Filiżanka naparu każdego dnia

(antocha)
W pierwszej części naszego poradnika opowiemy o pochodzeniu herbaty i jej właściwościach, a także podamy przykłady najczęściej kupowanych gatunków herbaty czarnej.

Legenda o herbacianym zabarwieniu

Trudno powiedzieć - kto tak naprawdę wymyślił nektar herbaciany. Głoszonych jest wiele teorii i legend, jednak najbardziej prawdopodobne jest, że ojczyzną herbaty są Chiny. Jeden z przekazów, głosi że około 3 tysięcy lat p.n.e. pewien cesarz zupełnie przypadkiem odkrył smak i działanie tego napoju.

Kiedy przykucnął pod drzewem, aby odpocząć, do jego naczynia z gorącą wodą wpadło kilka liści herbaty. Porażony smakiem i aromatem, przekonany, że nektar ma znamienny wpływ na poprawę kondycji układu pokarmowego, poinformował o swoim odkryciu ludzi. Od tamtej pory zalewanie gorącą wodą liści tego drzewa, stało się popularnym w Chinach zwyczajem. Tym naparem leczono reumatyzm, zmęczenie i dolegliwości oczu.

Napój o prozdrowotnym działaniu

Napar przyrządzony z liści i pąków grupy roślin, należących do rodzaju Kamelia. Rośliny te stanowią kilka odmian jednego gatunku herbaty chińskiej i są bardzo do siebie podobne.

Uprawiane są w krajach strefy zwrotnikowej. Po odpowiednim przygotowaniu zerwanych liści czy pączków (suszenie, czasem fermentacja), przyrządza się z nich orzeźwiający i lekko pobudzający napar, który wpływa na regulację procesów trawiennych.

Herbaciana kofeina nazywana teiną, wspomaga koncentrację, nie obciążając przy tym pracy serca. Odpowiednio zaparzona herbata, najlepiej łyżeczka na szklankę wrzątku, ma dodatni wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Zalecanym środkiem leczącym przeziębienie jest herbata z cytryną i miodem, która skutecznie wygrzewa organizm.

Najbardziej popularna jest czarna herbata

Otrzymujemy ją w wyniku procesów więdnięcia, skręcania fermentacji i suszenia. Ten gatunek ma wiele odmian i rodzajów, mających różne smaki i aromaty. Poza tym dzielimy go na trzy podgatunki: liściasty- najbardziej aromatyczny, łamany - powstały z połamanych kawałków liści i pokruszony - wytwarzany z pokruszonych liści i pyłu.

Najlepsze pochodzą z Indii i Cejlonu. Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą i zaparzać trzy do pięciu minut, żeby uwolnic korzystną dla nas taninę. Przykłady to; ceylon, assam.

Recepta na dobry napar

Jeśli chcemy zachować korzystne działanie herbaty, nie możemy gotować wody zbyt długo, a tym bardziej wielokrotnie. Najlepiej zagotować tyle wody, ile jest nam potrzebne i natychmiast zalać nią herbatę, którą parzyć nie dłużej niż 5 minut.

Po takim czasie smak będzie dużo mocniejszy, ale wtedy uwolnią się garbniki, które mają pozytywny wpływ na pracę żołądka i jelit. Najlepiej przechowywać ją w większych ilościach i w hermetycznie zamkniętej puszce, bo w pojedynkę szybko straci swój aromat.

Czarne herbaty w sklepie- przykłady

Astra Yunnan liściasta, 100g - 4,59zł
Pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Powstała z pierwszych pędów z pączkiem i dwoma listkami. Doskonale nadaje się do posiłków i popołudniowego odpoczynku.

Posti earl grey, 20 torebek - 1,79zł
Posiada aromat bergamotowy typowy dla herbat earl grey.

Posti Cejlon liściasta, 100g - 5,29zł
Najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie