Giancarlo Righi pokaże mieszkańcom, jak smakuje spaghetti

Jan Walczak 0 76 835 81 11 [email protected]
Włoch Giancarlo Righi pracuje w restauracji polkowickiego Aqua Hotelu. W Polsce czuje się doskonale
Włoch Giancarlo Righi pracuje w restauracji polkowickiego Aqua Hotelu. W Polsce czuje się doskonale fot. Jan Walczak
W Polsce chodzi na grzyby, łowi ryby. Ale jego główne zadanie, to przygotowywanie włoskich dań. Kucharz Giancarlo Righi mieszka w Przemkowie, a pracuje w Polkowicach.

- Polubiłem ten kraj - zapewnia.

- Miłość nie wybiera - mówi G. Righi, gdy pytamy, jak trafił do Polski. - Byłem kucharzem w Anglii, poznałem tam moją żonę Elżbietę. Była kelnerką. Wpadła mi w oko - opowiada. Co go zauroczyło w Polce?

Miała to coś! Pojechał z nią do jej kraju. Pani Ela, gdy się dowiedziała, że w polkowickim Aqua Hotelu potrzeba kucharza, poleciła męża.

- To kolejna restauracja po tych w Anglii i w Niemczech, w której pracuję. Mam już 25 lat doświadczenia w gotowaniu - opowiada 48-letni Włoch.

Chłopcy pomagają

Po polsku mówi całkiem nieźle. - Języka uczy mnie żona, poza tym oglądam telewizję. To daje najlepszy efekt - wyjaśnia.

- W Polsce mieszka się dobrze. Przemków to małe miasteczko, a ludzie są tam przyjaźni - ocenia Giancarlo. - Tam wędkuję, chodzę na grzyby, ale też chętnie gotuję dla polskich przyjaciół - dodaje. Jego dwaj synowie, czteroletni Matteo i sześcioletni Luca, chętnie pomagają tacie w domowej kuchni. - Tyle, że na razie więcej nabroją niż upitraszą - śmieje się.

Co gotuje w domu? - Dania włoskie, ale chętnie robię też bigos, krokiety, pierogi, żurek - zapewnia. A kto gotuje? - Trochę ja, trochę żona. Dzielimy się obowiązkami.

Prosty przepis

Dzięki umiejętnościom G. Righi od listopada w menu restauracji Aqua Hotelu pojawią się zmiany.

- Chciałbym pokazać specjały kuchni włoskiej. W hotelowej karcie dań znajdą się oryginalne risotto, tagliatelle, spaghetti oraz penne - zapowiada kucharz.

Czytelnikom "GL" Giancarlo podał przepis na szybkie danie z makaronu. Potrzebne są kilka ząbków czosnku, świeża papryczka chili, oliwki oraz parmezan. Trzy pierwsze składniki podsmażamy na oliwie z oliwek.

- Następnie mieszamy to z ugotowanym makaronem i już na talerzu posypujemy parmezanem - proponuje kucharz. - To najprostsze włoskie spaghetti, które można przygotować w kilka minut, ale przepisów na przyrządzenie makaronów we Włoszech są setki - zaznacza.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie