Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzień kotleta schabowego. Jak go przyrządzić, by nie szkodził zdrowiu?

Izabela Mortas
Schabowy dla naszego zdrowia lepszy będzie z piekarnika niż z patelni
Schabowy dla naszego zdrowia lepszy będzie z piekarnika niż z patelni 123RF
W środę, 7 listopada obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego. Czy to dobry i zdrowy produkt? Przybliża Edyta Leźnicka, dietetyk kliniczny z sieci Dobry Dietetyk.

ZOBACZ: Co trzeba wiedzieć o tradycyjnym schabowym?

(Źródło:TVN Style
Dostawca: TVN)

Czy możemy dziś świętować, zajadając się schabowymi, czy lepiej unikać ich w naszej codziennej diecie?

Niestety, kotlet schabowy w tradycyjnym wydaniu, czyli smażony w głębokim tłuszczu, to nie najzdrowszy produkt. Przede wszystkim dlatego, że jest wysokokaloryczny. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych, jest ciężkostrawny. Przeciętna porcja tradycyjnego schabowego to około 450 kalorii.

Co w schabowym jest najbardziej niezdrowe?

Warto zwrócić uwagę na panierkę - to całkowicie puste kalorie. To właśnie w panierkę wsiąka cały tłuszcz, na którym smażymy kotlet. Ponadto w trakcie tej obróbki termicznej powstaje substancja zwana akryloamidem, która jest uważana za związek rakotwórczy. Wytwarza się podczas smażenia w głębokim tłuszczu produktów zawierających skrobię, w tym przypadku panierki.

Jeśli zrezygnujemy z panierki, mamy zielone światło dla schabowego?

Nie do końca. Oczywiście bardzo rozsądna będzie rezygnacja z panierki na rzecz choćby samej mąki pełnoziarnistej. Jeśli ciężko nam zrezygnować ze schabowego, to będzie dobry pierwszy krok. Następny to zamiana panierki na tę z płatków kukurydzianych czy owsianych i upieczenie kotletów w piekarniku. W ten sposób utracimy znaczącą ilość kalorii - nawet do stu. Dobrym rozwiązaniem będzie też przygotowanie schabowego na patelni teflonowej bez tłuszczu lub jego zgrillowanie. Wystarczy dobrze przyprawić kotlet, aby wciąż dobrze smakował.

Samo mięso - schab - jest zdrowe?

Nie unikam go w dietach moich pacjentów, ponieważ wyznaję zasadę, że warto urozmaicać posiłki. Schab to może nie najchudsze mięso - pod tym względem lepszy będzie indyk czy kurczak - natomiast jest źródłem żelaza, lepszym od wymienionego przeze mnie drobiu. Zalecam wybierać środkowe części schabu - są najchudsze.

A w pani jadłospisie, w jakiej formie występuje schab?

Polecam schab zamarynowany, a następnie nadziewany różnymi farszami, najlepiej warzywnymi - smacznie i zdrowo będzie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i odrobiną fety, czy na słodko - z morelami, jabłkami. Dobrym pomysłem jest też zapieczenie go z cukinią, papryką, cebulką, przygotowanie roladek na parze.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

Te domowe aktywności pomogą Ci szybko spalić kalorie!

Zdrowy kręgosłup - oto ćwiczenia, które pomogą. Wypróbuj!

Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które na pewno masz w swojej kuchni [ZDJĘCIA]

Te witaminy i mikroelementy wzmocnią twój organizm [ZDJĘCIA]

Nie chcesz zachorować na raka? Oto 6 najważniejszych zasad diety

Lista domowych czynności, które poprawiają zdrowie i urodę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dzień kotleta schabowego. Jak go przyrządzić, by nie szkodził zdrowiu? - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska