Czekamy na wasze pomysły na dania - zdrowe, smaczne, ulubione, bez mięsa i z mięsem, takie jak lubicie i jakie już sprawdziliście w swojej kuchni.
Przepisy jak zwykle prosimy nadsyłać na adres redakcji: "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra z dopiskiem "przepisy kulinarne" lub na maila: [email protected]
Zachęcamy, nagrody czekają.
Ziemniaki z wędzonym boczkiem
Składniki: 10 małych ziemniaków, 10 cienkich plastrów boczku.
Przygotowanie: po umyciu ziemniaki obrać. Każdego przekroić wzdłuż na połowę. Przełożyć
plastrem boczku. Jeśli pasek boczku jest dłuższy, podłożyć go pod spód ziemniaka i zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu ok. 40 minut. Podawać z surówką.
Parówki pieczone w boczku wędzonym
Składniki: 10 cienkich obranych z folii parówek, 10 plastrów boczku.
Sos do parówek: 3 łyżki musztardy wymieszać z 3 łyżkami ketchupu.
Przygotowanie: zawinąć boczek wokół parówki, spiąć wykałaczką. Ułożyć na tacy z folii
aluminiowej wszystkie parówki. W trakcie pieczenia kilka razy obrócić. Podawać z sosem z musztardy i ketchupu.
Udka z kurczaka w marynacie z czosnkiem
Składniki: 10 udek, 2 ząbki posiekanego drobno czosnku, 2 łyżki oleju sojowego, 2 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, majeranek, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, trochę vegety.
Przygotowanie: składniki marynaty wymieszać, dokładnie obtoczyć w niej udka, włożyć
wszystko do woreczka foliowego i do lodówki na kilka godzin (min.3). Przed grillowaniem obrać trochę przypraw z udek, ułożyć je na tacy z folii aluminiowej i kilkakrotnie obracając upiec. Można podać z gotowanym na sypko ryżem i pomidorami, ale smakuje wyśmienicie również z grzankami z grilla.
Pikantne żeberka
Składniki:1 kg żeberek, 2 cebule, 1 średnia marchew, kilka ziarenek pieprzu, sól i 2 liście laurowe, 5 dag miodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki ketchupu.
Przygotowanie: do zagotowanej wody (ok.3 litry) włożyć żeberka, obrane cebule, marchew,
pieprz, liście laurowe - posolić. Gotować ok. 30 minut. Wyjąć żeberka, ostudzić, osączyć.
Zgnieść czosnek, zmieszać go z miodem i ketchupem. Posmarować żeberka i ułożyć na grillu. Piec ok.10 minut. Często obracać. Można podać do pieczywa, albo do sałatki fasolowej:
Ugotować zamoczoną wcześniej fasolę do miękkości. Pokroić drobno cebulę,
wsypać ją do fasoli, lekko skropić octem, dodać trochę oliwy, soli i
pieprzu. Wymieszać. Fasolę można podać na zimno lub na ciepło.
Grillowane banany z sosem pomarańczowym
Składniki: 4 banany, 2 pomarańcze, sok pomarańczowy, likier pomarańczowy.
Przygotowanie: sok pomarańczowy zagotować do konsystencji lekkiego syropu, ostudzić i dodać likier pomarańczowy. Kawałki pomarańczy zamarynować ok. 1 godziny w takim syropie. Banany zgrillować w skórce. Gdy będą miękkie, nakroić wzdłuż, polać syropem, a obok ułożyć cząstki pomarańczy. Zamiast pomarańczy można podać gruszki ze słoika. Wykorzystać syrop z tych gruszek i dodać do niego trochę alkoholu (oczywiście nie wtedy, gdy częstujemy nieletnich).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?