Dwie firmy z Lubuskiego kupowały niejadalną sól!

pik
Czy sól wypadowa trafiła do naszej żywności? Sprawdzają to eksperci w Poznaniu.
Czy sól wypadowa trafiła do naszej żywności? Sprawdzają to eksperci w Poznaniu. Jakub Pikulik
Chodzi o tzw. aferę solną, którą wykryli dziennikarze programu TVN Uwaga. Po materiałach prasowych w tej sprawie lekarze weterynarii w całym kraju rozpoczęli kontrole w zakładach mięsnych.

Z ustaleń wynika, że tzw. sól wypadowa, która nie nadaje się do spożycia, była sprzedawana, jako spożywcza. Proceder mógł trwać nawet kilka lat. Kontrole prowadzone w naszym województwie nadzoruje wojewoda. - Marcin Jabłoński jest w stałym kontakcie ze służbami odpowiedzialnymi za jakość żywności w naszym regionie - tłumaczy Paweł Siminak, rzecznik wojewody.

Kontrole w naszym województwie prowadzone są od początku tygodnia. Prowadzi je lubuski wojewódzki lekarz weterynarii. Kontrolowane są zakłady mięsne, mleczarskie i przetwórstwa rybnego. - W trakcie prac stwierdzono, że prawdopodobnie przez dwa podmioty kupowana była sól niespożywcza - mówi P. Siminiak.
Inspektorzy pobrali próbki, które wysłano do specjalistycznego laboratorium w Poznaniu. Na wyniki trzeba będzie czekać nawet tydzień.

Jak zapewnia też Lubuski Urząd Wojewódzki, natychmiast zabezpieczono podejrzane produkty. Jednak już teraz wiadomo, że w jednym z kontrolowanych zakładów niejadalna sól nie była wykorzystywana przy produkcji żywności.

Sprawę bada też sanepid. Sprawdzane są zakłady, które w swoim procesie produkcji wykorzystują sól. - W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości produkty spożywcze zostaną natychmiast zabezpieczone i wycofane z obrotu do momentu otrzymania wyników badań - zapewnia P. Siminiak.

- Na polecenie Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego sprawdzane są piekarnie, przetwórnie owocowo-warzywne, zakłady garmażeryjne, wytwórnie makaronów, wytwórnie koncentratów spożywczych i inne wytwórnie żywności, a także hurtownie i punkty sprzedaży detalicznej - wylicza Jolanta Borkowska z WSSE w Gorzowie.

Urząd Wojewódzki zapewnia, że będzie na bieżąco informował o wynikach wszystkich prowadzonych w regionie kontroli.

Oferty pracy z Twojego regionu

Wideo

Komentarze 73

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gość

Tusk zaciera ręce i pewnie się modli o podobne nieszczęścia. Pozwala mu to dalej forsować po cichu wiek emerytalny. Inna kwestia to fakt, że internauci to gamonie. Tylko internetu będą bronić zażarcie /patrz ACTA/ wiek emerytalny im wisi. Jeśli mają w grach 10 żyć to pewnie się nigdy ich zdaniem nie zestarzeją. Może się mylę ale gdzie jest w takim razie temat na tym forum odnośnie wieku emerytalnego. Mądrzy młodzi wyjechali- głupki zostały przed komputerami.

E
Ewa
Jednym z zanieczyszczeń, którego obecność powoduje nieprzydatność do spożycia, jest siarczan sodu, Na2SO4, znany też pod nazwą "sól glauberska". Siarczan sodu jest używany do produkcji detergentów. Można go znaleźć w malutkich torebeczkach w opakowaniach urządzeń elektronicznych, gdyż wiąże wodę, a tym samym zapewnia suchość powietrza w opakowaniu. W małych ilościach siarczan sodu stosowany jest w lecznictwie na zatwardzenia, gdyż powoduje rozwolnienie. Produkty spożywcze nie powinny zawierać tego środka, a jeżeli już zawierają jego ślady, to powinny być oznaczone, że mają w swoim składzie E514, gdyż takie jest oznaczenie siarczanu sodu. Konsument wiedziałby przynajmniej, że może dostać sraczki.

Dziękuję za odpowiedż, ale nie myślę że to może być zwykła sr...ka. Do tego trzeba dodać pozostałe składniki i wyjdzie trucizna. Można też podejrzewać że dzieci i dorośli bo też chorują na grypy jelitowe tak ostatnio modne wśród chorób są skutkiem takiej soli.
n
nicelus
Przede wszystkim oczekiwałabym na informacje o soli znajdującej się w sprzedaży w sklepach, oraz przetworach w których ona się znajduje.

Jednym z zanieczyszczeń, którego obecność powoduje nieprzydatność do spożycia, jest siarczan sodu, Na2SO4, znany też pod nazwą "sól glauberska". Siarczan sodu jest używany do produkcji detergentów. Można go znaleźć w malutkich torebeczkach w opakowaniach urządzeń elektronicznych, gdyż wiąże wodę, a tym samym zapewnia suchość powietrza w opakowaniu. W małych ilościach siarczan sodu stosowany jest w lecznictwie na zatwardzenia, gdyż powoduje rozwolnienie. Produkty spożywcze nie powinny zawierać tego środka, a jeżeli już zawierają jego ślady, to powinny być oznaczone, że mają w swoim składzie E514, gdyż takie jest oznaczenie siarczanu sodu. Konsument wiedziałby przynajmniej, że może dostać sraczki.
E
Ewa

Zaraz po katastrofie niemal na gorąco aresztuje się kontrolerkę ruchu mimo że śledztwo jeszcze na dobre się nie zaczęło, a co z odpowiedzialnymi za sprzedaż soli wypadowej? Przede wszystkim oczekiwałabym na informacje o soli znajdującej się w sprzedaży w sklepach, oraz przetworach w których ona się znajduje. Z jakich firm pochodzi sól niejadalna?

G
Gość

Pijesz do słupków oglądalności TVN? Teraz każdy może sobie wszyć metkę z napisem "frajer" Przez dziesiątki lat przepłacaliśmy za sól rajcując się ile to ma mikroelementów, jodu, cudów-dudków, a tymczasem wystarczyło zgarnąć trochę odpadów z chemicznej fabryki i wyszłoby tak samo ale taniej.
Dlatego ja jestem za ujawnieniem tych geniuszy, którzy to wymyślili i przyznanie im nagród "człowieka roku" "róże gali" "fryderyki" "lwy" "nike" i paru innych. Pomysł opatentować i nie dopuścić do naśladownictwa za granicą. Będziemy spożywczą potęgą.

C
Człowiek1024

No i po ptokach. Ta sól jak mówią w telewizji nie jest niebezpieczna dla zdrowia aczkolwiek nie jest też przeznaczona do spożycia. Pytanie komu zależało by straszyć nas, że jest ona rakotwórcza?

l
lizun9

Pytamy po konferencji Andrzeja Trybusza,(szefa wielkopolskiego Sanepidu) czy dałby zatem sól przemysłową swojej rodzinie do zjedzenia: - Gdybym miał wybór, to oczywiście nie dałbym, bo ta sól nie powinna się nigdy znaleźć w produktach spożywczych.

Ja niestety nie mam takiego wyboru bo nie wiem kto tego używał. Wiem jedynie, że pewien dystrybutor wędlin wywiesił kartkę w moim sklepie, że u niego wszystko jest ze sprawdzonego źródła:)))

n
nicelus
No i wiadomo dlaczego co wybory wybieramy kretynów.

Fragment dyskusji z gorzowskiego forum Gazety Wyborczej:

Re: Gorzów zamknięta przystań.IP: *.gorzow.mm.pl
Gość: hiro 04.03.12, 20:13 Odpowiedz
nic się nie martw h...ową sól islandia żre od 13 lat;-)
nie tylko POLACY mają problemy

Re: Gorzów zamknięta przystań.
danny_boy 05.03.12, 09:28 Odpowiedz
> h...ową sól islandia żre od 13 lat;-)
My od 10, i tam kryzys przyszedł 3 lata przed nami…
G
Gość

Dane producentów to tajemnica. A nasze zdrowie nie liczy się ? Polska to dziki kraj, jak powiedział kiedyś jeden z polityków .

g
gość
Po co Ci wizerunek? Jeżeli wiadomo ile zarabiali rocznie i że na tonie zarabiali 300 zł, to łatwo można obliczyć ile ton trafiło na rynek. Nie są to dziesiątki ton, jak podaje prasa, tylko tysiące ton. Jeżeli uwzględnisz, że proceder trwał od wielu lat, to wychodzą ilości astronomiczne. Praktycznie prawie każdy musiał się z taką żywnością zetknąć w mniejszym, lub większym stopniu.

Sól nie nadawała się do spożycia, gdyż zawierała dużą ilość związków siarki, a wiadomo, że związki siarki niszczą mózg. Teraz zaczynam rozumieć prymitywne zachowania ludzi po śmierci prezydenta, którzy tańczyli i sikali na znicze. Muszę przyznać, że ja osobiście odetchnąłem z ulgą gdy się dowiedziałem, że zbiorowe ogłupienie narodu nie wzięło się tak nagle z niczego.

No i wiadomo dlaczego co wybory wybieramy kretynów.
~:)~
Święta racja. Dane producentów to tajemnica a nasze zdrowie to gdzie. Ściema, że trzeba zjeść jednorazowo 2 łyżki takiej soli aby coś odczuć. A ile się zbierze w organżmie przez 10 lat.

Druga kwestia gdzie był przez ten lata Główny Inspektor Sanitarny. Dlaczego nie poleciał on i jemu podobni /cwaniaczki z sanepidu - GIS/ na zbity pysk. Czyżby byli z PO a tym samym nie do ruszenia niczym były minister Grabarczyk.

Jadłeś parę lat nie wiedząc, a teraz parę dni nie możesz wytrzymać bo musisz znać hirtownika, sprzedawcę ? Przestań lamentować
G
Gość
dla mnie dziwną rzeczą jest to że ukrywa się przed komsumentami producentów trującej żywności. Szlag mnie trafia gdy trzymam w ręku chleb, masło, wędlinę i nie wiem czy nie ma tam feralnej soli i ci którzy powinni mnie i moje dzieci chronić czyli rzecznik konsumenta, sanepid itp. milczą dzięki czemu dopuszczają do spożywania zatrutej żywności. Nie mogę tego pojąć że to trucie nadal postępuje...

Święta racja. Dane producentów to tajemnica a nasze zdrowie to gdzie. Ściema, że trzeba zjeść jednorazowo 2 łyżki takiej soli aby coś odczuć. A ile się zbierze w organżmie przez 10 lat.

Druga kwestia gdzie był przez ten lata Główny Inspektor Sanitarny. Dlaczego nie poleciał on i jemu podobni /cwaniaczki z sanepidu - GIS/ na zbity pysk. Czyżby byli z PO a tym samym nie do ruszenia niczym były minister Grabarczyk.
n
nicelus

Dwie firmy z Lubuskiego kupowały niejadalną sól!

Przypomniał mi się dowcip. Pewien farmer w USA miał olbrzymią plantację arbuzów i miał problem, gdyż nie był w stanie jej upilnować, a zauważył, że ktoś kradnie mu arbuzy. Farmer wpadł na genialny pomysł. W miejscu gdzie podkradane były arbuzy umieścił wielką tablicę z napisem: "Jeden arbuz jest zatruty". Następnego dnia farmer przyszedł na plantację i z zadowoleniem stwierdził, że pomysł funkcjonuje. Nie było widać śladów po kolejnej kradzieży. Dumny ze swojego pomysłu spojrzał jeszcze raz na tablicę, a tam było dopisane: "Teraz już dwa arbuzy są zatrute."

d
dana.wszola
dla mnie dziwną rzeczą jest to że ukrywa się przed komsumentami producentów trującej żywności. Szlag mnie trafia gdy trzymam w ręku chleb, masło, wędlinę i nie wiem czy nie ma tam feralnej soli i ci którzy powinni mnie i moje dzieci chronić czyli rzecznik konsumenta, sanepid itp. milczą dzięki czemu dopuszczają do spożywania zatrutej żywności. Nie mogę tego pojąć że to trucie nadal postępuje...

I ja nie mogę tego pojąć!!!Przemysłowa sól NATYCHMIAST powinna być usunięta! Dzieci i Dorośli często mają DOLEGLIWOŚCI GASTRYCZNE.D.Wszola.
d
dana.wszola

Dwie Firmy z Lubuskiego kupowały,niejadalną sól!!! A kogo to obchodzi.Tyle lat ten proceder trwał.Ani Prokurayura skutecznie nie miała Mocy sprawczych,aby skutecznie zająć się tym.Tym bardziej Sanepid!!Dla pieniędzy jakaś zorganizowana MIERNOTA.Trudno nazwać ich ludżmi,nie przejmowała się,że ludzie będą chorować, umierać??KASA SIĘ LICZYŁA.D.Wszoła

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3