Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gorzów: Zaspokoją i ciało, i duszę

(wow)
Festiwal Brzmienia i Podniebienia - Kulinaria 2013 to okazja do zakupów, ale i spróbowania kuchni nie tylko z Gorzowa. Atrakcją są też wieczorne koncerty
Festiwal Brzmienia i Podniebienia - Kulinaria 2013 to okazja do zakupów, ale i spróbowania kuchni nie tylko z Gorzowa. Atrakcją są też wieczorne koncerty Bartłomiej Nowosielski / www.gorzow.pl
Warsztaty, warzenie piwa, koncerty - to niektóre atrakcje festiwalu w Gorzowie

Piątą edycję wrześniowych spotkań smakoszy w gorzowskiej hali targowej nazwano Festiwalem Brzmienia i Podniebienia - Kulinaria 2013. Warto przyjść popatrzeć, posmakować, może i kupić. - Zważywszy na prezentację plonów, można powiedzieć, że to takie gorzowskie dożynki - zachwala wiceprezydent Alina Nowak. Skoro będą plony, to warto je przygotować na zimę. Stowarzyszenie Misietupodoba zaprasza więc na warsztaty poświęcone przetworom. - Będzie można samemu stworzyć zimowe zapasy. Z warsztatów powstanie zbiór przepisów wraz ze zdjęciami i trafi do Internetu - mówi Anna Pękalska, kierownik referatu promocji, główny organizator.

Tradycyjnie pokaże się browar z Witnicy. W tym roku oferuje pokaz warzenia piwa. Znawcy mówią, że trunek pity od razu po wyprodukowaniu smakuje całkiem inaczej. W sprzedaży będą również kufle przygotowane z okazji 165-lecia browaru.

Tym razem nie znajdziemy na targach prawdziwej "Szarlotki z landsberską", wpisanej na ministerialną listę lubuskich produktów tradycyjnych dzięki autorce wypieku Wieńczysławie Piórkowskiej. - Jeszcze nie ma sezonu na renetę landsberską - tłumaczy Mariusz Domaradzki, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego. To na jego terenie, w hali za galerią Nova Park odbędzie się w sobotę i niedzielę to kulinarne święto.

W ubiegłym roku sporym powodzeniem cieszyło się robienie pączków na stoisku Grażyny Dereń. Silna ekipa naszej redakcji (i mmkowiczów) nie dała wówczas szans innym domorosłym kucharzom. W tym roku pączków już nie będzie. - Bardzo żałujemy, ale pani Grażyna miała ważny wyjazd. Zapraszamy za to na warsztaty wegetariańskie - mówi kierownik Pękalska. Podobnie jak rok temu będzie można samodzielnie przygotować (i skonsumować) potrawy - liczba miejsc przy stole jest jednak ograniczona, więc należy rejestrować się jak najszybciej. Szczegóły na stronie miasta www.gorzow.pl. Tam też znajdziemy plan stoisk i godzinowy program festiwalu (start w sobotę i niedzielę o 10.00). Oraz wykaz zespołów, jakie pojawią się na scenie. Bo brzmienie na festiwalu dotyczy nie tylko pustego czy pełnego brzucha, ale i muzyki.

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska