Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ekspert radzi: Jak nakryć wigilijny stół, aby zrobił wrażenie przed Bożym Narodzeniem.

BW
Jak nakryć stół wigilijny?
Jak nakryć stół wigilijny? Lucyna Nenow
Święta to czas wielu rodzinnych kolacji i spotkań. Zatem, jak powinniśmy nakryć stół, aby zaproszeni goście nieczuli się zakłopotani, a wszystko wyglądało bardzo elegancko? Zapytaliśmy o to eksperta, managera restauracji Hotelu Monopol w Katowicach - Dariusza Ziemiańskiego. Tłumaczymy również, od których sztućców zaczniemy oraz z jakiego kieliszka napijemy się np. białego wina.

- Niestety lubimy sobie komplikować różne rzeczy - mówi Dariusz Ziemiański, manager restauracji Hotelu Monopol w Katowicach. - Dobry savoir-vivre, to taki który jest prosty i czytelny. Jeżeli ktoś siada przy stole, to nie może czuć się zakłopotany albo zażenowany. Nakrycie stołu, które widzimy na zdjęciu przygotowane jest pod kątem pięciodaniowego menu - tłumaczy Dariusz Ziemiański.

Jak nakryć wigilijny stół?

Jak tłumaczy manager restauracji - Zasada jest prosta. W przypadku sztućców zawsze zaczynamy od zewnętrznej strony. Swój posiłek rozpoczniemy od przystawki np. pasztetu. Do przystawek mogą posłużyć nam mniejsze sztućce, ale nie jest to koniecznością. Następnymi sztućcami zjemy np. pierogi, czyli gorącą przystawkę. Później łyżka, którą zjemy zupę. Na koniec przyszedł czas na danie główne oraz deser. Pamiętajmy, że menu dyktuje układ sztućców. Jeżeli serwujemy zupę, główne danie i deser, to na stole ułożymy mniejszą ilość sztućców. Sztućce do deserów znajdziemy nad talerzem. To widelczyk lub łyżeczka deserowa, których użyjemy w zależności od rodzaju serwowanego deseru.

W miejscu talerza powinna leżeć serwetka. Położymy ją na kolanach. Jeżeli nie chcemy tego robić, odkładamy ją na bok. Po lewej stronie możemy zobaczyć mniejszy talerzy z nożem. To talerzyk do pieczywa i masła. Kiedy siadamy do stołu, nie powinny znajdować się na nim talerze oraz potrawy. Dopiero później, w odpowiedniej kolejności, serwujemy gościom przygotowane dania.

Jak i czym ozdobić stół na Boże Narodzenie? Zaprezentowały to członkinie Kół Gospodyń Wiejskich na IV Przeglądzie Stołów Bożonarodzeniowych - Niegowa 2017

Jak ozdobić stół na Boże Narodzenie? Wigilijny stół ZOBACZ Z...

W standardowym nakryciu stołu znajdziemy na nim szklankę oraz dwa kieliszki. Z pierwszego szkła napijemy się wody. Później do lżejszych dań serwujemy białe wino. Wypijemy je z mniejszego kieliszka (po prawej stronie na zdjęciu). W przypadku cięższych dań skorzystamy z większego kieliszka z czerwonym winem. Jeżeli nie chcemy zaserwować naszym gościom alkoholu, to na stole nie powinno być kieliszków.

emisja bez ograniczeń wiekowychnarkotyki
Wideo

Strefa Biznesu: Czterodniowy tydzień pracy w tej kadencji Sejmu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ekspert radzi: Jak nakryć wigilijny stół, aby zrobił wrażenie przed Bożym Narodzeniem. - Dziennik Zachodni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska