Duet, że palce lizać! Kucharze z Gorzowa są najlepsi w Polsce

Tomasz Rusek
Tomasz Rusek
Paweł Salamon i Maciej Pisarek w szkolnej kuchni z prestiżową statuetką
Paweł Salamon i Maciej Pisarek w szkolnej kuchni z prestiżową statuetką Tomasz Rusek
Udostępnij:
Brawo! Polędwica z miecznika z homarem w maśle palonym dała Pawłowi Salamonowi i Maciejowi Pisarkowi kulinarnego Oskara.

Z tym Oskarem to nie przesada. Ponieważ kulinarny Puchar Polski jest dla gastronomii tym, czym mistrzostwa świata dla piłkarzy, Noble dla naukowców, czy w końcu właśnie Oskary dla przemysłu filmowego. To krajowy szczyt szczytów. I w tym roku wdrapali się na niego w pięknym stylu Lubuszanie: Paweł Salamon i Maciej Pisarek.

Nauczyciel i uczeń

Pierwszy to niespełna 35-letni szef kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurant w Trzciance. A na co dzień mieszkaniec gorzowskiego Górczyna i nauczyciel z gorzowskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Drugi to 19-latek z Witnicy i... uczeń Gastronomika. Razem stworzyli wybuchową mieszankę doświadczenia i młodości. Rozumieją się doskonale. Może dlatego, że dla obu kuchnia jest największą życiową pasją?

Spotykamy się w poniedziałkowy poranek właśnie w szkole przy ul. Okólnej. Ciężko jest spokojnie porozmawiać, bo co chwilę ktoś im gratuluje, ściska albo podziwia kilkukilogramową statuetkę. Chowamy się więc... w kuchni. - Tu wszystko się zaczęło. Tutaj ćwiczyliśmy przed konkursem - zdradzają ze śmiechem. Czy są dumni? Pewnie, bo puchar to spełnienie zawodowych marzeń. Ale sodówka im nie odbija. - Są skromni i mają pokorę - ocenia dyr. szkoły Małgorzata Pawłowska.

Trudna droga

Co warte podkreślenia, w Pucharze Polski kunszt i potrawy oceniali nie telewidzowie czy jury złożone z celebrytów, tylko najlepsi profesjonaliści zza granicy. I właśnie oni stwierdzili, że nasza para jest najlepsza w Polsce.

No i nie było tak, że udało się zawojować komisję w jeden dzień czy jedną potrawą. To była długa rywalizacja. Wisienką na torcie okazała się finałowa polędwica z miecznika z homarem, którym to daniem P. Salamon i M. Pisarek zakasowali konkurencję z całego kraju.

Co ciekawe, P. Salamon jest... absolwentem szkoły, w której dziś uczy. Z dumą w głosie mówi, że dla niego to zaszczyt, że może przekazywać wiedzę uczniom, którzy - jak dodaje - kiedyś na pewno go zastąpią.

Wykluczyć tego nie można, bo popularny Gastronomik to prawdziwa kuźnia talentów. Dość powiedzieć, że uczniowie seryjnie zgarniają nagrody w najważniejszych konkursach, praktyki mają w najlepszych restauracjach (oraz na zagranicznych, czterotygodniowych szkoleniach), a inny z nauczycieli - Dawid Szkudlarek - w tym roku wygrał Top Chefa, czyli polsatowski program dla szefów kuchni.

Więcej w sobotnim Magazynie. Zaprezentujemy tam m.in. niektóre z przepisów naszych mistrzów.

Przeczytaj również: Dawid Szkudlarek z Gorzowa Wlkp. zwycięzcą 6. edycji programu Top Chef

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie