Idealna zupa grzybowa na wigilijnym stole

Materiał informacyjny
Niezależnie od pogody za oknem, grudzień to miesiąc, w którym myślimy głównie o Świętach Bożego Narodzenia. Gwiazdka tuż za rogiem, więc najwyższy czas zaplanować tegoroczne menu na świąteczny stół. A może w tym roku zaskoczyć naszych gości? Obok tradycyjnych dań, na które czekamy cały rok, proponujemy pyszną zupę grzybową w wigilijnej odsłonie – z dodatkiem pulpetów rybnych!

Co pojawi się na wigilijnych stołach Polaków? Jak zawsze na pewno nie zabraknie pierogów z kapustą i grzybami, karpia, ryby po grecku, sałatki jarzynowej i barszczu z uszkami. To tradycyjne potrawy, które są nieodłączną częścią wspólnej kolacji 24 grudnia. Jednak każdą tradycję warto czasem odświeżyć, zwłaszcza jeśli proponowane kulinarne rozwiązanie z pewnością zachwyci całą rodzinę. A fanów grzybowej nie brakuje!

Miłośnicy grzybobrania mieli w tym roku szansę zgromadzić naprawdę pokaźne zbiory. Tegoroczny sezon trwał wyjątkowo długo i cieszył się ogromną popularnością. Polskie lasy obfitowały w borowiki, kurki, prawdziwki i podgrzybki, a grzybiarze tłumnie wybierali się w jesienne weekendy na wycieczki do lasu. Kto nazbierał pełne kosze i ususzył grzyby – ma teraz znakomitą okazję, by je wykorzystać. Ich intensywny smak i zapach nada potrawom wyjątkowego charakteru. Nie może ich zabraknąć na wigilijnej kolacji!

Nasza propozycja na wykorzystanie jesiennych grzybowych zapasów to wigilijna zupa grzybowa. Będzie stanowić doskonałe towarzystwo dla czerwonego barszczu i urozmaici świąteczne menu. A jest to grzybowa w wersji typowo wigilijnej, bo z dodatkiem rybnych pulpetów. Jej wspaniały smak dopełni makaron Lubella Jajeczna, który wygląda i smakuje jak domowy. To nieodłączny dodatek do zup, zwłaszcza przy tych okazjach, które łączą pokolenia przy rodzinnym stole. Gwarantujemy, że będą dokładki!

 

Poznaj przepis na zupę grzybową z pulpetami rybnymi

Zupa grzybowa z pulpetami rybnymi

 

Składniki na zupę (6–8 porcji)

⁃ 1 opakowanie makaronu Lubella Jajeczna Wstążki

⁃ 40 g grzybów suszonych

⁃ 6 dużych marchewek

⁃ 3 średnie pietruszki

⁃ 1 średni seler

⁃ 1 duży por

⁃ 3 szalotki

⁃ 3 listki laurowe

⁃ 5 kulek ziela angielskiego

⁃ 3 łyżki oleju

⁃ 2 łyżki masła

⁃ śmietana 30%

⁃ sól, pieprz

⁃ natka pietruszki lub koperku

 

Składniki na pulpety

⁃ 400 g jasnej ryby (np. filety z morszczuka, mintaja)

⁃ 1 jajko L

⁃ 4 łyżki bułki tartej

⁃ 1 łyżka mąki pszennej

⁃ 1 łyżka przyprawy do ryb

⁃ 1 łyżka majeranku

⁃ 2 duże ząbki czosnku

⁃ sól, pieprz

 

Wykonanie

1. Dzień wcześniej namocz grzyby. W tym celu grzyby przełóż do miski, zalej 0,5 litra wody.

2. Marchewkę, pietruszkę, seler, por obierz, przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie, listki laurowe. Przelej namoczone grzyby wraz z płynem. Zalej 3 litrami wody. Gotuj około 40 minut.

3. Szalotkę obierz, pokrój w kostkę.

4. Przecedź wywar. Wybierz grzyby.

5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj szalotkę i mieszając zeszklij ją.

6. Dodaj do szalotki grzyby i smaż całość 4–5 minut, mieszając.

7. Połącz wywar warzywno-grzybowy z zawartością patelni.

8. Dodaj do zupy masło i dopraw solą i pieprzem do smaku.

9. Przygotuj pulpety. Rybę pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj jajko, mąkę, bułkę tartą, przyprawy oraz starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie uformuj małe pulpety. Zagotuj 3 litry wody w garnku. Dodaj 1 łyżeczkę soli, wrzuć pulpety i na małym ogniu gotuj je 5 minut. Odcedź.

10. Podawaj zupę z pulpetami oraz makaronem.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3