Jak przygotować idealne placki ziemniaczane? Wystarczy kilka wskazówek, sprawdzony przepis i każdy, nawet początkujący kucharz jest w stanie poradzić sobie z takim kulinarnym wyzwaniem. Placki ziemniaczane można urozmaicać dodatkami w postaci różnych warzyw czy ziół. Idealne sprawdzają się także w towarzystwie sosów. Prezentujemy Wam pięć sprawdzonych przepisów na placki ziemniaczane.
Czytaj również: Sok pomidorowy. Dlaczego warto go pić?
WIDEO: Jak przygotować placki ziemniaczane z twarogiem, jabłkami prażonymi i kruszonką z boczku?
Placuszki ziemniaczane z serem feta
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich (www.kgwjanczewo.blogspot.com)
Składniki:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 opakowanie sera feta
2 jajka
3 -4 łyżki mąki pszennej
1 cebula czerwona
1 łyżka masła
4 łyżki mąki krupczatki
natka pietruszki
sól, pieprz świeżo mielony
15 dag wędzonego boczku
olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy pokruszony ser feta, roztrzepane jajka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle, lekko studzimy, dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy mąkę, przyprawiamy solą, pieprzem. Formujemy placuszki, które obtaczamy w mące krupczatce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Boczek kroimy w plastry, podsmażamy na patelni na rumiano. Usmażone placki podajemy na gorąco z boczkiem.
Więcej przepisów kulinarnych na naszym serwisie: Lubuskie Smaki
Tradycyjne placki ziemniaczane
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich (www.kgwjanczewo.blogspot.com)
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
po szczypcie tymianku, oregano
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki, cebulę obieramy, następnie trzemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa przekładamy do sitka, aby odsączyły się z nadmiaru soku nad miską. Sok zostawiamy, aby na dnie osadziła się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków. Cały odsączony płyn zlej do osobnej miseczki i zachowaj na później. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, przyprawy składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go mocno. Łyżką kładziemy placki, smażymy je z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podajemy według uznania.
Więcej przepisów kulinarnych na naszym serwisie: Lubuskie Smaki
Chrupiące placki ziemniaczane z kukurydzą
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich (www.kgwjanczewo.blogspot.com)
Składniki:
5 dużych ziemniaków
1 cukinia
3 łyżki kukurydzy z puszki
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 cebula
1 mała śmietana lub jogurt
2 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki tymianku i oregano
sól i pieprz świeżo mielony
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki wraz z cebulą obieramy. Umytą cukinię, ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz śmietany i cukru. Wyrabiamy masę, na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy placuszki, które smażymy z obu strona na złoty kolor. Wykładamy na talerz dekorujemy śmietaną i posypujemy cukrem trzcinowym.
Więcej przepisów kulinarnych na naszym serwisie: Lubuskie Smaki