Faworki krok po kroku: najlepsze i sprawdzone przepisy naszych babć i mam. Na jakim tłuszczu je smażyć? Jak przygotować róże karnawałowe?

redZaktualizowano 
Faworki, obok pączków, należą do najbardziej znanych ciast smażonych. Są złote, bardzo kruche i mają swoich wielbicieli. Najczęściej przyrządzane są w okresie karnawału, w tłusty czwartek i na ostatki. Zobacz najlepsze sprawdzone przepisy na faworki.

Faworki lub inaczej chrust są łatwiejsze do zrobienia niż pączki a ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. Są bardzo delikatne i kruche, dzięki zawartości żółtek. Oprócz żółtek w skład ciasta na faworki wchodzą: mąka, całe jajka, masło, śmietana, spirytus lub ocet.

Ciasto na faworki: jak je przygotować?

Wszystkie składniki należy dokładnie mieszać ze sobą - powinno ono mieć konsystencję ciasta pierogowego. Następnie ciasto należy wybijać wałkiem, aby wtłoczyć do niego powietrze. Należy robić to tak długo, aż po przekrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza. Tak przygotowane ciasto należy schłodzić. Następnie cienko rozwałkować, kroić w ukośne paski, które należy naciąć wzdłuż i przewlec przez otwór jeden koniec.
Faworki należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu, w tem. 150-190 st. C. z obu stron.

Co zrobić, żeby faworki nie nasiąkały tłuszczem i nie przypalały się w trakcie smażenia?

  • Dodać do ciasta spirytus, ocet lub kwasek cytrynowy. To zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu
  • Nie dodawać więcej cukru do ciasta niż w przepisie. Cukier powoduje to przypalanie się ciasta. Faworki posypujemy cukrem pudrem po usmażeniu
  • Smażyć w płaskich rondlach pod przykryciem, w dużej ilości tłuszczu, aby faworki mogły swobodnie pływać
  • Do smażenia używać tłuszczu, który ulega rozkładowi w bardzo wysokiej temperaturze
  • Przestrzegać właściwej temperatury tłuszczu, zbyt niska powoduje nasiąkanie ciasta tłuszczem, zbyt wysoka przypalanie
  • W czasie smażenia, od czasu do czasu, wrzucić kawałek surowego ziemniaka i usunąć już usmażony. Zapobiega to przypalaniu ciasta
  • Po usmażeniu faworki natychmiast odsączyć z tłuszcz układając je na papierowym ręczniku.

W czym smażyć faworki?

Do smażenia faworków najlepiej nadaje się rondel o grubym dnie i dość dużej średnicy.

Smażenie faworków: jaki tłuszcz jest najlepszy?

Smakosze uważają, że najlepsze są faworki smażone na smalcu. Można też użyć innego tłuszczu, ważne jest, aby nie się nie palił w wysokiej temperaturze. Jednym z najpopularniejszych olejów do smażenia jest olej rzepakowy. Jest on szczególnie odporny na zmiany termiczne, zachodzące podczas smażenia i ma wysoką temperaturę dymienia.

Ile waży 1 faworek i ile ma kalorii? Faworki na diecie?

Jeden faworek waży ok. 17 g i ma 87 kcal.

100 g faworków to 511 kcal.

Skąd pochodzą faworki?

Faworki wywodzą się z Niemiec i Litwy. Ich wygląd nie zmieniał się przez wieki, inaczej było ze smakiem. Początkowo były przyrządzane z ciasta drożdżowego i daleko im było do lekkich i kruchych faworków z tzw. ciasta zbijanego.

pixabay.com

Sprawdzone przepisy na faworki

Faworki - niezawodny przepis

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki gęstej śmietany
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka octu lub soku z cytryny lub alkoholu
  • tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
  • cukier puder i cukier z wanilią do posypania.

Przygotowanie:
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasta tak miękkie jak na pierogi. Dobrze wyrobić i wybijać ciasto tak długo, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i zostawić na 1-2 godz.

Rozwałkować ciasto bardzo cienko, pokroić na ukośne pasy o długości 10-12 cm i szerokości ok. 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec.

Kłaść faworki na rozgrzany tłuszcz, gdy zarumienią się przewracać na drugą stronę. Co jakiś czas wrzucić kawałek surowego ziemniaka.

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk faworków.

Faworki jak u babci - PRZEPIS

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • łyżka spirytusu lub octu
  • mąki, ile się wgniecie
  • tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
  • cukier puder i cukier z wanilią do posypania.

\
Przygotowanie:Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto jak na pierogi. Bardzo dokładnie wyrobić. wybijać ciasto tak długo, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i zostawić na 1-2 godz.

Rozwałkować ciasto bardzo cienko, pokroić na ukośne pasy o długości 10-12 cm i szerokości ok. 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec.

Kłaść faworki na rozgrzany tłuszcz, gdy zarumienią się przewracać na drugą stronę. Co jakiś czas wrzucić kawałek surowego ziemniaka.

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Oszczędne faworki - PRZEPIS

Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki

  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka spirytusu lub octu
  • tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
  • cukier ouder i cukier waniliowy do posypania.

Przygotowanie:
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasta tak miękkie jak na pierogi. Dobrze wyrobić i wybijać ciasto tak długo, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i zostawić na 1-2 godz.

Rozwałkować ciasto bardzo cienko, pokroić na ukośne pasy o długości 10-12 cm i szerokości ok. 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec.

Kłaść faworki na rozgrzany tłuszcz, gdy zarumienią się przewracać na drugą stronę. Co jakiś czas wrzucić kawałek surowego ziemniaka.

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

123rf

SZYBKIE FAWORKI NA PIWIE
Ten przepis nie zawiera śmietany i spirytusu. Faworki można przyrządzić szybciej,

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3