez - dodaje autorka.

POLECAMY TAKŻE:

Składniki: 3 jaja, 3 plastry schabu, 6 szt suszonych pomidorów w zalewie, bułka tarta1 jajo do panierki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, olej do smażenia.Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.Schab rozbijamy tłuczkiem na bardzo cienkie plastry. Solimy i pieprzymy z obu stron. Suszone pomidory siekamy drobno i mieszamy z ziołami prowansalskimi. Papkę pomidorową wykładamy na środek schabu i rozsmarowujemy. Kładziemy na to jajko i mocno owijamy je schabem. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju na rumiano ze wszystkich stron. Smacznego!

27 przepisów na najlepsze potrawy z jajek - wyniki konkursu,...

Zobacz także: Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami?

źródło: Kocham Gotować/x-news

Majonez wegetariański - przepis

MAJONEZ WEGETARIAŃSKI - przepis
Składniki na majonez
* 5 łyżek mleka w proszku niegranulowanego
* 2 łyżki wody
* 1 szklanka oleju słonecznikowego
* 2 łyżeczki musztardy
* sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie majonezu:
Z mleka i wody zrobić papkę tak, aby nie było grudek. Następnie wrabiać olej. Jeśli powstała konsystencja jest za gęsta, wystarczy dodać wody. Jeśli za rzadka - oleju. Całość dobrze miksujemy, a na koniec dodajemy musztardę i sok z cytryny (dodajemy ją powoli, stale miksując, aby się nie zwarzył). Ewentualnie posolić do smaku. Majonez jest bogaty w witaminy A, B2, B12, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe. Cholesterol free.
Przepis Dominiki.

POLECAMY:

PRZEPIS NA SERNIK. Sernik wiedeński, sernik na zimno, sernik...

Jak przygotować majonez wegański?

MAJONEZ WEGAŃSKI - przepis
Składniki na majonez:
* 200 g namoczonej białej fasoli, z odrobiną zalewy
* 3-4 łyżki oleju rzepakowego
* 2-3 łyżki musztardy
* sok z cytryny
* Sól i pieprz

Przygotowanie majonezu
Fasolę zmiksować na gładką masę. Następnie dodać do niej olej i musztardę. Całość ponownie zmiksować. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Majonez odstawić do lodówki, do chłodzenia.
źródło: mat.pras

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska