Grejpfrut: mieszanka pomarańczy
Grejpfrut to mutacja różnych gatunków pomarańczy. Jest jednak od niej większy, ale niektórych odstrasza nieco gorzkawym smakiem. Ma wspaniałe właściwości, co czyni ten rosnący głównie w krajach strefy podzwrotnikowej owoc, jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie.
Ile kalorii ma grejpfrut?
Grejpfrut jest bardzo często wykorzystywany w dietach.
Grejpfrut ma zwykle mniej niż 40 kalorii (kcal)
Ten owoc to jeden z głównych składników diety sokowej ale także diety owocowej. Jest też dodatkiem do wielu innych diet odchudzających. Grejpfrut doskonale sprawdzi się w codziennym jadłospisie jako zdrowa przekąska.
Właściwości lecznicze grejpfruta. Na co pomaga grejpfrut?
Grejpfrut wzmacnia odporność
Grejpfrut to ogromne źródło witamin, w szczególności witaminy C. Nawet zaledwie jeden owoc pokrywa dziennie zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. W 100 gramach grejpfruta czerwonego znajdziemy 38 gram witaminy C. To wystarczająca dawka, by wzmocnić naszą odporność. Grejpfrut jest bardzo dobrym antyoksydantem, dlatego powinniśmy spożywać go najlepiej raz dziennie, szczególnie w okresie zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na różne infekcje.
Grejpfruta nie należy zbyt dobrze obierać, bo w jego białych częściach skórki znajdują się flawonoidy, dzięki którym witamina C utlenia się wolniej. Jeśli dłużej zatrzymamy ją w naszym organizmie, pozwolimy na udział w syntezie czerwonych ciałek krwi, co uczyni nas zdrowszym.
W grejpfrucie znajdują się także:
- witaminy z grupy B,
- witamina E oraz P,
- pektyny,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas.
Grejpfrut a nowotwory
Grejpfrut to nie tylko witaminy. Owoc zawiera również flawonoidy, które mają właściwości przeciwnowotworowe, a także przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. I znów, to co najcenniejsze mieści się w skórce, białych częściach i pestkach grejpfruta. Trudno jednak wyobrazić sobie spożywanie tych części, dlatego aby wykorzystać zbawienne właściwości całego grejpfruta należy korzystać z ekstraktu z pestek grejpfruta, który można kupić w aptece. Najlepiej sprawdzi się ta substancja w walce z nowotworami żołądka i jelit. Będzie też skuteczna, kiedy dokuczają nam wrzody żołądka.
Grejpfrut w walce z cukrzycą
Grejpfrut to bardzo pomocny owoc w walce z cukrzycą, a także w profilaktyce tej choroby. Owoc ma niski indeks glikemiczny, spowalnia rozkład cukru w organizmie, a także reguluje poziom glukozy we krwi. Jeden ze składników grejpfruta ułatwia rozkładanie tłuszczu przez wątrobę poprzez zwiększanie wrażliwości organu na insulinę.
Grejpfrut i odchudzanie
Jeden grejpfrut to zaledwie około 40 kalorii. Można zatem go jeść, kiedy chcemy zrzucić wagę, bo zawarty w nim błonnik zwiększy uczucie sytości. Przede wszystkim jednak grejpfrut pomaga usuwać z organizmu tłuszcz i obniża cholesterol dlatego jest składnikiem wielu diet walczących z nadwagą. Wspomniany błonnik i pektyny pomagają oczyścić organizm z toksyn, dzięki czemu poprawia się przemiana materii. Z kolei stabilizacja poziomu glukozy zapobiega przemianie jej nadmiaru w tłuszcz. Najlepiej jest spożywać owoc zaraz po porannym posiłku, a także na noc. [/lista]
Czy można jeść grejpfruta w ciąży?
Jak najbardziej TAK. Grejpfruty zawierają sporą dawkę witaminy B9 , a z kolei wpływa na prawidłowy rozwój płodu, a w szczególności jego układu nerwowego. Ten zawarty w owocu kwas foliowy pomaga także zwalczać anemię ciążową. Jedzone regularnie od początku ciąży grejpfruty będą pomocne w walce z zaparciami ciążowymi. Jedynie, kiedy matka cierpi na zgagę, grejpfrut nie jest wskazany. Należy również zwrócić uwagę na objawy uczulenia u dziecka, kiedy jest ono karmione piersią. Owoc, jak inne cytrusy, może być przyczyną alergii.
Grejpfrut a leki
Grejpfrut, tak jak zresztą inne cytrusy, może wchodzić w interakcje z pewnymi lekami. Są wśród nich m.in. leki obniżające cholesterol: atorwastatyna, lowastatyna i simwastatyna. Inne niebezpieczne reakcje mogą pojawić się z preparatami na problemy układem krążenia i nadciśnieniem, takimi jak felodypina, nifedypina i verapamil. Z grejpfrutem należy także uważać, kiedy używamy leki na ustabilizowanie tętna: amiodaron i dronedaron.
Odmiany grejpfruta. Które najlepiej spożywać?
Są 3 główne rodzaje grejpfrutów: czerwone, żółte i zielone. Oprócz koloru różnią się też smakiem i zawartością zdrowych elementów. Czerwone są soczyste, ale gorzkie i kwaśne w smaku. Mniej gorzkie, ale wciąż kwaśne i soczyste są żółte, a nieco słodsze i soczyste są grejpfruty zielone.
Najzdrowsze są grejpfruty czerwone. Zawierają najwięcej witaminy C oraz B, likopenu, karotenoidów i potasu. Te łagodniejsze w smaku odmiany grejpfruta mają jednak mniejszą zawartość zdrowych substancji. Wybierając owoc powinniśmy zwrócić uwagę, aby był duży i o intensywnym kolorze, ale niezbyt miękki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?