"Pięknego Leona" nie jest łatwo upiec. Składa się z dwóch ciast miodowych, biszkoptu, masy budyniowej, musu jabłkowego i galaretek o kilku smakach. - To ciasto jest pracochłonne, ale warto mu poświęcić czas - mówi Leokadia Wołoszuk z KGW w Janczewie koło Santoka. Tłumaczy, że przepis dostała rok temu i odtąd piecze je dla domowników, ale też "Piękny Leon" jest jednym z popisowych wypieków koła.
Drugie miejsce zajęły pączki z dżemem z żurawiny, które upiekły panie z KGW w Drzecinie (gm. Słubice), a trzecie - "Ciasto architekta" Koła Gospodyń Wiejskich w Przemysławiu (gm. Krzeszyce). (Więcej o konkursie, a także przepisy na zwycięskie wypieki zdradzimy w najbliższym wydaniu sobotniego magazynu).
- Wybór nie był łatwy, bo większość ciast smakowała i wyglądała wspaniale - przyznała przewodnicząca jury Antonina Kowalska- Korban. Podkreśliła, że nie spodziewała się tak dużego odzewu na konkurs. Odbył się dzisiaj, w ramach targów rolniczych "Jesień w Gliśnie". Przypomnijmy.
Pomysł na ciastko promujące województwo lubuskie "urodził" się w naszej redakcji podczas spotkania redaktor naczelnej Iwony Zielińskiej z przewodniczącymi rad kobiet KGW: Krystyny Stachów z południa i A. Kowalskiej-Korban z północy. Organizacji konkursu w Gliśnie podjął się Lubuski Oddział Doradztwa Rolniczego, oddział w Lubniewicach i Wojewódzki Związek Kółek i Organizacji Rolniczych w Gorzowie Wlkp.
To dopiero pierwsza edycja tego konkursu. Teraz kolej na południe województwa, a finał w przyszłym roku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?