Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grzegorz Łapanowski zdradza przepisy na jesienne potrawy

oprac. maw, źródło: materiały prasowe
Składniki: •	1 kg mięsa z dzika, jelenia lub sarny •	Grzyby leśne (np. borowiki, koźlaki, podgrzybki)•	1-2 średnie, białe cebule•	Kilka łodyg selera naciowego•	Mała puszka pomidorów pellati•	1-2 średnie marchewki•	2-3 liście laurowe•	Kilka ziaren ziela angielskiego•	Sos sojowy Kikkoman•	150 ml czerwonego wina•	1 op. ciasta francuskiego•	1 jajkoWykonanie:Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż mięso delikatnie się skarmelizuje. Dodaj cebulę, a następnie razem smaż przez kilka minut. Przełóż do szybkowaru i dorzucić obrane, pokrojone na mniejsze kawałki seler, marchewkę i leśne grzyby. Wlej pomidory pellati. Uzupełnij wodą, tak żeby dobrze przykryła składniki. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie. Dolej 3-4 łyżki sosu sojowego i czerwone wino. Gotuj około 40 minut. Przelej całość do naczynia żaroodpornego lub mniejszych pojedynczych form do zapiekania. Każdą porcję gulaszu przykryj warstwą z ciasta francuskiego.  Ciasto koniecznie ponakłuwaj widelcem  i posmaruj rozbitym jajkiem. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 15 minut. Podawaj gorące, mocno zrumienione ciasto.
Składniki: • 1 kg mięsa z dzika, jelenia lub sarny • Grzyby leśne (np. borowiki, koźlaki, podgrzybki)• 1-2 średnie, białe cebule• Kilka łodyg selera naciowego• Mała puszka pomidorów pellati• 1-2 średnie marchewki• 2-3 liście laurowe• Kilka ziaren ziela angielskiego• Sos sojowy Kikkoman• 150 ml czerwonego wina• 1 op. ciasta francuskiego• 1 jajkoWykonanie:Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż mięso delikatnie się skarmelizuje. Dodaj cebulę, a następnie razem smaż przez kilka minut. Przełóż do szybkowaru i dorzucić obrane, pokrojone na mniejsze kawałki seler, marchewkę i leśne grzyby. Wlej pomidory pellati. Uzupełnij wodą, tak żeby dobrze przykryła składniki. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie. Dolej 3-4 łyżki sosu sojowego i czerwone wino. Gotuj około 40 minut. Przelej całość do naczynia żaroodpornego lub mniejszych pojedynczych form do zapiekania. Każdą porcję gulaszu przykryj warstwą z ciasta francuskiego. Ciasto koniecznie ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbitym jajkiem. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 15 minut. Podawaj gorące, mocno zrumienione ciasto. materiały prasowe
Grzyby, dynie, czy dziczyzna to produkty, które często pojawiają się na naszych stołach jesienią. Grzegorz Łapanowski, kucharz pochodzący z Zielonej Góry, zdradza kilka pomysłów na smaczne dania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska