Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grillowe smaczki z boczkiem i banan na deser

(staw)
W menu z grilla warto pamiętać o deserach. Owoce z rusztu są świetnym uzupełnieniem
W menu z grilla warto pamiętać o deserach. Owoce z rusztu są świetnym uzupełnieniem Fot. DiGiTouch
Anna Szymańska z Gubina poleca nam dzisiaj przepisy na grilla. Dziękujemy i nagradzamy Czytelniczkę książką kulinarną.

Czekamy na wasze pomysły na dania - zdrowe, smaczne, ulubione, bez mięsa i z mięsem, takie jak lubicie i jakie już sprawdziliście w swojej kuchni.
Przepisy jak zwykle prosimy nadsyłać na adres redakcji: "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra z dopiskiem "przepisy kulinarne" lub na maila: [email protected]
Zachęcamy, nagrody czekają.

Ziemniaki z wędzonym boczkiem

Składniki: 10 małych ziemniaków, 10 cienkich plastrów boczku.

Przygotowanie: po umyciu ziemniaki obrać. Każdego przekroić wzdłuż na połowę. Przełożyć
plastrem boczku. Jeśli pasek boczku jest dłuższy, podłożyć go pod spód ziemniaka i zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu ok. 40 minut. Podawać z surówką.

Parówki pieczone w boczku wędzonym

Składniki: 10 cienkich obranych z folii parówek, 10 plastrów boczku.
Sos do parówek: 3 łyżki musztardy wymieszać z 3 łyżkami ketchupu.

Przygotowanie: zawinąć boczek wokół parówki, spiąć wykałaczką. Ułożyć na tacy z folii
aluminiowej wszystkie parówki. W trakcie pieczenia kilka razy obrócić. Podawać z sosem z musztardy i ketchupu.

Udka z kurczaka w marynacie z czosnkiem

Składniki: 10 udek, 2 ząbki posiekanego drobno czosnku, 2 łyżki oleju sojowego, 2 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, majeranek, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, trochę vegety.

Przygotowanie: składniki marynaty wymieszać, dokładnie obtoczyć w niej udka, włożyć
wszystko do woreczka foliowego i do lodówki na kilka godzin (min.3). Przed grillowaniem obrać trochę przypraw z udek, ułożyć je na tacy z folii aluminiowej i kilkakrotnie obracając upiec. Można podać z gotowanym na sypko ryżem i pomidorami, ale smakuje wyśmienicie również z grzankami z grilla.

Pikantne żeberka

Składniki:1 kg żeberek, 2 cebule, 1 średnia marchew, kilka ziarenek pieprzu, sól i 2 liście laurowe, 5 dag miodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki ketchupu.
Przygotowanie: do zagotowanej wody (ok.3 litry) włożyć żeberka, obrane cebule, marchew,
pieprz, liście laurowe - posolić. Gotować ok. 30 minut. Wyjąć żeberka, ostudzić, osączyć.

Zgnieść czosnek, zmieszać go z miodem i ketchupem. Posmarować żeberka i ułożyć na grillu. Piec ok.10 minut. Często obracać. Można podać do pieczywa, albo do sałatki fasolowej:
Ugotować zamoczoną wcześniej fasolę do miękkości. Pokroić drobno cebulę,
wsypać ją do fasoli, lekko skropić octem, dodać trochę oliwy, soli i
pieprzu. Wymieszać. Fasolę można podać na zimno lub na ciepło.

Grillowane banany z sosem pomarańczowym

Składniki: 4 banany, 2 pomarańcze, sok pomarańczowy, likier pomarańczowy.

Przygotowanie: sok pomarańczowy zagotować do konsystencji lekkiego syropu, ostudzić i dodać likier pomarańczowy. Kawałki pomarańczy zamarynować ok. 1 godziny w takim syropie. Banany zgrillować w skórce. Gdy będą miękkie, nakroić wzdłuż, polać syropem, a obok ułożyć cząstki pomarańczy. Zamiast pomarańczy można podać gruszki ze słoika. Wykorzystać syrop z tych gruszek i dodać do niego trochę alkoholu (oczywiście nie wtedy, gdy częstujemy nieletnich).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska