Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

GIS ostrzega! Salmonella w jajkach z Biedronki. "Spożycie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy"

MB
- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- wskazano.
- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- wskazano. Maciej Jeziorek / Polska Press
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj konsumpcyjnych dostępnych w sklepach Biedronka. - Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- wskazano.

- Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj- podał w komunikacie GIS.

- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- wskazano.

Chodzi o Jaja świeże L Moja Kurka, z datą przydatności do spożycia: 17.09.2021. Numer partii: 17/09/2021 PSK 98. Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306, wyprodukowane przez Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55,
62-060 Stęszew Będlewo dla Jeronimo Martins Polska S.A.

Producent po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęło wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformował odbiorców. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.

- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- wskazano.

GIS ostrzega! Salmonella w jajkach z Biedronki. "Spożycie mo...

Jednocześnie powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, nadzorujący producenta kwestionowanych jaj, w ramach postępowania pobrał próbki urzędowe z kurników, z których pochodzą kwestionowane jaja.

GIS ostrzega przed spożywaniem partii jaj wyszczególnionych w tym ostrzeżeniu, "szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia". - Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - dodano.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: GIS ostrzega! Salmonella w jajkach z Biedronki. "Spożycie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - Portal i.pl

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska