Firma Madaks z Przytocznej w elicie polskich producentów żywności

Dariusz Brożek [email protected]
Szynki zapiekane w cieście chlebowym to jeden ze sztandarowych produktów Stanisława Mikanowicza (fot. Dariusz Brożek)
Szynki zapiekane w cieście chlebowym to jeden ze sztandarowych produktów Stanisława Mikanowicza (fot. Dariusz Brożek)
Udostępnij:
Firma Madaks Stanisława Mikanowicza zdobyła prestiżowy tytuł "Polskiego Producenta Żywności 2010”. Wręczenie certyfikatu odbędzie się we wrześniu podczas targów turystycznych Polagra w Poznaniu.

Ogólnopolska Kapituła Inicjatywy Pozytywistycznej nagrodziła produkowaną przez Stanisława Mikanowicza szynkę faszerowaną kaszą gryczaną z podrobami, zapiekaną w cieście chlebowym. Tym prestiżowym tytułem nagrodzono 42 spośród 120 artykułów spożywczych zgłoszonych przez producentów z dziesięciu województw.

Wręczenie certyfikatów odbędzie się we wrześniu w Centrum Kultury Zamek podczas gali towarzyszącej Międzynarodowym Targom Przemysłu Spożywczego Polagra w Poznaniu. W ten sposób Madaks z Przytocznej trafi do elitarnego Klubu Polskich Producentów Żywności.

S. Mikanowicz jest masarzem i piekarzem. Szynkę produkuje od dziesięciu lat zgodnie z przepisem przekazanym mu przez dziadka Bolesława. Rodzinny przysmak zajął już drugie miejsce w regionalnym konkursie na lubuską perłę kulinarną.

– Niektórzy zaczęli ją nawet fałszować. Ale smakosze bez problemu odróżnią mój oryginał od podróbek – mówi.

Kolejnym sztandarowym produktem S. Mikanowicza są zapiekane w cieście faszerowane dziki i prosiaki. Ostatnio hitem na niemieckim rynku są produkowane w Przytocznej schaby zapiekane z żółtym serem, papryką groszkiem i boczkiem w cieście francuskim.

Faszerowane szynki zamawiają hotele i restauracje z zachodniej Polski, producent wysyła je także do Berlina. Smakosze będą mogli ich skosztować podczas niedzielnego Święta Chleba w Bogdańcu.

Czytaj też: Ziemia lubuska: Kraina chleba i miodu

Zakupy róbmy racjonalnie a nie emocjonalnie KOMENTARZ

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
madmax
Jadłem szynke w cieście,palce lizac
m
matajsen
Również miałem okazję degustować szynkę w cieście chlebowym i sytwierdzam z całą stanowczością, że smak jest iście bajkowy :] Polecam!!!
Dodaj ogłoszenie