Czekoladowy sernik na czekoladowy dzień od pani Agaty
Składniki:
*150g czekoladowych herbatników
*3 łyżki masła
*1kg trzykrotnie mielonego twarogu
*150g cukru
*3 łyżki mąki kukurydzianej
*4 jajka
*150ml śmietany 18%
*3 łyżki śmietany 36%
*1 laska wanilii
* po 1 czekoladzie(100g) mlecznej, gorzkiej i białej.
Przygotowanie:
Herbatniki zmiksować z masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i piec 10min w temp 180st. C
Ser zmiksować z mąką, cukrem, śmietaną 18% i jajami. Dodać miąższ z laski wanilii - dokładnie wymieszać.
Stopić osobno trzy rodzaje czekolad. Do każdej z nich dodać po łyżce śmietany 36%. Ostudzić.
Masę serową podzielić na 3 części. Każdą z nich dodać do rozpuszczonych czekolad - wymieszać.
Na podpieczony spód wylewać kolejno warstwy serowe z białą mleczną i gorzką czekoladą.
Piec 90 min temp. 180st. C.
Wstawić na noc do lodówki.
Mus Czekoladowy Przepis nadesłała pani Joanna
Składniki:
* 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
* 400 gram serka mascarpone (2 opakowania)
* 3 jajka
* 1/3 szklanki cukru
* owoce i/lub bita śmietana do ozdoby
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić na małym ogniu, w międzyczasie ubić jajka z cukrem na sztywną pianę i wymieszać z mascarpone. Lekko przestudzoną czekoladę dodać do gotowej masy, delikatnie rozmieszać i wyłożyć do pucharków. Następnie udekorować owocami i bitą śmietaną .
Lubisz nasz kulinarny fanpage? Zapraszamy
Lubuskie smakiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?