Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotujesz? Podziel się z nami swoimi przepisami!

Redakcja
Prześlij nam swój przepis i zgarnij nagrody
Prześlij nam swój przepis i zgarnij nagrody Prymat
Jeśli masz przepis na genialne dania z mięsa, ryb, warzyw, owoców lub specjalizujesz się w wypiekach, deserach, to koniecznie weź udział w naszej akcji. Mamy już pierwsze przepisy i czekamy na kolejne.

Przeczytaj też: Majówka taka, że palce lizać (przepisy)

Do naszej kulinarnej akcji "Gotuj z MM-ką" Czytelnicy zgłosili już pierwsze przepisy. Teraz czekamy na więcej. Warto bo najlepsze przepisy nagrodzimy zestawami: grill w kształcie piłki oraz koszem przypraw PRYMAT na grilla (pikantne i ziołowe), w saszetkach i praktycznych tubach, marynat oraz przyprawy okołogrillowe. Każdy zestaw o wartości 170 zł.
Swoje przepisy przesyłajcie na adres: [email protected]. Wraz ze zdjęciem i opisem. Na koniec akcji tj. 21 czerwca poznamy zwycięzców. Nagrodzimy trzy przepisy, które zdobędą największe uznanie, czyli najwięcej Waszych głosów.

Partnerem naszego konkursu jest PRYMAT

A oto przepisy naszych Czytelników:

C i a s t o S t e f a n i a
Składniki:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny(lub masła roślinnego)
1 szklanka kaszy manny
2 łyżki kakao
1 torebka cukru wanilinowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 duże opakowania herbatników
Wykonanie
Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochu wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając.
Gdy zgęstnieje wsypać kakao i wymieszać.
Blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę.Przykryć jeszcze gorący placek herbatnikami lekko je przyciskając.
Polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Polewa.
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody
Margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia , wsypać cukier puder, kakao i gorącą wodę.
Mieszać, aż polewa zacznie gęstnieć, wtedy polać placek, no i posypać wiórkami kokosowymi.
S M A C Z N E G O

Aby zagłosować na ten przepis wyślij SMS o treści rozrywka.1 na numer 71466. Koszt SMS-a to 1,23 zł z VAT.

Pierś po francusku

Produkty:
podwójna pierś z kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego
żółtko
grzyby leśne
cebula
czosnek
masło
przyprawy
śmietana 30%
musztarda

Przyrządzanie:
farsz: na maśle udusić grzyby z cebulą, czosnkiem, dodać przyprawy: sól, pieprz- odstawić do lekkiego przestygnięcia
podzielić pierś na 4 kotlety, rozpłaszczyć tłuczkiem, dodać farsz i zawinąć jak roladę. Ciasto francuskie podzielić na 4 części i owinąć każdą roladę. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w piekarniku ok. 40- 45 minut w 150 stopniach C.
sos: na masełko włożyć kilka łyżek musztardy, podlać śmietaną, przyprawić do smaku wedle uznania- zagotować (mały ogień, ciągle mieszając).
Podawać pierś na sałacie z dodatkiem sosu musztardowego, smacznego.

Aby zagłosować na ten przepis wyślij SMS o treści rozrywka.2 na numer 71466. Koszt SMS-a to 1,23 zł z VAT.

Soczysta i krucha karkówka cebulowa

Do przygotowania karkówki potrzebujemy:
- ok 1,2 kg karkówki
- 2 zupki w proszku cebulowe "Knorr"
- 0,5 l śmietanki 36%
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i wykrawamy kotlety o grubości ok 1 cm. Osuszamy mięso z nadmiaru wody papierowymi ręcznikami. 2 zupki wsypujemy do głębokiego talerzyka i obtaczamy każdy kotlet. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy na co najmniej 30 min do lodówki (najlepiej jeśli postoi całą noc). Po wyciągnięciu mięsa z lodówki zalewamy je całością śmietanki i wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy tyle minut, ile waży mięso, czyli w tym przypadku 120 min.
Ja tak przygotowane mięsko podaję z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i z surówką przygotowaną z młodej kapusty( kapustę szatkujemy, dodajemy startą na tarce o średnich oczkach marchew, w zależności od upodobań i ilości kapusty i pokrojoną w piórka cebulkę, dodajemy sól, pieprz, odrobinę Vegety. Kapustę ugniatamy i odstawiamy na ok. 30 min żeby zmiękła i się "przegryzła" na koniec dodajemy śmietanę i surówka gotowa ;) )

Aby zagłosować na ten przepis wyślij SMS o treści rozrywka.3 na numer 71466. Koszt SMS-a to 1,23 zł z VAT

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska