Przepis na baranka wielkanocnego
Ciasto drożdżowe- składniki:
* 0,5 kg przesianej mąki
* drożdże instant torebka 7 gram
* 2 jajka
* 5 łyżek cukru
* szklanka letniej wody
* ¼ kostki masła
* szczypta soli
* lukier do dekorowania
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, cukru i jajka, wody. Na koniec dodajemy szczyptę soli oraz roztopione, ostudzone masło. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy na ok. godzinę, aby wyrosło.
Następnie formujemy baranka z kulek. Może przybrać różne postacie ;) jak 10-letnia córka wymyśli, bo na tym etapie to jej rola.
Odczekujemy 10 minut i smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Studzimy na kratce, dekorujemy wg uznania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?