Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Drożdżowy baranek wielkanocny (przepis Czytelniczki)

Redakcja
Baranek wielkanocny.
Baranek wielkanocny. Czytelniczka Ewa Rybaczuk
Poznajcie kolejny przepis wielkanocny nadesłany na nasz konkurs. - U nas rządzi od kilku lat, nieźle się bawimy, tworząc baranka, za każdym razem wychodzi inaczej - pisze Ewa Rybaczuk.

Przepis na baranka wielkanocnego

Ciasto drożdżowe- składniki:
* 0,5 kg przesianej mąki
* drożdże instant torebka 7 gram
* 2 jajka
* 5 łyżek cukru
* szklanka letniej wody
* ¼ kostki masła
* szczypta soli
* lukier do dekorowania

Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, cukru i jajka, wody. Na koniec dodajemy szczyptę soli oraz roztopione, ostudzone masło. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy na ok. godzinę, aby wyrosło.
Następnie formujemy baranka z kulek. Może przybrać różne postacie ;) jak 10-letnia córka wymyśli, bo na tym etapie to jej rola.
Odczekujemy 10 minut i smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Studzimy na kratce, dekorujemy wg uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska