Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Faworki. Najlepsze i sprawdzone przepisy naszych babć i mam. Na jakim tłuszczu je smażyć?

red.
Faworki mają swoich wielbicieli
Faworki mają swoich wielbicieli 123RF
Faworki, obok pączków, należą do najbardziej znanych ciast smażonych. Są złote, bardzo kruche i mają swoich wielbicieli. Najczęściej przyrządzane są w okresie karnawału, w tłusty czwartek i na ostatki. Zobacz najlepsze sprawdzone przepisy na faworki.

Faworki lub inaczej chrust są łatwiejsze do zrobienia niż pączki a ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. Są bardzo delikatne i kruche, dzięki zawartości żółtek. Oprócz żółtek w skład ciasta na faworki wchodzą: mąka, całe jajka, masło, śmietana, spirytus lub ocet.

Ciasto na faworki: jak je przygotować?

Wszystkie składniki należy dokładnie mieszać ze sobą - powinno ono mieć konsystencję ciasta pierogowego. Następnie ciasto należy wybijać wałkiem, aby wtłoczyć do niego powietrze. Należy robić to tak długo, aż po przekrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza. Tak przygotowane ciasto należy schłodzić. Następnie cienko rozwałkować, kroić w ukośne paski, które należy naciąć wzdłuż i przewlec przez otwór jeden koniec.
Faworki należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu, w tem. 150-190 st. C. z obu stron.

Co zrobić, żeby faworki nie nasiąkały tłuszczem i nie przypalały się w trakcie smażenia?

  • Dodać do ciasta spirytus, ocet lub kwasek cytrynowy. To zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu
  • Nie dodawać więcej cukru do ciasta niż w przepisie. Cukier powoduje to przypalanie się ciasta. Faworki posypujemy cukrem pudrem po usmażeniu
  • Smażyć w płaskich rondlach pod przykryciem, w dużej ilości tłuszczu, aby faworki mogły swobodnie pływać
  • Do smażenia używać tłuszczu, który ulega rozkładowi w bardzo wysokiej temperaturze
  • Przestrzegać właściwej temperatury tłuszczu, zbyt niska powoduje nasiąkanie ciasta tłuszczem, zbyt wysoka przypalanie
  • W czasie smażenia, od czasu do czasu, wrzucić kawałek surowego ziemniaka i usunąć już usmażony. Zapobiega to przypalaniu ciasta
  • Po usmażeniu faworki natychmiast odsączyć z tłuszcz układając je na papierowym ręczniku.

W czym smażyć faworki?

Do smażenia faworków najlepiej nadaje się rondel o grubym dnie i dość dużej średnicy.

Smażenie faworków: jaki tłuszcz jest najlepszy?

Smakosze uważają, że najlepsze są faworki smażone na smalcu. Można też użyć innego tłuszczu, ważne jest, aby nie się nie palił w wysokiej temperaturze. Jednym z najpopularniejszych olejów do smażenia jest olej rzepakowy. Jest on szczególnie odporny na zmiany termiczne, zachodzące podczas smażenia i ma wysoką temperaturę dymienia.

Ile waży 1 faworek i ile ma kalorii? Faworki na diecie?

Jeden faworek waży ok. 17 g i ma 87 kcal.

100 g faworków to 511 kcal.

Skąd pochodzą faworki?

Faworki wywodzą się z Niemiec i Litwy. Ich wygląd nie zmieniał się przez wieki, inaczej było ze smakiem. Początkowo były przyrządzane z ciasta drożdżowego i daleko im było do lekkich i kruchych faworków z tzw. ciasta zbijanego.

faworki, deser, cukier puder
Faworki są smażone także na zakończenie karnawału pixabay.com

Sprawdzone przepisy na faworki

Faworki - niezawodny przepis

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki gęstej śmietany
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka octu lub soku z cytryny lub alkoholu
  • tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
  • cukier puder i cukier z wanilią do posypania.

Przygotowanie:
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasta tak miękkie jak na pierogi. Dobrze wyrobić i wybijać ciasto tak długo, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i zostawić na 1-2 godz.

Rozwałkować ciasto bardzo cienko, pokroić na ukośne pasy o długości 10-12 cm i szerokości ok. 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec.

Kłaść faworki na rozgrzany tłuszcz, gdy zarumienią się przewracać na drugą stronę. Co jakiś czas wrzucić kawałek surowego ziemniaka.

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk faworków.

Faworki jak u babci - PRZEPIS

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • łyżka spirytusu lub octu
  • mąki, ile się wgniecie
  • tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
  • cukier puder i cukier z wanilią do posypania.

\
Przygotowanie:Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto jak na pierogi. Bardzo dokładnie wyrobić. wybijać ciasto tak długo, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i zostawić na 1-2 godz.

Rozwałkować ciasto bardzo cienko, pokroić na ukośne pasy o długości 10-12 cm i szerokości ok. 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec.

Kłaść faworki na rozgrzany tłuszcz, gdy zarumienią się przewracać na drugą stronę. Co jakiś czas wrzucić kawałek surowego ziemniaka.

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Oszczędne faworki - PRZEPIS

Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki

  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka spirytusu lub octu
  • tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
  • cukier ouder i cukier waniliowy do posypania.

Przygotowanie:
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasta tak miękkie jak na pierogi. Dobrze wyrobić i wybijać ciasto tak długo, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i zostawić na 1-2 godz.

Rozwałkować ciasto bardzo cienko, pokroić na ukośne pasy o długości 10-12 cm i szerokości ok. 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec.

Kłaść faworki na rozgrzany tłuszcz, gdy zarumienią się przewracać na drugą stronę. Co jakiś czas wrzucić kawałek surowego ziemniaka.

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

faworki, deser, cukier puder
U nas znajdziecie tradycyjne i co ważne sprawdzone przepisy 123rf

SZYBKIE FAWORKI NA PIWIE
Ten przepis nie zawiera śmietany i spirytusu. Faworki można przyrządzić szybciej, bo ciasto nie musi odpoczywać.

Składniki:

  • 4 żółta
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 100-110 ml jasnego piwa (mniej niż pół szklanki)
  • tłuszcz do smażenie (np. olej rzepakowy)
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
Utrzeć żółtka z cukrem, aż cukier rozpuści się (można użyć miksera). Dodać mąkę, piwo i wymieszaj. Wyłóż ciasto na stolnicę, oprósz mąką, dłońmi uklep kulę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Wałkuj ciasto i ponownie je składaj, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Można też ciasto wybijać wałkiem.
Rozwałkować ciasto bardzo cienko, pokroić na ukośne pasy o długości 10-12 cm i szerokości ok. 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec.
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Popularny PRZEPIS na faworki

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 450 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
  • tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i zostawić na 30 minut.
Następnie ciasto wybić wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (rozwałkować, złożyć i wybijać wałkiem - powtarzać ten cykl). Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.

Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Róże karnawałowe - PRZEPIS

Z ciasta na faworki możemy przygotować róże karnawałowe. Można wykorzystać jeden z powyższych przepisów. Ciasto cienko rozwałkować . Wykrawać krążki o trzech różnych średnicach, np. 6, 5 i 4 cm.
Każdy krążek naciąć na obwodzie w pięciu miejscach. Środek każdego krążka posmarować białkiem. Na największym krążku ułożyć średni, a następnie najmniejszy, Środek dobrze docisnąć palcem, aby krążki skleiły się. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, układając je największym krążkiem do góry. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem, a na środek każdej róży nałożyć konfiturę.

faworki, deser, cukier puder
Z ciasta na faworki może zrobić efektowne różę karnawałowe pixabay.com

Faworki drożdżowe - PRZEPIS

Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,5 kg mąki,
  • 10 dag masła lub margaryny
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dag drożdży świeżych
  • łyżka spirytusu
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Masło rozpuścić i przestudzić do temperatury pokojowej. Mleko podgrzać, aby było letnie. Dodać rozkruszone drożdże, cukier tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencje śmietany.
Ostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać jajka, mąkę i spirytus. Wyrobić ciasto. Następnie dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości 6 mm. Wykroić prostokąty o długości 12 cm i szerokości 2,5 cm. Naciąć wzdłuż i przez otwór przełożyć jeden koniec. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

faworki, deser, cukier puder
Karnawał to czas smażenia faworków. pixabay.com

Przepis na faworki wg Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 4 jajka
  • 400 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1 kieliszek spirytusu
  • smalec do smażenia.

Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, jajka i żółtka. Posiekać nożem, i gdy składniki się połączą zrobić dołek i wlać roztopione ciepłe masło, mleko i spirytus.

Zagnieść ciasto aż będzie gładkie, zrobić kulkę i odstawić na stolnicy na ok. 20 minut (przykryć miską, albo zawinąć w folię spożywczą). Podzielić ciasto na pól i każdą porcję rozwałkować cienko, jak na makaron. Pokroić na 3-centymetrowe paski, następnie podzielić na ok. 15-centymetrowe romby. Każdy naciąć na środku. Przez otwór przewlec jeden koniec.

Smażyć z obu stron w szerokim rondlu, na smalcu lub oleju. Wykładać na papierowy ręcznik, a następnie na płaski talerz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zobacz wideo: Pączki, faworki, oponki - ostatkowe słodkości Piotra Kucharskiego

wideo: Dzień Dobry TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska