Ogólnopolska Kapituła Inicjatywy Pozytywistycznej nagrodziła produkowaną przez Stanisława Mikanowicza szynkę faszerowaną kaszą gryczaną z podrobami, zapiekaną w cieście chlebowym. Tym prestiżowym tytułem nagrodzono 42 spośród 120 artykułów spożywczych zgłoszonych przez producentów z dziesięciu województw.
Wręczenie certyfikatów odbędzie się we wrześniu w Centrum Kultury Zamek podczas gali towarzyszącej Międzynarodowym Targom Przemysłu Spożywczego Polagra w Poznaniu. W ten sposób Madaks z Przytocznej trafi do elitarnego Klubu Polskich Producentów Żywności.
S. Mikanowicz jest masarzem i piekarzem. Szynkę produkuje od dziesięciu lat zgodnie z przepisem przekazanym mu przez dziadka Bolesława. Rodzinny przysmak zajął już drugie miejsce w regionalnym konkursie na lubuską perłę kulinarną.
– Niektórzy zaczęli ją nawet fałszować. Ale smakosze bez problemu odróżnią mój oryginał od podróbek – mówi.
Kolejnym sztandarowym produktem S. Mikanowicza są zapiekane w cieście faszerowane dziki i prosiaki. Ostatnio hitem na niemieckim rynku są produkowane w Przytocznej schaby zapiekane z żółtym serem, papryką groszkiem i boczkiem w cieście francuskim.
Faszerowane szynki zamawiają hotele i restauracje z zachodniej Polski, producent wysyła je także do Berlina. Smakosze będą mogli ich skosztować podczas niedzielnego Święta Chleba w Bogdańcu.
Czytaj też: Ziemia lubuska: Kraina chleba i miodu
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?