Golonkowe przysmaki (wideo)

(zka)
Jan Stodulski prezentuje golonkę z czerwoną cebulą i papryką. Zapewnia, że inne golonkowe dania są co najmniej tak samo smaczne.
Jan Stodulski prezentuje golonkę z czerwoną cebulą i papryką. Zapewnia, że inne golonkowe dania są co najmniej tak samo smaczne. fot. Mariusz Kapała
Spróbować ich można w restauracji zielonogórskiego hotelu Polan podczas dziewiątej już edycji Dni Golonki. Od dziś do 23 bm. trwa tam golonkowe święto.

Tylko nie znającym się na rzeczy ten kawałek mięsa skojarzyć się może z czymś wielkim i tłustym. Odpowiednio przyrządzony, jest daniem nadającym się na najbardziej wykwintne przyjęcia. Na pewno dotyczy to pieczonej golonki w czerwonym pieprzu, pikantnej golonki z czerwoną cebulą i papryką, golonki z gruszką w sosie winno - imbirowym lub z grzybami w aromatycznym sobie. To nazwy czterech potraw zaprezentowanych w najnowszej edycji Dni.

- Wymyśliliśmy wspólnie już czterdzieści przepisów z golonką w roli głównej - mówi dyrektora hotelu Grażyna Sroczyńska. - Dorobiliśmy się grupy stałych gości, odwiedzających naszą restaurację w dniach golonkowego święta. Są wśród nich także Niemcy.
Czy kiedyś zabraknie pomysłów na nowe potrawy?
- Sądzę, że nigdy, choć czasem wydaje nam się, że już niczego nowego nie da się wymyślić - uważa zastępca szefa kuchni w Polanie Jan Stodulski. - Urozmaicamy potrawy różnymi dodatkami. Do golonki pasują nie tylko grzyby, oliwki, bakłażany, zielony czy czerwony pieprz, ale też owoce, np. brzoskwinie, jabłka, pomarańcze, winogrona, czy gruszki.

Po zakończeniu obecnej edycji Golonkowych Dni, spośród wizytówek i karteczek, jakie w szklanej kuli zostawiają goście, zostaną wylosowani ci, którzy będą mogli spędzić weekend w orbisowskich hotelach w Poznaniu, Wrocławiu, Zamościu.

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

121116

ćwierć wieprza ale surowego a tu już podane na talerzu

O
Oleńka

Cena golonki wynosi 36 złoty, łacznie z ziemniakami, kapustą i dodatkami:) a warto za taki smak zapłacić te 36 złotych:) pozdrawiam

t
toncio
W dniu 09.11.2008 o 18:24, Gość napisał:

za tą cenę mam jedną czwartą wieprza



A ile wynosi cena...?
G
Gość

za tą cenę mam jedną czwartą wieprza

Dodaj ogłoszenie